Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_teor_ya_na_B_znes-plan_30_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
184.83 Кб
Скачать

10. Галузь, фірма та її прод-я.

Розділ «Галузь, фірма та її прод-я» опрацьовується в б-п для того, щоб: 1. переконати читача б-п у перспективності галузі до якої є-ть бізнес, 2. забезпечити довіру до даного бізнесу з допомогою опису переваг та особливостей його продуктів (послуг).

Послідовність написання цього розділу: 1. охарактеризувати суч. стан галузі до якої є-ть бізнес, 2. розкрити концепцію поведінки даної фірми в галузі.

Опис сучасної ситуації в галузі передбачає:

1. навести узагальнені дані щодо поточного стану справ у галузі і передбачуваних тенденцій її розвитку,

2. навести стислу х-ку нових продуктів у галузі та нових ринків збуту,

3. визначити чинники, які у перспективі можуть позитивно, або негативно вплинути на розвиток в галузі.

Концепція поведінки фірми в галузі передбачає:

1. заг х-ка фірми (стратегічні і тактичні цілі д-ті фірми з погляду на її позиції на ринку інновацій, продуктивності; перелік осн видів д-ті; стадія розвитку бізнесу; географія д-ті фірми),

2. продукт і/або послуги фірми (фізичний опис продукту (послуги), привабливість продукту, стадія розробки продукту (рівень готовності продукту до виходу на ринок)).

12. Цілі та логіка розробки маркетинг плану.

Головне завдання маркетинг-плану – показати яким чином фірма збирається впливати на свій цільовий ринок та реагувати на ситуацію для забезпечення збуту своєї прод-ї. Маркетинг-план повинен пояснити стратегію виходу та завоювання фірмою свого цільового ринку.

Логіка розробки маркетинг-плану: 1. сформулювати конкретні цілі та завдання маркетингової д-ті, 2. розробити стратегії досягнення цілей, 3. сформувати висновки щодо в-т на реалізацію, 4. спрогнозувати обсяги продажу.

Формулювання цілей маркетингової д-ті фірми розбивається на 2. етапи:

1. визн-ня орієнтирів маркетингової д-ті: *на стадії появи ринку – це max-ція D на новий продукт і витискування з ринку традиційних продуктів, *на стадії зростання попиту – це розширення асортименту виробів і використання різноманітних заходів max-го задоволення конкретних потреб окремих сегментів ринку, *на стадії стабілізації попиту - орієнтири фірм-лідерів полягають в утриманні або збільшенні частки ринку, яка їм є-ть, орієнтири фірм переслідувачів полягають у виділенні вузького сегменту і щонайліпшому його обслуговуванні.

2. визн-ня конкретних цілей, які мають бути кількісно визначеними і вираженими в конкретних показниках (частка ринку фірми, обсяги продажу, розгалуженість с-ми збуту, застосування знижок, в-ти на рекламу).

11. Дослідження ринку.

Розділ «Дослідження ринку» опрацьовується в б-п для того, щоб: 1. переконати потенц інвесторів та кредиторів у наявності ринку для продукту фірми, 2. розкрити можливості цього ринку.

Процедура дослідження ринку складається склад-ся з к-х етапів, вони мають певну логіку викладання: 1. заг х-ка ринку прод-ї фірми, 2. цільовий ринок фірми, 3. розміщення фірми, 4. оц-ка впливу зовн-х чинників.

Заг х-ка ринку прод-ї: 1. визн-ня розмірів ринку (очікувані обсяги продажу всіма продавцями даного товару), 2. х-ка тенденцій розвитку ринку (зростання, стабілін, звуж) та факторів, які впливали та впливатимуть на ці тенденції, 3. засоби задоволення попиту споживачів даної прод-ї.

Якщо потенціал ринку значний, а передбачувана частка для фірми невелика то в б-п, можна обмежитися заг-ю інф-єю, вимоги до деталізації інф-ї зростають якщо частка ринку, яку сподівається захопити фірма буде збільшуватися.

Цільовий ринок фірми.

Вибір цільового ринку фірми склад-ся з етапів: 1. сегментація ринку (критерії зд-ня для споживчого ринку – географічні, демографічні, соц-екон-ні, культурні; для товарів виробн. спожив – тип п-ва, обсяги min партії поставки та ін); 2. порівняльна оц-ка привабливості кожного з виділених сегментів, 3. вибір найліпшого потенційно найпривабливішого сегменту ринку (виділення цільової групи споживачів) на яку орієнтуватиметься бізнес-фірма.

Розміщення фірми.

Кожна сфера бізнесу має спец. критерії вибору розміщення фірми, але логічна схема вибору є єдиною і охоплює етапи: 1. вибір найкращого регіону країни, 2. вибір найкр обл.. в регіоні за критеріями, 3. вибір найвигідн насел пункту в обл., 4. вибір найвиг місця в насел пункті.

Оц-ка впливу зовн. чинників.

В процесі оц-ки впливу зов факторів на бізнес фірми увагу слід зосередити на: 1. виявленні зовн факторів (рівень конкуренції, ймов майб конкуренти, постачал сировини й матер, ступінь держ-го регулювання в даній сфері бізнесу), 2. описання природи цих зовн факторів, 3. визн-ня можливого впливу кожного з цих факторів на бізнес фірми.

Найб значимим фактором є конкуренція, тому оц-ку конкур ситуації на ринку слід проводити за логічною схемою:

1. визн-ти прямих і непрямих конкурентів на ринку прод-ї фірми,

2. зібрати і узагальнити інф-ю про осн конкурентів,

3. провести порівняльний аналіз найб конкурентів, який дає можливість: визн-ти сильні і слабкі сторони, враховувати їхні помилки, визн-ти в який спосіб можна побудувати власну конкурентну спроможну ринкову стратегію,

4. визн-ня справжніх факторів конкуренції на ринку прод-ї фірми та способів зворотної реакції на них,

5. з’ясування конкретної позиції фірми на ринку,

6. визн-ня майб імовірних конкурентів особливо у разі коли існують реальні можливості наслідування прод-ї або послуг фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]