Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ставлення України до міждержавних об’єднань на...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

7. Культурне співробітництво з країнами далекого зарубіжжя

Зі здобуттям незалежності участь України в міжнародному культурно­му житті відбувається на якісно вищому рівні.

Було підписано угоди про культурну співпрацю з десятками держав сві­ту. У межах цих угод здійснювався обмін творчими колективами, спеціаліс­тами з різних галузей науки та культури.

Значну роль у розширенні міждержавних і культурних зв'язків України з зарубіжними країнами відіграли представники української діаспори. Вони ознайомлювали громадськість країн, громадянами яких вони були, з історі­єю і сучасними подіями в Україні, переконували керівні кола в необхідності її підтримки на міжнародній арені. Вчені-українознавці різних країн світу організували Міжнародну асоціацію україністів (МАУ) — об'єднання нау­ковців, які вивчають історію і культуру України й українського народу. МАУ заснована в 1989 р. на установчій конференції в Неаполі вченими Н АН Укра­їни, Українського наукового інституту Гарвардського університету (США), Канадського інституту українських студій, Неапольського інституту дослі­джень Сходу. Наступні конгреси МАУ відбулися в Києві, Харкові, Донецьку та інших великих містах України. В них брали участь сотні дослідників історії, філології, політології, освіти, мистецтва України й українського народу з багатьох країн Європи, Америки, Азії, Австралії.

Світ дедалі більше дізнається про Україну, а вона, у свою чергу, активно інтегрується у світовий економічний і культурний простір.

Проблема піратства для України

Морське піратство здійснюється з використанням озброєного чи

неозброєного судна для:

• захоплення морського чи річкового судна;

• застосування насильства щодо екіпажу чи пасажирів судна;

• пограбування екіпажу чи пасажирів судна;

• інших ворожих дій щодо екіпажу чи пасажирів певного судна.

Хронологія подій

• 2002 р. — на захопленому піратами ліванському судні « Принце­са Сара» — 8 громадян України. Заручників звільнено за два тижні.

• 2005 р. — у полон потрапили 22 українські моряки, що пере­бували на ліберійському судні «Панагія». Після їх звільнення Президент України В. Ющенко нагородив капітана судна В. Ша­банова орденом «За мужність» III ступеня.

• 2008 р. — пірати захопили вантажне судно «Фаїна», що йшло під прапором Белізу, в екіпажі якого перебувало 17 громадян Украї­ни. Заручників звільнено майже через 4,5 місяці після викупу сумою 3,2 млн доларів.

• 2008 р. — на турецькому судні, захопленому піратами, — 8 гро­мадян України; заручники звільнені через півтора місяці!

Заходи щодо вирішення проблеми піратства

Необхідно:

— розробити більш досконалі заходи підвищення безпеки вітчизняного мореплавства;

— супроводжувати й охороняти судна з цінним вантажем і суд­на, що перебувають у районах поширення морського пірат­ства і тероризму;

— впровадити в практику боротьби з піратством попередження, вирішивши на державному рівні питання співпраці з Центром досліджень піратства;

— вирішити питання щодо організації забезпечення належ­ного патрулювання потенційно небезпечних районів аква­торій.

11