Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fitopatologiya.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
230.12 Кб
Скачать

Лекція 11 "Хвороби рослин спричинені паразитичними нематодами їх прояв та профілактика"

Хвороби рослин, викликані фітонематодами

Хвороби рослин, викликані фітонематодами

Хвороби рослин, спричинені нематодами, переважно проходять непомітними, бо загибель рослин або їх скупчень досить часто пов′язують не зі справжніми збудниками, а з грибами, бактеріями, несприятливими грунтово-кліматичними умовами.

Сьогодні відомо кілька видів нематод – паразитів сільськогосподарських культур, які завдають значної шкоди. Ці види є об′єктами зовнішнього карантину. Прикладом є картопляна нематода. Інші види нематод, не будучи карантинними об′єктами, значно знижують урожай овочевих культур, особливо у тепличних господарствах. Найбільшої шкоди тут завдають галові нематоди.

Нематоди, або круглі черви, живуть у грунті і на рослинах. Це мікроскопічно малі тварини. Звичайно у 100 см³ грунту (садової землі* міститься 4000-5000 нематод. Число видів, які є паразитами вищих рослин, досягає кількох сотень. Інколи вони дуже сильно відрізняються між собою, як за морфологічними так і заакологічними особливостями, біологією.

Серед фітопатогенних нематод розрізняють:

  • кореневі

  • стеблові

  • листові

  • насінні.

Усі патогенні нематоди мають на передньому кінці тіла ротовий колючий орган – шип. Проколюючи стінки клітин рослин, нематоди висмоктують їх вміст, виділяючи при цьому речовини, які по-різному діють на тканини і клітини ушкодженої рослини, викликаючи у них характерні зміни.

Паталогічні зміни, зумовлені нематодами у рослин, такі:

  • розчинення середньої пластинки, що призводить до руйнування з′єднань між клітинами;

  • розчинення стінок клітини. В результаті цього гине вся клітина, відбувається некроз уражених частин  рослинного організму;

  • гальмування ділення клітин у верхівковій меристемі. Зупиняється ріст коренів чи пагонів;

  • стимулювання поділу клітин. Це може призвести до утворення чисельних бокових коренів;

  • гіпертрофія клітин. Тканини стають губкоподібними (сильне розмноження клітин*;

  • утворення особливих форм клітин („гігантські клітини”* поблизу головного кінця паразиту. Такі „гігантські клітини” життєво необхідні для багатьох нерухомих паразитів.

Названі реакції рослин на виділення нематод можуть проявлятися комбіновано.

Хвороби рослин, що їх спричиняють нематоди, або круглі черви, називаються гельмінтозами, або нематодозами.

Уражені рослини відстають у рості, жовтіють або стають блідо-зеленими. Листки їх робляться дрібними та зморшкуватими, коріння мичкуватим, часто на його поверхні утворюються гали. Бульби трухлявіють. При сильному ураженні рослини гинуть.

Найпоширенішими та шкодочинними є галова нематода, особливі нематоди суниць, картоплі, цибулі, часнику, вівсяна, бурякова, горохова та інші нематоди.

Серед грунтових нематод розрізняють кореневі та бульбові.

Кореневі нематоди у нас зустрічаються переважно у теплицях. Вони викликають утворення галів на огірках, помідорах та різних декоративних рослинах. Весняні сходи рослин, пошкоджені галовою нематодою, дещо відстають у рості та розвитку. Пригнічений стан рослин спостерігається протягом літа. Восени хвороба досягає найвищого розвитку: сильно пошкоджені рослини відмирають. Хворі огірки виростають дрібними з жовтуватою шкіркою. Листки таких рослин зморшені, корені густо усіяні білими галами розміром від насінини коноплі до волоського горіха.

Бульбові нематоди: До цієї групи нематод відносять нематоду кортоплі. Ця нематода на відміну від інших видів стеблових нематод паразитує переважно на підземних частинах рослин, лише невелика їх кількість проникає у нижню частину стебла.

При ураженні картоплі стебловою нематодою листки стають жовтуватими, дрібними, а рослини - низькими. Пізніше рослини буріють і відмирають.

На поверхні пошкоджених бульб утворються світло-сірі плями, які поступово темніють і на них формується металічний блиск.

Звичайно у цих місцях розвиваються фітопатогенні бактерії та гриби, що призводять до загнивання бульб. Ця ж нематода вражає і буряки.

Стеблові, листві, квіткові та насіннєві гали на багатьох рослинах, особливо злаках, спричиняються різними видами нематод. Ці гали мають невеликі розміри, всього кілька міліметрів у діаметрі.

Найбільш діючими засобами боротьби з нематодами є строгий зовнішній і внутрішній карантин, строге дотримання сівозмін, розмноження стійких сортів, застосування хімічних препаратів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]