Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_teor_ya_na_B_znes-plan_30_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
184.83 Кб
Скачать

14. Прогнозування обсягів продажу.

Динаміка продажу фірми наводиться у формі графіків або табл. З поясненням зроблених припущень.

У б-п рекомендується розробляти варіанти прогнози обсягів продажу:

1. консервативний прогноз (найгірший),

2. найб імовірний (найреальніший),

3. оптимістичний (найб сприятливий).

Аналіз припущень щодо обсягів продажу може зд-ся:

1. за часовими інтервалами (для демонстрації очікуваного зростання обсягів продажу та сезонних коливань),

2. за видами прод-ї (послуг),

3. за основними групами споживачів.

8. Структура б-п.

Закономірно, що стр-ра б-п не може бути однаковою в усіх випадках, однак процес формування стр-ри бізнес-проектів має багато спільного.

Фактори, що впливають на зміст та стр-ру б-п:

1. аудиторія на яку розраховано б-п (потенційні інвестори, партнери по бізнесу, вище керівництво),

2. цілі розробки б-п (залучення зов-го к-лу, комунікації з партнерами, моделювання с-ми управління, завчасне визн-ня першкод),

3. розміри бізнесу і фін-ві потреби (великий, середній і малий бізнес),

4. сфера бізнесу (в-во, послуги, торгівля, будівництво, посередницька д-ть),

5. х-ки продукту бізнесу (простий або складний, принципово новий або традиційний, виробничого призначення або традиційного).

Стр-ра б-п:

1. титульний аркуш,

2. зміст б-п,

3. резюме,

4. галузь, фірма та її прод-я: 4.1. Поточна ситуація і тенденції розвитку галузі, 4.2. Опис продукту (послуги) фірми, 4.3. Патенти, товарні знаки, інші права власності, 4.4. Стратегія зростання фірми

5. дослідження ринку: 5.1. Загальна характеристика продукції фірми, 5.2. Цільовий ринок бізнесу, 5.3. Розміщення фірми, 5.4. Оцінка впливу зовнішніх чинників.

6. маркетинг план: 6.1. Стратегія маркетингу, 6.2. Очікувані обсяги продажу фірми.

7. виробничий план: 7.1. Основні виробничі операції, 7.2. Машини та устаткування, 7.3. Сировина, матеріали та комплектуючі вироби, 7.4. Виробничі та невиробничі приміщення.

8. організаційний план: 8.1. Форма організації бізнесу, 8.2. Потреби бізнесу в персоналі, 8.3. Власники бізнесу й команда менеджерів, 8.4. Кадрова політика і стратегія.

9. оцінка ризиків: 9.1. Типи можливих ризиків, 9.2. Способи реагування на загрози бізнесу.

10. фінансовий план: 10.1. Прибутки та збитки, 10.2. План руху готівки, 10.3. Плановий баланс, 10.4. Фінансові коефіцієнти

Додатки.

9. Вимоги до стилю написання та оформлення б-п.

Вимоги щодо стилю написання полягають у тому, що б-п має:

1. бути стислим, але адекватно розкривати сутність підприємницького проекту (20-25 ст. обсяги фінансування до 100 000 грн.), 2. має бути функціональним, тобто містити лише корисну інф-ю, яка цікавить або може зацікавити читача, 3. має ґрунтуватись на реалістичних припущеннях, прогнози та передбачення треба підкріпити посиланням на тенденції та пропорції розвитку галузі, на проведенні дослідження ринку, на досвід д-ті конкурентів, 4. у цілому б-п має бути песимістичним, тобто орієнтуватися на найгірший результат і в такий спосіб ств-ти певний запас міцності бізнесу, 5. має бути легким для сприйняття, чітким та логічним, щоб у ньому можна було швидко знайти потрібну інф-ю (розділи та підрозділи), 6. має забезпечувати збереження конфідент інф-ї про фірму та її д-ть, 7. рекомендується уникати проф. жаргонів, суто технічних описів прод-ї, операцій і процесів, треба користуватись заг відомими термінами, інф-ю викладати у діловому стилі.

