Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
352.26 Кб
Скачать

35

Приватний вищий навчальний заклад

„ Економіко-технологічний університет ”

Кафедра фінансів

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Фінансовий аналіз»

на тему: «Аналіз валового прибутку підприємства»

Виконав:

студент IV курсу

денного відділення

економічного факультету

групи ФК-41

з напряму підготовки «Фінанси і кредит»

Захаренко Віталій Валерійович

Перевірив:

к. е. н., доц. Шпирко Ольга Миколаївна

м. Бровари

2011 р.

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………..3

РОЗДІЛ 1. МЕТОДИКА ЗДІЙСНЕННЯ АНАЛІЗУ ДОХОДІВ…………………4

1.1. Економічна сутність доходів та особливість їх формування на підприємстві……………………………………………………..4

1.2. Значення, завдання та інформація для проведення аналізу…..7

РОЗДІЛ 2. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ АНАЛІЗУ ВАЛОВОГО

ПРИБУТКУ................................................................................................................12

2.1. Аналіз чистого прибутку…………………………………........12

2.2. Аналіз валового прибутку……………………………………..14

2.3. Організація економічного аналізу на підприємстві………….18

РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗ РЕЗЕРВІВ ЗБІЛЬШЕННЯ ПРИБУТКУ…………………...23

3.1. Резерви зростання прибутку за рахунок збільшення обсягу реалізації продукції…………………………………………….23

3.2. Резерви зростання прибутку за рахунок зниження собівартості реалізованої продукції…………………………………………25

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………...31

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………………...32

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………..34

ВСТУП

Тема курсової роботи «Аналіз валового прибутку підприємства» є актуальною на сьогодні для підприємств будь-якої галузі, бо цей показник дає змогу об’єктивного оцінити результат господарської діяльності що ведеться, надає змогу до отримання реальної картини щодо фінансових результатів при співставленні валових витрат із прибутком, що отримується.

Метою курсової роботи є всебічне (теоретичне та практичне) висвітлення змісту показника валового прибутку на підприємстві, у якості такого підприємства взято підприємство ПАТ ХК «Бліц-Інформ».

Предметом цієї роботи є безпосередньо показник валового прибутку, механізм його отримання та раціонального розподілу на підприємстві.

Завданням роботи є:

  • визначення економічної сутності доходів та особливість їх формування на підприємстві;

  • розкрити значення, завдання аналізу та визначити інформаційну базу для його проведення;

  • здійснити аналіз чистого та валового прибутку;

  • описати процес організації економічного аналізу на підприємстві;

  • виявити резерви зростання прибутку як за рахунок збільшення обсягу реалізації продукції так і за рахунок зниження собівартості реалізованої продукції.

Предметом цієї роботи є безпосередньо показник валового прибутку, механізм його отримання та раціонального розподілу на підприємстві.

Об’єктом дослідження цієї роботи є підприємство ПАТ ХК «Бліц-Інформ» та результати його фінансового стану, та як один з головних елементів що характеризують цей стан – визначення динаміки валового прибутку.

Інформаційною базою показників є фінансова звітність підприємства, його статистичні дані, наукова література та законодавчі акти.

Основними методами дослідження є метод порівняння та перерахування показників.

РОЗДІЛ 1. МЕТОДИКА ЗДІЙСНЕННЯ АНАЛІЗУ ДОХОДІВ

1.1. Економічна сутність доходів та особливість їх формування на підприємстві

Підґрунтям економічного підходу щодо визначення цього поняття є термін «виручка», тобто обсяг продажу виробленої підприємством продукції (робіт, послуг). Інколи цей термін ототожнюється з поняттям «дохід підприємства». Прикладом спрощеного підходу є наступне визначення цієї категорії: “Як економічна категорія дохід (виручка) є потоком грошових коштів та інших надходжень за певний період, отриманий від продажу продукції, товарів, робіт, послуг” [7, с. 524].

Бухгалтерський підхід до поняття «дохід підприємства» переважно базується на терміні «економічна вигода». Такий зміст цієї категорії визначено в Міжнародному стандарті фінансової звітності 18 «Дохід»: «Дохід – це валове надходження економічних вигод протягом певного періоду, що виникає в ході звичайної діяльності суб’єкта господарювання, коли власний капітал зростає в результаті цього надходження, а не в результаті внесків учасників капіталу» [7, с. 524]. Аналогічне поняття в Національному стандарті бухгалтерського обліку – П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати» інтерпретується наступним чином: «Доходи – це збільшення економічних вигод у вигляді надходжень активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання власного капіталу за рахунок внесків учасників (власників) за звітний період» [3].

