Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс_Аналіз кред.операц. з т.зору дохідності та...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
904.19 Кб
Скачать

2.2 Кредитна політика пат "Приват Банк"

Проаналізуємо кредитні прогарами які ПАТ "Приват Банк" пропонує клієнтам.

Таблиця 2.1

Кредитні пропозиції ПАТ "Приват Банк" [22]

№ з.п.

Кредитний продукт

Умови

Приватним клієнтам

1

Покупка автомобіля в кредит

Умови надання  кредиту на покупку нового автомобіля: Максимальний строк кредиту, мес. 60. Максимальна сума кредиту: 250 000 грн. Ставка (річних), %: 19.92. Мінімальний аванс від вартості автомобіля, %: 0. Валюта договору: UAH. Страхування: Стандартна КАСКО  від 3,1%. При видачі кредиту оформляється кредитна карта (безкоштовно)

 Умови надання  кредиту на покупку автомобіля із пробігом: Максимальний строк кредиту, мес. 60. Максимальна сума кредиту: 200 000 грн. Ставка (річних), %: 23.88. Мінімальний аванс від вартості автомобіля, %: 15. Валюта договору: UAH. Страхування: Стандартна КАСКО  від 3,1%. При видачі кредиту оформляється кредитна карта (безкоштовно).

2

Ломбардний Кредит - програма кредитування готівкою фізичних осіб

Переваги ломбардного кредиту: без довідки про доходи, без страхування автомобіля / нерухомості та особистого страхування, без нотаріального посвідчення договору застави / іпотеки, без довідок про стан комунальної заборгованості. Умови надання ломбардного кредиту: максимальна сума кредиту - 250 000 гривень, мінімальна сума кредиту - 10 000 гривень. Валюта кредитування - гривня. Термін кредитування - 6 місяців. Відсоткова ставка - 3% на місяць. Одноразова комісія - 5% від суми кредиту (комісія за оформлення кредиту включаються в суму кредиту). Погашення щомісячно тільки %, основного боргу - в кінці строку дії кредитного договору.

3

Іпотека

На сьогодні діють наступні умови надання Іпотеки (кредит на житло):

Початковий внесок - 25%. Максимальний термін - 20 років. Ставка по кредиту - 12% річних для розділу новобудови. 15% річних для об'єктів вартістю вище 100 000 грн. 18% річних для об'єктів вартістю менше 100 000 грн. Валюта кредиту: гривня. Погашення: рівними платежами.

4

Кредитна карта

На карту може бути встановлений ліміт до 25 000 грн. Період безкоштовного користування кредитом - до 55 днів. Мінімальні щомісячний платіж - 7% від суми заборгованості (але не менше 50 грн), що не створить значного навантаження на ваш сімейний бюджет.

Тарифи на обслуговування картки: Вартість оформлення - 0 грн. Комісія за оплату в магазині - 0%. Комісія за зняття кредитних коштів - 4% (для сум понад 500 грн.). Базова процентна ставка - 2,5%

5

Придбання товарів у розстрочку

Оформлення не більше 15 хвилин. Ніяких зайвих документів. Тільки паспорт. Найбільша в Україні мережа, кредит можна оформити в будь-якому відділенні банку, а також магазинах - партнерах банку. Мінімальна переплата за кредитом, прозорі умови кредитування. Погашення заборгованості в будь-якому відділенні ПриватБанку, через систему Інтернет-банкінг «Приват24», банкомати.

Продовження таблиця 2.1

№ з.п.

Кредитний продукт

Умови

Корпоративним клієнтам

6

Кредитні лінії

Кредитні лінії відкриваються резидентам України, як в національній так і в іноземній валюті (долари США, євро, рублі Росії). Позичальник може бути клієнтом іншого банку. Термін використання кредитної лінії встановлюється в залежності від запиту клієнта й умов реалізації кредитного проекту. Кредитування переважно здійснюється на строк до 12 міс. Відхилення від стандартного строку можливо при наявності обгрунтування у зв'язку зі специфікою фінансованого проекту. При цьому складається графік погашення кредиту, що відповідає реальній можливості клієнта з обслуговування кредитної лінії. При прийнятті рішення про відкриття кредитної лінії перевага віддається наявності аналітично підтвердженій можливості обслуговування боргу клієнтом. Банк проводить політику пріоритетності якості кредитного проекту над забезпеченням.

