Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_teor_ya_na_B_znes-plan_30_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
184.83 Кб
Скачать

23. Бізнес-план реорганізації п-ва.

Реорганізація п-ва, спрямована на його оздоровлення, часто спричиняється до зміни стр-ри і навіть юрид-го статусу п-ва. Вона може мати такі основні форми: *реструктуризація (організаційно-правова, управлінська, технічна, економічна, фін-ва), *приватизація.

Форми реорганізаці є досить різними за своєю суттю, часто потребують розробки різних проектів, що відображається в певних особливостях б-п.

Б-п реструктуризації п-ва, окрім традиційних, повинен мати такі розділи:

1. «Вибір та обґрунтування виду реструктуризації». Його розробляють на основі аналізу зовн та вн чинників впливу на господарську д-ть п-ва, аналізу конкурентоспроможності прод-ї, аналізу техніко-екон-го та фін-го стану п-ва, виявлення слабких місць та причин кризового стану п-ва, оцінки глибини кризового стану.

2. «Обґрунтування вибору варіанта реструктуризації», що склад-ся на підставі оцінювання можливостей реорганізації окремих виробничих підрозділів і ств-ня на цій базі самостійних п-ств.

3. «Обґрунтування форми проведення реструктуризації» - оперативної або стратегічної.

4. «Обґрунтування дж-л фінансування в-т на реструктуризацію».

5. «Обґрунтування способів вирішення соц-х проблем».

6. «Прогнозна ОЦ-ка еф-ті проекту». У даному розділі доцільно вказати: *очікувані результати г/д п-ва, *динаміку обсягу в-ва, *заходи щодо підвищення конкурентоспроможності прод-ї, *заходи щодо прискорення оборотності к-лу, *збереження гаратній соц-го захисту працівників.

Решта розділів відповідає стандартній формі б-п і містить розрахунки та обґрунтування конкретних заходів, спрямованих на реалізацію проекту реструктуризації.

Якщо реорганізація п-ва має форму приватизації, то відповідний б-п розробляється покупцем за загальновживаною логікою та стр-рою.

Бізнес-планом приватизації вв-ся документ, який містить зобов’язання покупців відносно дальшої експлуатації об’єкта приватизації та обґрунтування можливості згідно з вимогами, установленими Фондом державного майна Укр.

29. Методологічні основи експертизи б-п.

Експертиза проекту може здійснюватись як особами, котрі проводили передінвестиційні дослідження й розробку проекту, так і сторонніми організаціями. Найчастіше для цього застосовують експертний підхід, оскільки показники якості б-п не піддаються безпосередньому вимірюванню. Експертиза забезпечує детальний аналіз усіх аспектів проекту та його наслідків.

Завданням експертизи проекту є визн-ня того, наскільки позитивні результати проекту перевищать його негативні наслідки.

Експертиза б-п має задовольняти вимоги:

1. багатокритеріальність,

2. мін трудомісткість, а отже і варт експертних робіт,

3. мін в-ти часу на проведення експертизи (1 тижд),

4. мах об’єктивність,

5. мах відповідальність цілям проведення експертизи.

24. Бізнес-план фін-го оздоровлення п-ва.

Фінансове оздоровлення п-ва – комплекс послідовних взаємозв’язаних заходів фін-во-екон-го, виробничо-технічного, орг-го та соц-го х-ру, спрямованих на виведення суб’єкта господарювання з кризи і відновлення або досягнення ним прибутковості та конкурентоспроможності.

Процес фін оздоровлення п-ва передбачає послідовне здійснення заходів, що потребують певних коштів, котрі надходять, як правило, із зовн дж-л. як і кожний проект, що потребує залучення зовн дж-л фінансування, проект фін оздоровлення потребує складання відповідного фінансування, проект фін оздоровлення потребує складання відповідного б-п, тобто документа, який визн-є цілі та розкриває процес проведення б-п, тобто документа, який визн-є цілі та розкриває процес проведення санації п-ва-боржника. Б-п фін оздоровлення розробляється зазвичай представниками санатора, п-ва-боржника та незалежної аудиторської фірми.

Б-п фін оздоровлення п-ва, хоч і має ознаки, логіку побудови та заг стр-ру стандартного б-п, проте, відрізняється певними особливостями, які випливають із самої суті та специфіки проведення санації.

Б-п фін оздоровлення п-ва, окрім традиційних, повинен містити такі розділи:

1. «Оц-ка кризового стану п-ва». Повинен включати: заг х-ку п-ва, оц-ку його фін стану, опис тих «вузьких місць» та «проблемних зон», що призвели до кризового стану.

2. «Обґрунтування осн параметрів фін оздоровлення». Цей р. містить такі дані: обґрунтування концепції, форми санації, а також дж-л фінансування проекту, розрахунки потреби п-ва у фін-х ресурсах, прогнозні результати реалізації проекту.

3. «Обґрунтування заходів щодо підтримки еф-ті г/д об’єкта санації та відновлення платоспроможного попиту п-ва».

Далі б-п фін-го оздоровлення п-ва буд-ся за звичайною схемою і містить підрозділи: *дослідження ринку,

*маркетинг-план,

*виробничий план,

*орг-й план,

*оц-ка ризиків,

*фін-й план.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]