Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ставлення України до міждержавних об’єднань на...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

3. Україна і міждержавні об'єднання на пострадянському просторі

Після розпаду СРСР на пострадянському просторі виникло ряд міждер­жавних об'єднань, у діяльності яких брала участь Україна. Найбільшим з них була Співдружність Незалежних Держав (СНД). Її вплив із середини 90-х років став зменшуватися. Спроба в попередні роки створити на базі СНД наддержавне утворення - свого роду «нове видання» Радянського Со­юзу - провалилася. Україна охоче брала участь в економічних проектах СНД, які мали взаємовигідний характер, і відмовлялася підписувати ті до­кументи, які обмежували державний суверенітет.

Саме в цьому контексті керівництво України розглядає ідею створення Єдиного економічного простору (ЄЕП) - економічної, а можливо, й полі­тичної інтеграції держав СНД. Про намір створення ЄЕП президенти Росії, Казахстану, Білорусі та України заявили ще 2003 року. Однак коли справа

дійшла до конкретних кроків і виявилося, що створення ЄЕП передбачає формування наднаціональних органів, які істотно обмежують суверенітет України, її керівництво заявило, що такий варіант економічної інтеграції її не влаштовує.

Взагалі наша держава не відкидає ідею інтеграції української економіки в СНД. Разом з тим вона враховує той очевидний факт, що як цивілізована і демократична економічна структура типу Євросоюзу СНД ще не утверди­лася.

Подібне ставлення Україна виробила і щодо ГУУАМ - організації пострадянських країн (Грузія, Україна, Узбекистан, Азербайджан і Молдова), початок створення якої було покладено у 1997 р. Це об'єднання мало суто регіональний характер і сприймалося як альтернатива СНД при розв'язанні конкретних завдань, зокрема послаблення залежності в паливно-енергетичній сфері. У рамках СНД ці (і ряд інших завдань) розв'язати не вдалося. Однак і ГУУАМ виявилася малоефективною. Її ініціативи в забезпеченні паливно-енергетичної безпеки і розв'язанні регіональних конфліктів на території держав - членів цієї організації (у Придністров'ї, Нагорному Карабасі, Абхазії, Південній Осетії) провалилися. У 2005 р. організацію залишив Узбекистан. У 2009 р. Президент Молдови М. Воронін назвав ГУАМ нежиттєздатною і безперспективною організацією.

Інтеграція в Європу, співпраця з Росією та сусідами - стратегічні за­вдання, які можна і слід розв'язувати комплексно.

Співробітництво з країнами СНД Співдружності незалежних

держав:

— 8 грудня 1991 р. — вступ до СНД;

— 1993 р. — асоційоване членство в Економічному Союзі країн СНД;

— 1995 р. — військово-технічне співробітництво в межах Ал­матинської угоди про створення Об'єднаної системи проти­повітряної оборони;

— 2003 р. — угода про формування Єдиного економічного про­стору (ЄЕП).

Україна зацікавлена передусім у розвитку економічного спів­робітництва, відмовилася підписати Статут СНД, який звужував її суверенітет, документ про створення Об'єднаних Збройних сил СНД; заперечує проти створення наднаціональних структур.

• Співробітництво з США:

— покращення відносин з провідною країною світу;

— збільшення американських інвестицій в українську еконо­міку;

— співробітництво у різних галузях.

• Розвиток міжнародної співпраці з країнами світу на основі дво­сторонніх та багатосторонніх угод.