Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_praktika2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Розділ 7. Організація та ведення внутрішнього аудиту на пат «дрогобицький завод автомобільних кранів»

Основними завданнями проведення аудиту на ПАТ «ДЗАК» є:

- перевірка фінансової звітності, розрахунків, декларацій та інших документів для встановлення їх достовірності й відповідності здійсне­них господарських і фінансових операцій чинному законодавству;

- виявлення і попередження (профілактика) порушень у фінансо­во-господарській діяльності підприємств;

- реальність визначення фінансових результатів;

- оцінка ефективності внутрішнього контролю;

- надання консультаційних послуг з питань обліку, аналізу, права, маркетингу, фінансів тощо.

На ПАТ «ДЗАК» проводиться регламетований,внутрішній і державний аудит.

Регламентований аудит— проведення його регламентується законодавством і нормативними актами, де визначено категорії підприємців, які підлягають обов'язковому аудиту, наприклад, за даними річного звіту про фінансово-господарську діяльність перед поданням його до податкової адміністрації

Внутрішній (відомчий) аудит — провадиться власником залежно від потреб управління маркетингом, визначення платоспроможності та запобігання банкрутству.

Державний аудит — аудиторські підрозділи державних податкових адміністрацій, які безпосередньо у платників податків юридичних і фізичних осіб перевіряють стан обліку господарських операцій та відображення їх у фінансовій звітності, повноту і своєчасність нарахування та сплати податків до державного і муніципального бюджетів, фінансових фондів тощо.

Служба внутрішнього аудиту на ПАТ «ДЗАК» створена для виконання контрольних функцій залежно від мети і завдань, покладених на внутрішнього аудитора керівництвом підприємства. Внутрішній аудитор залежний, підпорядкований керівнику підприємства, він проводить як планові, так і позапланові перевірки за вказівкою останнього. За результатами складає звіт про проведену роботу, звітує перед керівництвом, дає оцінку, рекомендації, поради та інформацію. На ПАТ «ДЗАК» внутрішнім аудитором є фахівець із бухгалтерського обліку.

Аудит на ПАТ «ДЗАК» проводиться відповідно до міжнародних нормативів та міжнародних норм етики професій бухгалтерів, затверджених МФБ.

У складі методичного забезпечення внутрішнього аудиту на ПАТ «ДЗАК» представлені:

- аудиторські стандарти за різними перевірками внутрішнього аудиту;

- стандарти внутрішнього аудиту, які забезпечують дотримання вимог законодавства;

- стандарти внутрішнього аудиту з відповідності фактичної діяльності підприємства положенням засновницьких документів;

- критерії визначення повноти інформаційного забезпечення за кожним видом внутрішнього аудиювання;

- методичні рекомендації з реалізації результатів аудиторської перевірки внутрішнього аудиту і підготовки рішень і пропозицій керівництву підприємства;

- звіти внутрішніх аудиторів про проведені перевірки, консультації і видані рекомендації.

Робота служби внутрішнього аудиту на ПАТ «ДЗАК» організується у відповідності з календарними та індивідуальними планами робіт, які затверджує керівник підприємства. По закінченні будь-якого виду робіт внутрішній аудитор подає керівникові підприємства аудиторський звіт із вказанням виявлених або можливих порушень. Робота вважається завершеною тоді, коли проблеми, поставлені у звіті внутрішніх аудиторів, розглянуто керівником підприємства (радою директорів) і видано офіційне розпорядження про прийняття (неприйняття) рекомендацій аудиторів.

Успіх аудиторської перевірки оцінюється наявністю рекомендації щодо вирішення наявних і майбутніх проблем, а показником її якості є повнота аудиту, витрати на її проведення й ефективність. Економічна ефективність досягається за рахунок попередження порушень, своєчасного внесення змін у податкові розрахунки, застосування податкових пільг, оптимальної облікової політики, значного скорочення штрафних податкових санкцій.

Для ефективної діяльності внутрішній аудитор підприємства використовує специфічні засоби праці: аудиторські стандарти, норми і рекомендації. Стандарти визначають загальний підхід до проведення аудиту, масштаб аудиторської перевірки, види звітів аудиторів, питання методології, а також базові принципи, яких повинні дотримуватися всі представники цієї професії незалежно від умов, у яких проводиться аудит. Для організації внутрішнього аудиту підприємства залежно від своєї специфіки внутрішній аудитор розробляє свої стандарти.

Аудиторську перевiрку фiнансової звiтностi ПАТ "Дрогобицький завод автомобiльних кранiв" за 2010 рiк проведено Аудиторською фiрмою "Львiв-Аудит-Iнспект" (код за ЄДРПОУ 22331536; Свiдоцтво № 0350, затверджене АПУ № 98 вiд 26.01.2001 р.) на пiдставi договору № 15 вiд 14.02.2010 р. в перiод з 14.02. по 22.02.2010 р.(Додаток). На думку аудитора, яка сформована згiдно з Мiжнародними стандартами аудиту за винятком обмежень стосовно додаткового капiталу, дебiторської заборгованостi, про якi йдеться в аудиторському висновку, фiнансова звiтнiсть справедливо й достовiрно вiдображає фiнансовий стан ВАТ "Дрогобицький завод автомобiльних кранiв" станом на 31 грудня 2010 року, а також фiнансовий результат його дiяльностi та рух грошових коштiв за рiк, що минув на зазначену дату, i вiдповiдає нормам ЗУ "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999 р. № 996-XIV, Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]