Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fitopatologiya.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
230.12 Кб
Скачать

Лекція 16 "Методи захисту рослин від хвороб"

Методи боротьби з хворобами рослин

Розрізняють наступні методи:

1.Селекційні – виведення стійких до хвороб сортів, заготівля живців тільки зі здорових маточників, заходи щодо отримання здорового насіння.

2.Агротехнічні – прийоми вирощування рослин, які посилюють їх стійкість до захворювань і створюють несприятливі умови для збудника захворювання. Сюди відносяться: підживлення, дотримання сівозмін, оптимальних строків посіву та режиму вологості, норми висіву і густота насаджень, збереження просторової ізоляції між однією і тією ж культурою різного віку.

Важливе значення для вирощування рослин має використання здорового насіннєвого і садивного матеріалу (без фітофага або патогена*. Вирішальну роль в оздоровленні розсади і насіння відіграє калібрування і відбір здорового насіннєвого матеріалу, протруювання пестицидами, мікробіологічними препаратами, обробка регуляторами росту рослин. Якщо ці заходи не дають бажаного ефекту, застосовують спеціальну технологію оздоровлення посівного матеріалу. Зокрема, для одержання здорового від вірусної інфекції садивного матеріалу застосовують методи меристем них культур і регенерації експлантатів у цілу рослину.

Особливу увагу слід приділити й підготовці ґрунту. Зокрема, зяблевий обробіток ґрунту знижує чисельність грибів, бактерій, вірусів у ньому. При підготовці ґрунту під озиму пшеницю лущити стерню рекомендують відразу ж після збирання врожаю. На падалиці розвиваються збудники хвороб: бура іржа, борошниста роса, септоріоз, кореневі гнилі. Тому через 10-20 діб після появи сходів падалиці проводять оранку на глибину не менше 20-22 см, яка призводить до загибелі шкідливих організмів.

Важлива також і глибина загортання насіння. Зокрема, глибший, порівняно з нормою, висів насіння сприяє розвитку кореневих гнилей, сажкових хвороб пшениці, жита, ячменю, ураження рослин буряків збудником коренеїду.

Оптимальні норми мінеральних добрив негативно впливають на збудників хвороб, підвищують стійкість рослин. Фосфорно-калійні добрива роблять механічну тканину рослини більш жорсткою. підвищують стійкість рослин проти збудників іржі, борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей.

На розвиток хвороб впливають також строки і способи збирання врожаю. Так, використання зернових комбайнів при збиранні соняшнику з наступним заорюванням подрібнених стебел сприяє різкому зростанню зараження наступних посівів білою і сірою гнилями, фомопсисом, вертицильозним в’яненням. Осіннє збирання і компостування листя в саду знижують кількість збудників таких хвороб, як борошниста роса, парша, плодова гниль, кокомікоз кісточкових.

Таким чином, вміле застосування агротехнічних заходів відіграє суттєву роль у регуляції інтенсивності та рівня шкодочинності хвороб.

3.Хімічний метод захисту рослин полягає у застосуванні пестицидів хімічного синтезу, які здатні викликати загибель шкідливих організмів або порушувати їх розвиток. Фунгіциди застосовують проти грибних хвороб, бактерициди – проти бактеріальних. Фунгіциди за характером дії поділяють на контактні та системні. Перші не проникають у рослину і діють на збудника хвороби при безпосередньому контакті; це неорганічні препарати сірки, міді, похідні дитіокарбамінової кислоти. Їх захисна дія визначається терміном наявності на поверхні рослин в ефективній кількості та залежить від метеорологічних умов. застосовують їх у періоди, що передують масовому поширенню збудників хвороб і діють на патогена до того, як відбувається зараження рослин. Вони не можуть знищувати патогенів після вторгнення їх у рослинну тканину.

Системні фунгіциди проникають у тканини та судинну систему рослин і рухаються по ній (фундазол, ридоміл, вітавакс, байтан*. Тривалість їх дії меншою мірою залежить від метеорологічних умов, вони виявляють лікувальний ефект, запобігаючи загальному ураженню рослини або знищуючи патогени у ній. Результативність системних фунгіцидів залежить від часу з моменту вторгнення фітопатогена у тканину рослини до початку хімічної обробки. Чим коротший період після вторгнення патогена та застосування препарату, тим вища його ефективність.

Лікувальний вплив на рослини можуть мати не тільки речовини, які діють безпосередньо на фітопатогена, а й речовини, які інактивують токсини або змінюють обмін речовин у рослин, підвищуючи їх стійкість. Такі речовини називають препаратами імунізуючої дії.

