Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слово до майбутнього педагога 19.11.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
5.31 Mб
Скачать

ЗМІСТ

СЛОВО ДО МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

ВСТУП - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 3

РОЗДІЛ 1. ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ БЛОК - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4

РОЗДІЛ 2. ДИДАКТИКО-МЕТОДИЧНИЙ БЛОК - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - -39

2.1 Дидактика початкової школи- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 39

2.2 Методичне забезпечення викладання дисциплін у початковій школі:

  • Українська мова та читання - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 60

  • Російська мова та читання - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 80

  • Математика- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 113

  • Природознавство- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 154

  • Художня праця -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 180

  • Фізичне виховання та валеологія- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - 192

РОЗДІЛ 3. УПРАВЛІНСЬКИЙ БЛОК - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -206

Слово до майбутнього педагога – вчителя, педагога-вихователя, друга і наставника дітей

В народній мудрості говориться: «Послухаю – забуду, подивлюся – запам’ятаю, у дії – зрозумію».

Педагогічна практика, в процесі професійно-педагогічної підготовки майбутніх фахівців, становлення особистості вчителя, відіграє особливо важливу роль, посідає одне з чільних місць. Вона покликана надати кожному з вас можливість вперше відчути себе справжнім вчителем, який ще не так давно лише мріяв про роботу вчителя початкових класів, уявляв себе за вчительським столом віртуозним диригентом, що майстерно керує класом, відчуваючи кожний рух дитячої душі і серця.

Надзвичайно важливо, щоб ця перша зустріч зі школою, дітьми, педагогічним колективом стала для вас ще одним переконливим аргументом у правильності обраного життєвого шляху, професійної долі. Багато у чому це залежатиме від вас самих: з якими знаннями, настановами, сподіваннями ви йдете до школи. Не забудьте перед виходом на педагогічну практику ще раз переглянути весь свій теоретичний багаж, привести його у чітку, гармонійну систему. Повторіть ключові питання з педагогіки, психології, теорії та методики виховної роботи з молодшими школярами, батьками; актуалізуйте знання з дидактики і методик початкового навчання, педагогічних технологій, які стануть дійовим інструментом у ваших руках щодо організації та здійснення навчального процесу у сучасній початковій школі.

Пам’ятайте, що у вас є педагогічні портфоліо, які ви так старанно накопичували під час занять. Настав час скористатися ними, переконатися, чи достатньо ви підготовлені до професійно-педагогічної діяльності у всьому розмаїтті її видів, завдань, проблем, які необхідно вирішувати повсякденно і повсякчасно.

Під час педагогічної практики пам’ятай про головне – про дітей. Вам надається високе і відповідальне право навчати дітей і виховувати дитячий колектив. Пам’ятайте, що діяльність вчителя початкових класів – це педагогічне служіння, покликання, високий громадянський і людський обов’язок. Дотримуйтеся принципів гуманізму, добротворення, поваги до дитячої особистості, заснованої на законах любові, милосердя та толерантності. Вчитель – це духовний наставник дітей, який сам, у першу чергу, повинен бути високоморальною особистістю.

У ході педагогічної практики дотримуйтесь наступних правил:

  • Якщо дитину підбадьорювати, вона вчиться вірити в себе;

  • Якщо дитина почувається у безпеці, вона вчиться вірити в людей;

  • Якщо дитина відчуває підтримку, вона вчиться цінувати саме себе;

  • Якщо дитина живе у атмосфері взаємопорозуміння та дружелюбності, вона вчиться знаходити любов у цьому світі.

Бажаємо успіхів та цікавих відкриттів на практиці!

ВСТУП

Педагогічна практика як форма професійно-педагогічної підготовки майбутнього вчителя початкових класів у вищих навчальних закладах, з одного боку, виступає важливим етапом їх професійного становлення, з іншого – є критерієм сформованості професійної компетентності майбутніх педагогів, готовності випускників розв’язувати професійні задачі в умовах реальної взаємодії з учнями початкових класів.

Під час практики студенти набувають унікального досвіду реалізації різноманітних функцій педагога, що постійно збагачуються та ускладнюються у сучасному соціокультурному та освітньому просторі. Головною сьогодні виступає гуманістична функція вчителя, що забезпечує розвиток творчої особистості дитини, її соціалізацію, створення умов для всебічного розвитку духовних сил та здібностей молодших школярів.

Повноцінна реалізація мети педагогічної практики уможливлюється за умов компетентного керівництва практикою з боку викладачів вузу, створення відповідних умов у школі, а також ґрунтовного та всебічного забезпечення виконання студентами комплексних завдань навчально-методичними матеріалами. Пропонований супровід педагогічної практики має на меті забезпечити ефективне виконання завдань студентами.

Навчально-методичний посібник містить матеріали на допомогу студентам щодо виконання завдань модульної програми педагогічної практики на 2-4 курсах, а також приклади моделей виховних заходів для молодших школярів, методичні розробки різних типів уроків, у тому числі інноваційних, позакласних заходів. Корисними будуть для студентів також рекомендації з проблем роботи вчителя з батьками, складання психолого-педагогічної характеристики особистості учня та дитячого колективу.

Підготовка посібника здійснена колективом провідних викладачів кафедри дошкільної та початкової освіти ЛНУ імені Тараса Шевченка, за наукової редакцією доцента Н.І. Червякової та узагальненою редакцією викладача кафедри А.Я. Данієлян. Психолого-педагогічний блок підготовлений доцентом В.В. Желановою, розділ «Дидактика початкової школи» – доцентом Н.І. Червяковою, методичне забезпечення викладання української мови в початкових класах викладачем Н.В. Правовою, російської мови – викладачем С.М. Рудь, математики – доцентом Т.В. Коваленко та викладачем А.Я. Данієлян, природознавства та управлінського блоку – доцентом О.О. Ліннік, викладання художньої праці – доцентом Л.О. Варяницею, фізичного виховання та валеології – викладачем О.О. Стаєнною.

Означений посібник адресовано студентам денної та заочної форми навчання, спеціальності «Початкова освіта», освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», викладачам вищих навчальних педагогічних закладів, учителям початкових шкіл, керівникам та кураторам педагогічних практики.