Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слово до майбутнього педагога 19.11.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
5.31 Mб
Скачать

Алгоритм підготовки зборів

  1. Визначити тему, головну проблему і основні завдання зборів.

  2. Уточнити регламент, продумати хід зборів.

  3. Розіслати батькам шанобливі запрошення з вказівкою питань, що виносяться на збори;

  4. Продумати, де будуть батьки роздягатися, хто і як зустріне їх в школі.

  5. Продумати виставковий або інформаційний матеріал.

  6. Визначити, кого із вчителів-предметників або інших фахівців можна запросити;

  7. Продумати свій зовнішній вигляд.

Орієнтовна структура батьківських зборів

  1. Вступне слово класного керівника (знайомство з гостями) (5 хв.)

  2. Аналіз анкет батьків (класним керівником, психологом, вчителем-предметником)аби яскравіше представити обговорювану на зборах проблему (5-7 хв)

  3. Виступ по темі зборів (фахівця|спеціаліста| або вчителя) .Воно має бути яскравим, лаконічним, доступним (10-15хв.).

  4. Обговорення проблеми батьками (20 хв).

  5. Аналіз навчальних досягнень учнів класу. У цій частині батьківських зборів класний керівник знайомить батьків із загальними результатами навчальної діяльності класу; із самого початку варто попередити батьків, що відповіді на приватні питання вони отримають лише в ході персональної зустрічі. Починати необхідно з позитивних результатів. Знайомлячи учасників батьківських зборів з думкою педагогів-предметників, слід пам'ятати про підвищену тривожність батьків і, передаючи ті або інші думки, розумно відмовитися від суб'єктивних інтерпретацій. Аналіз повинен надавати упевненість, що спільна робота дозволить виправити справи.

  6. Ознайомлення батьків з соціально-емоційним кліматом в класі. Класний керівник ділиться спостереженнями про поведінку хлопців в значущих для них ситуаціях (на уроках, наперервах, в їдальні, на екскурсіях і т. д.). Темою розмови можуть бути і взаємини, і мова, і зовнішній вигляд учнів, і інші питання. Батьки повинні розуміти місію школи як інституту соціалізації, в якому дитя отримує досвід взаємодії з іншими людьми, не менш важливий, чим сума знань. При цьому необхідно бути делікатним, уникати негативних оцінок на адресу конкретного учня, його батьків. Не варто перетворювати цю частину зборів в перерахування провини школярів.

  7. Психолого-педагогічна освіта. Поважно пам'ятати, що завдання підвищення рівня педагогічної та психологічної компетентності батьків – одне з найважливіших завдань роботи вчителя. Слід запропонувати батькам інформацію про новинки педагогічної літератури, про цікаві виставки, фільми і т. і.

  8. Обговорення організаційних питань (екскурсії, класні свята, придбання навчальних посібників І т. д.) складається їз двохетапів: звіту про проведену роботу і інформацію про майбутні справи. Відзначимо, що фінансові проблеми краще всього заздалегідь обговорити з батьківським комітетом.

  9. Особисті бесіди з батьками. На цьому етапі особливу увагу слід звернути на тих батьків, діти яких мають проблеми у навчанні та розвитку. Складність цього етапу полягає в тому, що дуже часто ці батьки уникають батьківських зборів. Завдання вчителя – прагнути забезпечити їм відчуття безпеки, давши зрозуміти, що їх тут не засуджують, а прагнуть допомогти.

  10. Дуже ефективна тактика приєднання: «Я вас розумію!», «Я з вами згоден!».

  11. Підсумки зборів. У завершальній частині зустрічі вчитель дякує батьків за участь, спільну роботу. Саме на цьому етапі необхідно зробити висновки, сформулювати необхідні рішення, дати інформацію про наступні збори. Важливо з'ясувати і відношення батьків до проведених зборів. Розумно заздалегідь підготувати необхідні опитувальні листи для оцінок і побажань батьків; все це згодом стане предметом подальших роздумів. Інформація про підсумки батьківських зборів має бути доведена до адміністрації школи і колег-педагогів.