Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_teor_ya_na_B_znes-plan_30_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
184.83 Кб
Скачать

3. Класифікація б-п.

1. за аудиторією користувачів: *б-п для вн-го користування (робочий б-п) містить конфідент. інф-ю, стосовно перспектив розвитку п-ва, розрахунки є max-но реалістичними. *б-п для зовн-го користування (офіційний б-п): для подання кредиторам, потенц. інвесторам, органам держ влади, потенц контрагентам. 2. за х-ром об’єкта: *б-п нового п-ва – визн-є цілі освоєння нової стратегічної зони господарювання та х-є його еф-ть, *б-п діючого п-ва – зосереджує увагу на забезпечення його конкурентоспроможності. 3. за масштабом проблеми що розв’язується: *локальний б-п – не спричиняє принципових змін у д-ті п-ва, *концептуальний б-п – обґрунтування кардинальних стратегічних змін. 4. за цільовим призначенням: *б-п інвестиційного проекту – обґрунтовує доцільність втілення в життя певної підприємницької ідеї оформленої у вигляді комплексу відповідних заходів, *корпоративний б-п – призначений для регулювання поточної д-ті п-ва, узагальнює цілі експлуатації існуючих стратегічних зон господарювання, х-є їх еф-ть, визн-є перспективні напрямки д-ті. 5. за документальним оформленням: *інвестиційна пропозиція, *сублімований б-п, *розгорнутий б-п відповідні планові документи різняться з рівнем деталізації плану. 6. за ситуаційними особливостями обґрунтування: *б-п реорганізації п-ва – визн-є цілі та порядок проведення орг-х змін зумовлених новими умовами господарювання, *б-п фін-го оздоровлення п-ва – розробляється для обґрунтування антикризових заходів, які спрямовані на відновлення фін-ї стійкості, *б-п інновац-го проекту – обґрунтування реалістичності та ринкової життєздатності запропонованих інновацій, *б-п диверсифікації д-ті – розробляється для обґрунтування доцільності нових сфер бізнесу.

5. Логіка процесу стр-го пл.-ня на підготовчій стадії.

Стратегія – генеральна довгострокова програма дій та порядок розподілу пріоритетів і ресурсів фірми для досягнення своїх цілей.

Логіка процесу стр-го пл.-ня містить етапи: 1. проведення зов-го та вн-го аналізу, 2. загальна характеристика напрямів д-ті фірми (визн-ня місії), 3. визн-ня конкретних цілей д-ті фірми, 4. аналіз стратегічних альтернатив та вибір стр-гії, 5. розробка плану дій.

4. Комп’ютеризація процесу бізнес-планування.

Базові вимоги, яким мають відповідати програмні продукти призначені для автоматизації процесу розробки б-п:

1. можливість складання розгорнутого б-п, що містить усі необхідні підрозділи, як аналітичної так і фін-ї частини,

2. повинна зберігатись логічна послідовність пл.-го процесу,

3. гнучкість, можливість адаптації для потреб конкретного бізнес-проекту та швидке проведення розрахунків,

4. сумісність із стандартним програмним забезпеченням,

5. можливість зд-ня варіантних розрахунків для сукупності взаємодоповнювальних сценаріїв,

6. усвідомлення користувачем своїх дій та взаємозв’язку розроблювальних документів.

До найвідоміших програм, що застосовуються у практиці є-ть: розробка компанії про-інвест-консалтинг, а також пакети компанії «Альт-інвест» та «Інек».

Найб широко викор-ся адаптовані рос програми які за укр. Умов потребують лише часткового доопрацювання.

Методологічною основою програмного продукту «прожект Експерт» є корпоративна імітаційна модель, яка відображає динамічний процес руху гр. потоків. Надходження гр. коштів і виплати, як зд-тимуться піж час реалізації інвестиційного проекту описуються в імітаційній моделі як події, що настають у певні моменти часу.

Інструментальні засоби програмного продукту дають змогу користувачеві формувати модель діючого на ринку п-ва і адекватно відображати його операц-ну д-ть у навкол економ середовищі. Програмний продукт дає змогу сформувати докладний плановий документ і порівняти пл.-ві факт показники.

Вибір програмного забезпечення для розробки бізнес-проектів визн-ся фін-ми можливостями п-ва та рівнем кваліфікації працівників, що є його потенційними користувачами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]