Препаративні форми пестицидів: змочувані порошки, водні концентрати суспензій, концентрати емульсій, водні розчини, гранульовані пестициди, водорозчинні гранули, текучі суспензії.

Обробку рослин фунгіцидами проводять здебільшого штанговими обприскувачами. Якщо строки обприскування проти шкідників і хвороб збігаються і рекомендується однакова норма витрати робочої рідини для інсектицидів та фунгіцидів, доцільно сумістити обробку в одному робочому процесі, застосовуючи суміші препаратів.

Шляхи використання пестицидів: 1* протруювання насіння або посадкового матеріалу (для боротьби із тими хворобами, збудники яких поширюються з насінням або посадковим матеріалом – антракнозом і бактеріозом гарбузових, паршею, фомозом*. Протруювання насіння ефективне лише тоді, коли збудник знаходиться на поверхні насіння, а також у випадку, коли збудники уражають сходи (чорна ніжка капусти, полягання сіянців*; 2* обприскування рослин – для захисту від первинної та вторинної інфекцій. Основними фунгіцидами є бордоська рідина, хлорокис міді, каптан, полікарбацид, купрозан; 3* протруювання ґрунту; 4* дезинфекція насіннєсховищ, теплиць; 5* хімічна імунізація – обробка рослин хімічними речовинами, що регулюють процес захисних реакцій. Захисний ефект препарату зумовлений дією сполуки на метаболізм рослини або паразита, при цьому ефект може виявлятися у рік його застосування і в наступні роки.

4. Біологічний метод передбачає використання живих організмів або продуктів їх життєдіяльності з метою зменшення шкодочинності паразитичних організмів. Розрізняють три напрямки: використання антагоністів, використання антибіотиків і паразитів другого порядку (гіперпаразитів*.

Антагоністи особливо добре представлені у ґрунтовій мікрофлорі. Швидке самоочищення ґрунту від збудників вуглуватої плямистості листків огірка, бактеріального раку томатів відбувається тому, що ці види бактерій пригнічуються іншими ґрунтовими бактеріями-антагоністами. Наприклад, ґрунтовий гриб Trichoderma продукує велику кількість високотоксичних антибіотиків: гліотоксин, віридин, триходермін, сацукалін тощо. Ці речовини пригнічують діяльність ряду фітопатогенних грибів: Verticilliumdahliae, Ustilagozeae, Fusariumsp., Rhizoctoniasp., Sclerotiniasclerotiorum. Грунт можна штучно збагачувати грибами або бактеріями-антагоністами шляхом внесення спеціальних біопрепаратів, що являють собою чисту культуру або компости, збагачені антагоністами, зокрема Trichodermalignorum.

Антибіотики – речовини, що продукуються мікроорганізмами (грибами, бактеріями* і які здатні токсично впливати на інші мікроорганізми. Більшість антибіотиків отримано з актиноміцетів: стрептоміцин – із Actinomycesstreptomycini, ауреоміцин – з Actinomycesaureofaciens, окситетрациклін – з A. rimosus. Із грибів отримані пеніцилін (Penicilliumnotatum, P. chrysogenum*, гризеофульвін (P. urticae*, трихотецин (з Trichotheciumroseum*. Антибіотики використовують для знезараження насіння від бактеріальної інфекції. Проте їх використання, зокрема, у сільському господарстві, обмежене, адже антибіотики здатні накопичуватись у плодах.

Як спосіб біологічного захисту від вірусних захворювань помідорів у закритому ґрунті використовують вакцинацію послабленими штамами.

Гіперпаразити володіють здатністю паразитувати на збудниках хвороб рослин. При цьому збудники втрачають життєздатність. Механізм дії гіперпаразитів різний: зокрема, розчинення міцелію або спороношень грибів. Гіперпаразитами виступають як гриби, так і бактерії. Із грибів найвідомішими є Darlucafilum, Cicinnoboluscesatii, Tuberculinapersicina. Darlucafilum (Deuteromycetes* – вторинний паразит на іржастих грибах – Pucciniatriticina, Cronartiumribicola, Pucciniaribesii-caricis. Cicinnoboluscesatii (Deuteromycetes* – паразит борошнисто росяних грибів. На квіткових рослинах-паразитах паразитують деякі види Alternariaта Fusarium (Deuteromycetes*.