На відміну від широкого трактування поняття «дохід підприємства» як за економічним, так і за бухгалтерським підходом, вузьке трактування цього поняття суттєво обмежує його зміст за кількісними параметрами. Економісти, що притримуються цього підходу зводять поняття «дохід підприємства» лише до тієї частини валової виручки і результатів позареалізаційних операцій, що включає лише витрати на оплату праці та прибуток. За визначенням доходу М.С. Абрютіною: «Дохід в економічному розумінні – це завжди різниця між вартістю випуску продукції і витратами виробництва» [4, с. 388].

Фінансові результати відображають мету підприємницької діяльності, її доходність і є вирішальними для підприємства. Для визначення фінансового результату діяльності підприємства за звітний період необхідно порівняти доходи звітного періоду і витрати, понесені для одержання цих доходів.

У ринковій економіці метою будь-якого підприємства є отримання прибутку. На підставі розміру отриманих доходів визначається економічна стратегія підприємства з питань управління матеріальними трудовими та фінансовими ресурсами, а також із питань, пов’язаних із інвестуванням у розвиток підприємства [13, с. 55], [1].

Прибуток – це частина виручки, що залишається після відшкодування усіх затрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства.

З розвитку ринкових відносин відбувається розширення традиційного розуміння прибутку, що зводився до різниці між доходами і витратами. В економічній теорії та господарській практиці розрізняють економічний прибуток, бухгалтерський прибуток і нормальний прибуток.

Говорячи про валовий прибуток підприємства, слід зазначити, що він визначається як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто, він розраховується, як:

(1.1)

де ВП – валовий прибуток;

СВ – собівартість реалізованої продукції, робіт, послуг.

Прибуток від продажу продукції є основним складником загального прибутку. Це прибуток від операційної діяльності, яка відображає місію і профіль підприємства. Він обчислюється як різниця між виручкою та її повною собівартістю (без урахування ПДВ і акцизного збору). [13, с. 51].

(1.2)

де ВД – виручка;

Sвир – витрати виробництва на виготовлення і заробітну плату працівника;

ПДВ – податок на додану вартість;

Азб – акцизний збір.

Це так званий прямий метод обчислення прибутку. Існує ще аналітичний метод обчислення, за яким прогнозований прибуток визначається коригуванням його фактичної (базової) величини. З урахування впливу певних чинників у плановому періоді. Чинниками може служити зміна обсягів виробництва та продажу, собівартість продукції і цін.

Прибуток від продажу майна включає прибуток від продажу основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів. Його розраховують як різницю між ціною продажу та балансовою (залишковою) вартістю об’єкта, який продається з урахуванням витрат на продаж-демонтаж, транспортування, оплата агентських служб [13, с. 53].

Прибуток від продажу майна розраховується:

(1.3)

де Цпр – ціна продажу;

Цприд – ціна придбання.

Прибуток від позареалізаційних операцій – це прибуток від пайової участі у спільних підприємствах, здаванням майна в оренду, дивіденди на цінні папери, дохід від володіння борговими зобов’язаннями, надходження від економічних санкцій і обчислюється як різниця між доходами, отриманими внаслідок виконання цих операцій і витратами на їх виконання.

(1.4)

де Д – дохід;

Sп.р. – витрати на виконання.

Отже, загальний прибуток підприємства:

(1.5)

де Пр - прибуток від реалізації продукції;

Ппр – прибуток від позареалізаційних операцій;

Пін – прибуток від іншої реалізації [9, с. 379].

У фінансовій політиці підприємства важливе місце займає розподіл і використання одержуваного прибутку як основного джерела фінансування інвестиційних потреб і задоволення економічних інтересів власників.

Важливо зазначити використання прибутку на підприємстві та місце валового прибутку, як фінансового показника результативної діяльності. Величина, що залишилась, називається чистим прибутком. З неї виплачуються борги і проценти за довгострокові кредити, а решта поділяється на дві частини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]