При наданні кредиту обов'язковою умовою є забезпечення повернення кредиту. ПриватБанк віддає перевагу наступним видам забезпечення кредиту: Фінансові активи позичальника;Рухоме або нерухоме майно позичальника; Гарантії банків; Фінансове (майнове) поручительство третіх осіб.

7

Овердрафт

Овердрафт - короткострокове кредитування клієнтів "ПриватБанк" - юридичних осіб, на покриття короткострокових (до 30 днів) касових "розривів", в межах затвердженого ліміту. Переважним правом на отримання даного виду кредиту користуються клієнти банку, що відповідають наступним вимогам: Мають поточний рахунок (у національній або в іноземній валюті) не менше 3-х місяців до подачі заявки овердрафтовий кредит; Мають стабільні щомісячні надходження виручки на рахунок, на який надається овердрафт. Ліміт овердрафтового кредитування розраховується на підставі даних про фінансовий стан клієнта (Баланс, Звіт про фінансові результати, інформація про надходження на рахунки клієнта за останні 2 міс. та ін)

Овердрафтовий кредит може бути бланковим (не потребує забезпечення) у межах 30% розрахункової ліміту овердрафтового кредитування.

8

Факторинг

Банк проводить факторинг з Постачальниками, які здійснюють поставку товарів (послуг, робіт) на умовах відстрочки платежу на строк не більше 60 днів. В окремих випадках Банк може ухвалити рішення щодо прийняття на факторинг договорів поставки з терміном відстрочки платежу більше 60 днів, але не більше 90 днів. Договір, що приймається на факторинг, має відповідати вимогам: бути дійсним не менш 6 місяців, за договором зроблено не менш 6-ти поставок. Розмір винагороди залежить від виду факторингу, класу фінансового стану Клієнта, лояльності Клієнта до Банку і може становити від 0,1 % до 1,0 %. Винагорода сплачується у день укладання цього договору, далі щомісяця у термін до 25-го числа

В бухгалтерському обліку первісне визнання кредитів та заборгованість клієнтів починає відображатися, коли Банк перераховує грошові кошти клієнтам з метою набуття або виникнення дебіторської заборгованості, яка не пов’язана з похідними фінансовими інструментами та не має котирування на відкритому ринку і підлягає погашенню в установленому порядку. Також при цьому у Банка не має наміру виконувати торгові операції з такою дебіторською заборгованістю. На початковому етапі надані кредити та заборгованість обліковуються за первісною вартістю, яка є їх справедливої вартістю. Потім вона відображається по амортизованій вартості за вирахуванням резерву під знецінений кредитний портфель. Амортизована вартість заснована на справедливій вартості наданого кредиту, що розрахована з урахуванням ринкових процентних ставок по аналогічних кредитах, що діють на дату надання кредиту.

У випадку, якщо процентна ставка відрізняється від ринкової ставки на дату видачі, то кредити оцінюються за справедливою вартістю, яка враховує майбутні процентні платежі та суму основного боргу, дисконтуванні з врахуванням ринкових процентних ставок для аналогічних кредитів. Різниця між справедливою та номінальною вартістю кредиту відображається в звіті про фінансовий результат.