5. Фізико-механічний метод об’єднує застосування термічного знезараження насіннєвого і садивного матеріалу та безпосереднє знищення шкідливих об’єктів шляхом їх збору. Проти хвороб, що поширюються з насіннєвим та садивним матеріалом, велике значення має відбір незараженого насіння, сонячне знезаражування (прогрівання*, а також прогрівання в гарячій воді перед сівбою та садінням.

Насіння прогрівають так, щоб вбити збудника, але не нанести шкоди насінню – протягом 20-25 хв. при 48-500С. Посадковий матеріал (наприклад, цибулини, проти несправжньої борошнистої роси* прогрівають сухим жаром – протягом 6-8 год. при 40-450С. При термотерапії посадкового матеріалу плодових і ягідних культур від вірусної інфекції рослини витримують у спеціальних термокамерах при 380 протягом 2-5 тижнів. термічне знезараження ґрунту у парниках досягається його пропарюванням: нагрівання ґрунту до 1000 при експозиції пропарювання 30-60 хв.

Механічні методи полягають у видаленні пошкоджених рослин або їх органів (пагонів, гілок, плодів*, зачищенні хворої кори, збиранні й знищенні спороношень і плодових тіл грибів.

6. Карантинні – система державних заходів, що попереджують ввезення і поширення найнебезпечніших хвороб, шкідників та бур’янів. Якщо ці заходи спрямовані на обмеження поширення захворювання із господарства у господарство, з району в район, з області в область, карантин називають внутрішнім, а саме захворювання – обєктом внутрішнього карантину. Якщо система заходів спрямована на охорону від занесення хвороби на територію країни з-за кордону, карантин називають зовнішнім. Об’єктами внутрішнього карантину є рак картоплі, «шарка» слив, хвороба льону «пасмо». Серед об’єктів зовнішнього карантину – техаська коренева гниль (збудник – Phymatotrichumomnivorum*, антракноз бавовнику (Colletotrichumgossipium*, індійська сажка пшениці (Neovossiaindica*, бактеріальне в’янення (вілт* кукурудзи (Aplanobacteriumstewarti*, срібляста хвороба буряка (Corynebacteriumbetae*, бактеріальний опік плодових дерев (Erwiniaamylovora*, рак цитрусових, аскохітоз і біла іржа хризантем. Весь рослинний матеріал підлягає карантинному огляду на прикордонних пунктах, а також проходить перевірку в інтродукційно-карантинних розсадниках.

 

Характеристика засобів захисту рослин від хвороб, способи їх застосування

Фунгіциди

Акробат (4-[3- (4-хлорфеніл* -3-(3,4-диметоксифеніл* акрилоіл], морфолін*. Належить до групи морфолінів. Фірма «Ціанамід», США. Фунгіцид захисної та лікувальної дії. Високовибірковий щодо ооміцетів, особливо з родин пероноспорових та пітієвих. Інгібує спороутворення.

Акробат МЦ (манкоцеб 60 % + диметоморф 9 %*. Фірма «Ціанамід», США. Рекомендовано застосовувати на картоплі, помідорах проти фітофторозу та макроспоріозу (2 кг/га*, рослини обробляють 0,4-0,5 %-ю суспензією; на цукрових буряках, огірках, цибулі – проти пероноспорозу; виноградниках – проти мільдью (2 кг/га*.

Альєт (фосетил алюмінію*. Належить до похідних фосфористої кислоти. Фірма «Рон-Пуленк», Франція. Фунгіцид захисної та лікувальної системної дії. Швидко проникає в рослину і переміщується акропетально та базипетально. Вибірковий щодо ооміцетів, але діє також на фітопатогени інших класів. Рекомендований для захисту від пероноспорозу: насінників цибулі ріпчастої (1,2-2 кг/га, в концентрації 0,4 %*; огірків у відкритому ґрунті (2 кг/га*; ріпаку озимого та ярого (1,2-1,8 кг/га*; хмелю (3-5 кг/га*.

Альто 400 КС (ципроконазол*. Належить до групи триазолів. Фірма «Новартіс», Швейцарія. Захисний та лікувальний системний фунгіцид. швидко сорбується коренями та листям. З коренів трав’янистих рослин переміщується акропетально у всі листки. При нанесенні на листки переміщується акропетально, базипетально й трансламінарно в решту листя. При обробці бруньок і стебел переміщується в листя переважно акропетально. Переходить з однієї поверхні листка на іншу. Селективний для аскоміцетів, базидіоміцеті і частково дейтероміцетів. Інгібує біосинтез стеринів, у тому числі ергостерину в клітинах грибів.