На титул листі слід навести таку інф-ю:

1. про автора (автор, посада, кваліф), 2. про п-во (назва, місце знах, юр адр, № тел, ПІБ особи з якою можна контактувати), 3. ділова частина (опис мети і завдань проекту, що пропонується), 4. розмір необх інвестицій, 5. посилання на конфід інф-ї.

Резюме:

1. мета б-п, осн завдання, мета бізнесу, 2. привабливість вашого бізнесу, його унікальні переваги, 3. аналіз ринку, 4. опис п-ва, продуктів і послуг, 5. ваша маркетингова стр-гія, збутова стр-гія, 6. власники та керівники вашого п-ва, 7. ваші оц-ки майб П і обсягів продажу, 8. потреби в к-лі або в ін обмежувальних ресурсах, 9. процедури повернення кредитів інвесторам.

Оформляючи б-п необх користуватися послідовною с-мою нумерації сторінок в межах документу (Тит і зміст не ном).

Б-п призначений для регулювання поточної д-ті (корпоративний б-п) за своєю стр-рою дещо відрізн-ся. Він розробл-ся переважно як документ для вн-го користування і виконує такі ф-ції: 1. систематизація наявної інф-ї компанії та її ЗС, 2. оц-ка перспектив та встановлення цілей розвитку, 3. виявлення проблемних ел-в управління, та пошук способів їх усунення.

Орієнтовна стр-ра корпоративного б-п має вигляд: структурний аналіз сфер бізнесу, SWOT-аналіз, цілі д-ті, х-ка існуючих бізнес-ліній, маркетинг план, виробничий, організац-й, фін-й план.

В резюме доцільно дати стислу х-ку поточної конкурентної позиції п-ва, навести інф-ю щодо осн-х напрямів стратегічного розвитку п-ва на пл.-й п. та відповідні кількісні показники.

Структурний аналіз сфер бізнесу зд-ся з використанням відомої моделі Портера, він склад з етапів: 1. визн-ня стадії ЖЦ сфери бізнесу, 2. ідентифікація стратегічних груп, 3. аналіз товарного наповнення, 4. ідентифікація та аналіз х-к продуктів-замінників, 5. оц-ня галузевих бар’єрів мобільності, 6. ідентифікація потенційних конкурентів, 7. аналіз відповідних ресурсних ринків, 8. оц-ня впливу постачальників, 9. маркетингова сегментація галузевого ринку і аналіз його стр-ри, 10. оц-ня впливу постачальників.

Цілі д-ті. Формується місія п-ва, його кількісно виражені цілі на пл.-й п. Цілі доцільно згрупувати за функціональними сферами.

Х-ка існуючих бізнес-ліній – сукупність пра власності довгострокових привілеїв та конкурентних переваг, майна та контрактів, які забезпечують можливість одержання певного доходу. Ця х-ка необх п-ву для чіткого розмежування зон господарювання та узагальнення відповідної інф-ї.

Маркетинг план. Його розрахунок проводиться для кожної сфери бізнесу окремо. Мають бути визначені такі ел-ти: перелік цільових сегментів ринку, місткість цільових сегментів, осн конкуренти в межах цільових сегментів, засоби стимулювання збуту і методи ціноутв-ня в межах відпов-х сегментів.

Виробничий план. Для кожної сфери бізнесу окремо розробляють прогноз в-ва та реалізації прод-ї на 1-й рік помісячно, 2-3 – поквартально. Визн-ть осн напрямки зростання орг-но-техн-го рівня в-ва та перспективи впровадження нових технологій.

Визн-ня стратегічного фінансування д-ті п-ва на пл.-й п. та розроблення відповідного бюджету: мають бути визначені дж-ла фінансування д-ті і оптим. співвідношення між власними і позичковими коштами.

Корпоративний б-п не завжди розробляється в повному обсязі, але фін-й план розробляється обов’язково.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]