Якщо виданий кредит має різницю між справедливою та номінальною вартістю, то вона відображається як дохід від надання активів по ставках вище ринкових, та як збиток від надання активів по ставках нижче ринкових. У разі залучення кредитів Банком, різниця між справедливою та номінальною вартістю кредиту відображається, як дохід від залучення зобов’язань по ставці нижче ринкової та як збиток по ставці, що вище ринкової. В подальшому балансова вартість таких кредитів коректується з врахуванням амортизації доходу або збитку по наданому або залученому кредиту і потім дохід або збиток відображається як процентний дохід або збиток в звіті про фінансовий результат з використанням методу ефективної процентної ставки. Резерв під знецінені активи формується при наявності об’єктивних даних, що свідчать про неотримання коштів. Сума резерву є різниця між амортизованою вартістю і оціночною відшкодованою вартістю кредиту на звітну дату. Оціночна відшкодована вартість кредиту розраховується як поточна вартість очікуваних грошових коштів, включаючи кошти, що відшкодовані по гарантіях і забезпеченню, дисконтовані з врахуванням первісної процентної ставки по даному кредиту. Формування резервів протягом звітного року відбувалося згідно з національним законодавством. За станом на кінець кожного звітного періоду здійснювалась переоцінка кредитного портфеля. При цьому використовувалася затверджена нормативними актами Національного Банку України система рейтингування кредитів, і створювалися реальні резерви на відшкодування втрат за активними операціями. У Приват Банку виконується формування резерву на покриття можливих збитків по кредитних операціях відповідно до вимог Постанови Правління Національного Банку України №279 від 06.07.2000р. з останніми змінами та доповненнями і розробленого на його основі внутрішньобанківського Положення. Резерв формується Банком у валюті активу, витрати на формування резерву Банк визнає в гривневім еквіваленті за офіційним курсом на дату формування.

У розрахунку на кожну конкретну кредитну операцію розмір резерву дорівнює чистому кредитному ризику, помноженому на відповідну норму резервування в залежності від рейтингу цієї операції. У процесі розрахунку резерву при визначенні чистого кредитного ризику сума валового кредитного ризику по кожній кредитній операції окремо зменшується на вартість прийнятого забезпечення. Вартість забезпечення зважується на відповідний коефіцієнт у залежності від виду забезпечення і від рейтингу кредитної операції. З метою визначення рейтингу кредитної операції Банком оцінюється фінансовий стан позичальників: юридичних осіб - відповідно до внутрішньобанківської методики; банків - на підставі затвердженої внутрішньобанківської методики оцінки фінансового стану Банку-контрагента; позичальника–фізичної особи - на основі затвердженої внутрішньої Банківської методики. Оцінка обслуговування боргу здійснюється щомісячно.

Також Приват Банк формує резерви під портфель однорідних споживчих кредитів. Резерви визначаються Банком щомісяця у залежності від кількості днів прострочення основного боргу та/або відсотків/комісій за ним.

Контроль за коректністю формування страхових резервів по активних операціях, а також за адекватністю рейтингів кредитних операцій покладається на окремий структурний підрозділ Банку. Банк формує резерви під кореспондентські рахунки відповідно до вимог Постанови Правління Національного Банку України №279 від 06.07.2000р. з останніми змінами та доповненнями. Розмір резерву визначається виходячи з групи, до якої віднесена країна Банку-контрагента відповідно до вимог Національного Банку України.

У процесі списання кредитної заборгованості за рахунок страхового резерву Банк керується Податковим Кодексом та «Порядком погашення безнадійної заборгованості за рахунок страхового резерву», що розроблений у Банку. Заборгованість списується з балансу за рішенням Кредитного Комітету відповідного рівня в залежності від суми заборгованості за умови, що є підставою для її списання, а саме: заборгованість визнана безнадійною, страховий резерв сформований у повному обсязі, та був проведений повний комплекс заходів, направлених на її погашення.

У випадку повернення боржником раніше списаних кредитів Банк: - зменшує суму витрат на формування резерву на суму погашення, якщо заборгованість було списано в поточному році, збільшує суму доходів на суму погашення за рахунками для обліку повернення списаних активів, якщо заборгованість було списано в минулих роках.

Банк користується методом нарахування для визнання процентних доходів за кредитами та нараховує їх щоденно. В порядку аналогічному до порядку списання кредитної заборгованості списання нарахованих до отримання процентів за рахунок резерву, якщо їх стягнення є неможливим, здійснюється.

Відповідні структурні підрозділи Банку продовжують вести роботу, що направлена на вдосконалення технічного забезпечення та автоматизації процесу оцінки кредитів по амортизованій вартості з використанням ефективної процентної ставки. Станом на кінець дня 31.12.2010 р. сума кредитів, що надані за операціями репо суб'єктам господарювання складає 0 тис. грн.