Рекомендований для застосування на вегетуючих рослинах після появи перших ознак хвороб з нормою витрати робочої рідини 300-400 л/га. На вівсі проти борошнистої роси та іржі (0,15-0,2 л/га*; на ярій та озимій пшениці – проти бурої, стеблової та жовтої іржі (0,1 л/га*, а також проти борошнистої роси, смугастої плямистості, церкоспорельозу, фузаріозу, септоріозу (0,15-0,2 л/га*, на ячмені – проти борошнистої роси, іржі, ринхоспоріозу й сітчастої плямистості (0,2-0,25 л/га*; на цукрових буряках – проти церкоспорозу, борошнистої роси, іржі (0,2 л/га*.

Арчер (пропіконазол 12,5 % + фенпропіморф 30 %*. Фірма «Новартіс», Швейцарія. Фунгіцид широкого спектра дії, що має системні властивості і призначається для обприскування рослин у період вегетації проти борошнистої роси, іржі, плямистостей листя зернових культур.

Пропіконазол поглинається асимілюючими частинами рослини (понад 50 % через 1 год. після застосування* та переноситься по ксилемі акропетально, що сприяє кращому розподілу активної речовини у рослинній тканині та запобігає її вимиванню. Впливає на грибний патоген всередині рослини на стадії виникнення першої гаусторії, зупиняючи розвиток грибів, перешкоджаючи біосинтезу стеролів у клітинних мембранах.

Найбільш ефективний при застосуванні на активній, але все ж таки ранній стадії розвитку хвороби.

Фенпропіморф має системні властивості. Він переміщується акропетально у транспіраційному струмені та характеризується чіткою викорінюючою дією, особливо проти борошнистої роси, протягом 1-3 діб. ефективний при профілактичному застосуванні. Забезпечує цінний антирезистентний ефект у боротьбі з борошнистою росою, а в поєднанні з пропіконазолом є ефективним проти Rhynchosporiumта Septoriaspp. рекомендований для застосування на озимій пшениці та ярому ячмені проти борошнистої роси, іржастих хвороб, плямистостей (0,8-1 л/га*.

Байлетон (триадимефон*. Фірма «Байєр», Німеччина. Належить до групи триазолів. Системний та лікувальний фунгіцид. Сорбується трав’янистими рослинами через корені та листки й переміщується акропетально. Діє лікувально при використанні через 3-5 діб після зараження, тому перша обробка може бути проведена через деякий час після виявлення початкових ознак хвороби. Проростання конідій борошнистої роси та уредоспор іржі пригнічує не повністю. Загибель грибів відбувається на стадії утворення гаусторій та формування апресоріїв. Рекомендований для обробки рослин: аличі та сливи від дірчастої плямистості й плодової гнилі, «кишеньок» та моніліального опіку в нормі 0,06-0,12 кг/га, 0,01-0,2 % ва суспензія; винограду від оїдіуму й сірої гнилі – 0,15-0,3 кг/га, в концентрації 0,01-0,05 %; суниці від борошнистої роси та сірої гнилі – 0,24 кг/га, в концентрації 0,04 %. Обробку проводять до цвітіння й після збирання врожаю (у розсадниках і маточниках без обмежень*.

Малину обробляють від борошнистої роси – 0,2 кг/га (реалізація врожаю забороняється*; овес – від корончастої іржі та червоно-бурої плямистості, 0,5-0,7 кг/га; огірки – від борошнистої роси у відкритому ґрунті – 0,06-0,12 кг/га, концентрація робочої суспензії 0,01-0,02 %.

На пшениці озимій та ярій застосовують від бурої іржі та борошнистої роси, 0,5 кг/га, а також від жовтої та стеблової іржі, септоріозу, 1 кг/га, при появі симптомів хвороби.

Захисні та лікувальні системні фунгіциди. Швидко проникають у рослини, інгібують біосинтез ергостерину.

Байфідан (триадименол*. рекомендований для обприскування рослин у період вегетації: озимої та ярої пшениці від борошнистої роси, іржі та септоріозу (0,5 л/га*; озимого та ярого ячменю від борошнистої роси, іржі та сітчастої плямистості (0,5 л/га*; озимого жита від борошнистої роси, іржі та ринхоспоріозу (0,5 л/га*.

