Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ставлення України до міждержавних об’єднань на...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

6. Наукові та культурні зв'язки з Росією

Після розпаду Радянського Союзу економічні, наукові і культурні зв'язки між колишніми союзними республіками переживали період гострої кризи, викликаної трансформацією соціально-економічних порядків і еволюцією зовнішньополітичних орієнтирів в молодих країнах. Разом з тим життя вима­гало формування нового типу відносин на взаємовигідних основах, а це потре­бує переосмислення історичного досвіду, урахування інтересів обох народів.

Українсько-російське культурне співробітництво - це передусім, зв'язки в галузі освіти, науки, літератури, мистецтва та інформаційної сфери.

Освіта в Україні і Росії перебуває на етапі глибокого реформування, при­стосування до новітніх світових тенденцій інформаційного суспільства. За цих умов надзвичайно цінний досвід сусідів, які знаходяться у схожих умовах. Провідні університети України підтримують тісні зв'язки з відомими російськими університетами, проводять спільні наукові дослідження, наукові конференції, обмінюються викладачами й студентами. Вищі навчальні заклади обох країн відкриті для абітурієнтів сусідньої держави. У Росії здобувають вищу освіту тисячі громадян України, в Україні навчаються жителі Росії. Особливо це характерно для прикордонних областей.

Розпад СРСР застав науку в стані глибокої кризи. Фінансування при­пинилося, науково-дослідницькі центри закривалися, вчені виїжджали за кордон. Така ситуація склалася в усіх союзних республіках. Держава праг­нула врятувати хоча б ті наукові напрями, де наші вчені посідали провідні позиції у світовій науці.

У липні 1992 р. було підписано Договір про співробітництво між Росій­ською академією наук і НАН України. Спільна робота об'єднує найбільш ак­туальні сучасні проблеми: дослідження в галузі біології, космосу, авіації, ядерних процесів, нанотехнологій, інформатики тощо. У 2002 р. відбулося спільне засідання президій Російської АН і НАН України. На засіданні відзначалося, що президенти Академії наук України і Росії, Б. Патон і Ю. Оси­пов, доклали всіх зусиль, щоб зв'язки між вченими не переривалися.

Останніми роками успішно виконуються роботи в галузі космічних досліджень, використання їх результатів для потреб народного господарства. Прикладом є міжнародний проект «Морський старт» і функціонування спільного підприємства «Космотранс» з метою використання українських балістичних ракет у мирних цілях. Поглиблюються зв'язки міжнародної організації космічного зв'язку «Інтерсупутник» з українськими організаціями та підприємствами ракетно-космічної галузі, зокрема з державним конструк­торським бюро «Південний».

В умовах незалежності Україна і Росія почали шукати нові канали вза­ємного обміну досягненнями культури.

У 1998 р. у Москві відкрився Культурний центр України. Для його роз­міщення Україні було передано приміщення в заповідному центрі столиці Росії на Старому Арбаті. Для реалізації своїх завдань при Культурному центрі працюють бібліотека, кінолекційний та виставковий зал. Особливо плідно Центр популяризує український живопис, систематично проводячи виставки талановитих українських художників. Тут виступають відомі му­зиканти і творчі колективи. Створення центру в столиці Росії, де, на жаль, не відчувається глибокого інтересу до української культури, покликано сприяти формуванню позитивного іміджу нашої держави в Росії, розши­ренню і зміцненню культурних зв'язків між двома братніми народами. Цій меті служило також проведення 2002 р. Року України в Росії і 2003 р. Року Росії в Україні.

Українські культурні центри відкрито також у Томську, Сургуті, Оренбурзі, Сочі.

Подібні центри для задоволення культурних потреб росіян засновано в Україні. Першим був Російський центр науки і культури в Києві (відкритий у 2007 p.), де проводяться лекції, прес-конференції, навчальні заняття з російської мови, історії, культури, зустрічі з діячами російської науки і культури. Пізніше російські культурні центри було відкрито у Львові, Рів­ному, Харкові та інших містах.

У роки незалежності залишився стабільно високим інтерес жителів України до російської естради, кіно, театру. У значно меншій мірі ці жанри українського мистецтва представлено в Росії.