Бенлат (беномил, *. Фірма «Дюпон де Немур СА66 (агроцит, арботрин, арилат, бенекс, беномил, тенор, терзан 1991, фундазол*. належить до групи бензимідазолів. застосовується як для обробки насіння, садивного матеріалу, так і для обприскування вегетуючих рослин. Проникає через коріння та переміщується акропетально, сорбується також листям. Гальмує репродуктивну здатність грибів. Порушує ділення ядра клітин фітопатогенів. Рекомендований для обприскування: льону-довгунця проти антракнозу та пасма у фазі «ялинки» (1 кг/га*; пшениці і жита – від снігової цвілі, фузаріозної кореневої гнилі, церкоспорельозу, одноразово восени у фазі кущення (0,3-0,6 кг/га*; пшениці ярої і озимої – проти борошнистої роси (0,5-0,6 кг/га* при появі хвороби; троянди – борошнистої роси (1-1,5 кг/га*; цукрових буряків – борошнистої роси та церкоспорозу (0,6-0,8 кг/га*, при появі перших симптомів хвороби і наступні – через 14 діб.

Вектра (бромоконазол*. Фірма «Рон-Пуленк», Франція. Належить до групи триазолів. Виявляє превентивну та куративну дію проти численних фітопатогенів, включаючи аскоміцети і базидіоміцети. Інгібує ріст грибів родів Monilia, Venturia, Septoria, Helmintosporium, Cercospora, Fusarium, Alternaria.

Рекомендований для захисту від найбільш шкодочинних хвороб винограду та яблунь – борошнистої роси, парші (0,3 л/га*.

Дерозал (карбендазим*. Фірма «АгрЕво», Німеччина. Належить до групи бензимідазолів. За біологічною дією, структурою, властивостями близький до беномілу. Сорбується кореневою системою, переміщується акропетально. Порушує процес ділення ядра, взаємодіє з білком мікро трубочок. Рекомендований: на зернових культурах для захисту від борошнистої роси, плямистостей (0,5 л/га*. Можна застосовувати проти твердої сажки, збудників кореневих гнилей, для протруєння насіння (2-2,5 кг/га*.

Дітан М45 (манкоцеб*. Фірма «Роом і Хаас», Австрія. Полімерний комплекс етиленбісдитіокарбамату марганцю з цинковою сіллю (вміст марганцю 20 %, цинку 2,55 %*. захисний контактний фунгіцид. Інгібує метаболізм у клітинах грибів, але не пригнічує синтез цитрату в спорах. Рекомендований для захисту: винограду від мільдью (2-3 кг/га*, перше обприскування перед цвітінням, друге та наступні – після появи 3-4 нових листків при вологій погоді та 7-8 – при сухій. Проводять також обробку картоплі і помідорів від фітофторозу та макроспоріозу (1,2-1,6 кг/га, 0,25 %-ва суспензія*; на картоплі – у період бутонізації та початку цвітіння або при появі перших ознак хвороби, наступні обробки – через 10-15 діб; на помідорах – при зав’язуванні перших плодів або появі ознак хвороби; пригнічує також збудників кладоспоріозу (бурої цвілі листя помідорів* і альтернаріозу.

На основі манкоцебу випускається значна кількість комбінованих препаратів, в яких суміші з системними фунгіцидами мають тривалішу дію.

ДНОК (динітроортокрезол*, Росія. Належить до групи нітрофенолів. Фунгіцид, інсектоакарицид, гербіцид, дефоліант контактної дії, не вибірковий. Рекомендований для обприскування плодових рослин у період спокою та ґрунту під ними. Проти комплексу шкідливих організмів обробку проводять 1%-вим розчином до початку розпускання бруньок при температурі повітря не більше 200С: на абрикосі. вишні, персику, сливі, черешні – проти клястероспоріозу, кокомікозу та інших плямистостей, моніліозу, кучерявості (10 кг/га*; на винограді – проти антракнозу, церкоспорозу. мільдью, оїдіуму, плямистого некрозу (15 кг/га*; на агрусі та смородині – проти антракнозу, септоріозу, іржі (8 кг/га*; на яблуні та груші – проти моніліозу, парші та інших плямистостей (15 кг/га*.

Дозволяється обробка плодових культур раз на два роки.

Еупарен (дихлорфлуанід*. Фірма «Байєр», Німеччина. Належить до похідних сульсенової кислоти. Фунгіцид захисної контактної дії. Вибірковий щодо збудників сірої гнилі, але має значний спектр дії. Рекомендований для застосування на винограді проти мільдью, оїдіуму та сірої гнилі (2-3 кг/га, концентрація 0,2 %*; проти мільдью першу обробку проводять за сигналізацією або перед цвітінням, коли пагони досягнуть 8-10 см, другу – зразу після цвітіння й наступні – після появи 3-4 нових листочків при вологій погоді й 7-8 при сухій; проти сірої гнилі обприскують до цвітіння. на суниці проти білої плямистості та сірої гнилі обприскують до цвітіння та після збирання врожаю (1,2 кг/га, 0,2 5-ва суспензія*, в розсадниках та маточниках – без обмежень.На маточниках малини – проти пурпурової плямистості (3,75 кг/га*, на яблуні – проти парші (4-8 кг/га, 0,4 %-а суспензія* перед цвітінням та відразу після нього і через 10-15 діб.

Імпакт (флутриафол*. Фірма «Зенека», Англія. Належить до групи триазолів. Системний фунгіцид. Проникає в рослини і переміщується акропетально. Вибірковий щодо аскоміцетів та базидіоміцетів. Блокує біосинтез ергостерину. рекомендовано для захисту: пшениці від бурої, жовтої, стеблової іржі, борошнистої роси, септоріозу; цукрових буряків від борошнистої роси, фомозу і церкоспорозу; ячменю від сітчастої плямистості (1 та 0,5 л/га*.

Каліксін (трідеморф*. Фірма «БАСМ», Німеччина. Належить до групи морфолінів. Системний фунгіцид з лікувальним ефектом. Сорбується коренями та листям й переміщується акропетально. Призначений для захисту зернових культур від борошнистої роси (0,5-0,75 л/га*.

Каратан, каратан ЕЦ, каратан ФН 57 (динокап*. Фірма «Роом і Хаас», Австрія. належить до групи нітрофенолів. Фунгіцид контактної захисної та лікувальної дії, акарицид. Гідролізується ферментами грибів, вивільнюючи динітрофенол, який роз’єднує мітохондріальне окислювальне фосфорилювання. Рекомендований проти борошнистої роси для обприскування 0,1 %-ю суспензією. Застосовують на виноградниках, перше обприскування при появі ознак хвороби або зразу після розпускання бруньок, до цвітіння, друге та наступні – через 10-15 діб; на яблуні і груші – перша обробка до цвітіння. друга – після цвітіння, наступні – через 10-14 діб.

Корбель (фенпропіморф*. Фірма «БАСФ», Німеччина. Системний та лікувальний фунгіцид. Проникає через корені, іноді через зелені частини рослин і переноситься акропетально. Тривалість дії 3-4 тижні проти іржі та 3-5 тижнів проти борошнистої роси. Активний також у вигляді парів. Рекомендований на житі проти бурої іржі, борошнистої роси та септоріозу (0,5-1 л/га*; на ячмені – проти борошнистої роси, карликової іржі та ринхоспоріозу (0,5-1 л/га*.

Купроксат (сульфат міді*. Фірма «Нуфарм Пфланценшуцт Гмбх», Німеччина. Рекомендований: на яблуні – проти парші (5 кг/га, 0,25 %-а суспензія*; на картоплі – проти фітофторозу, макроспоріозу (3-5 кг/га*; на виноградниках – проти мільдью (3-5 кг/га*; на хмелі – проти пероноспорозу (3-5 кг/га*; на помідорах – проти фітофторозу, альтернаріозу (3-5 кг/га*.

Мікал (алюмінію фосетил 50 % + фолпет 25 %*. Фірма «Рон-Пуленк», Франція. Рекомендований для застосування на винограді проти мільдью та сірої гнилі обприскуванням 0,25%-ю суспензією (3-4 кг/га*. Проти мільдью першу обробку проводять за сигналізацією або перед цвітінням, коли пагони досягнуть 8-10 см, другу – зразу після цвітіння, наступні – після появи 3-4 нових листків при вологій погоді й 7-8 – при сухій; проти сірої гнилі – до цвітіння, якщо погода сприятлива для розвитку хвороби, зразу після цвітіння, перед змиканням грон, на початку забарвлення ягід і через 14-18 діб.

Полікарбацин, НДІХЗЗР, Росія. Похідний дитіокарбамінових кислот. Фунгіцид захисної контактної дії. Рекомендований для обприскування рослин у період вегетації.

Рослини картоплі проти фітофторозу і макроспоріозу обприскують 0,4 %-ю суспензією (2,4 кг/га*, перше обприскування – за сигналізацією або при появі перших ознак хвороби. На яблуні та груші – від моніліозу, парші

Начало формы

Конец формы

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]