Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_praktika2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Розділ 2. Організаційна структура управління бухгалтерською службою фінансовим та планово-економічними відділами на пат «дрогобицький завод автомобільних кранів»

Органiзацiйна структура ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» визначена статутом товариства. Управлiння товариством здiйснюють загальнi збори акцiонерiв, а в перiод мiж загальними зборами контроль за дiяльнiстю виконавчого органу здiйснює наглядова рада. Генеральний директор обирається загальними зборами стороком на 5 рокiв. Генеральному директору пiдпорядкованi такi структурнi пiдроздiли:

- управлiння маркетингу;

- бухгалтерiя;

- юридичний вiддiл;

- вiддiл головного конструктора;

- вiддiл головного технолога;

- вiддiл технiчного контролю;

- вiддiл матерiально-технiчного забезпечення;

- вiддiл основного виробництва;

- економiчний вiддiл;

- управлiння iнформацiйних технологiй та комунiкацiй;

- ремонтнi служби;

- вiддiл кадрiв та приватизацiї;

- вiддiл охорони працi.

В 1998 роцi створене дочiрнє пiдприємство "ДЗАК - Маркет", яке розташоване на територiї ПАТ "ДЗАК". Це юридична особа, ща займається новим комплексом маркетингових робiт на засадах самоокупностi.

На ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» робота всіх служб є досить напруженою, відповідальною та складною. Також це стосується і безпосередньо бухгалтерської служби, адже саме на відповідальності працівників лежить правильне нарахування зарплати, правильне віднесення на витрати підприємства певних видів витрат, перевірка достовірності та своєчасності наданої інформації, відповідність між даними первинних документів та реальному стану матеріальних цінностей на Балансі підприємства.

Найважливіші функції бухгалтерської служби ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів»:

1. Правильне ведення господарського обліку, операцій та процесів, які проходять на підприємстві;

2. Своєчасність та достовірність ведення як первинних документів так і створення на їх основі відповідних звітів, регістрів, зведень Балансу підприємства за визначений період;

3. Контроль за розрахунками з постачальниками та покупцями, своєчасний розрахунок за зобов'язаннями з бюджетом, іншими дебіторами та кредиторами;

4. Своєчасне та правильне подання в органи державної податкової служби фінансової звітності про діяльність підприємства;

5. Правильне нарахування зарплати та премій, стягнень з працівників підприємства;

6. Внутрішньогосподарський контроль за господарськими процесами, рухом товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів підприємства;

7. Недопущення зловживань, крадіжок, шахрайства в господарській діяльності підприємства.

Організаційна структура бухгалтерської служби ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів»:

1. Загальний відділ. На цей відділ покладені функції зберігання і опрацювання первинних документів і проведення необхідних операцій з ними. Цей відділ служить як посередницька ланка між усією бухгалтерською службою і юридичним відділом.

2. Відділ опрацювання та складання фінансових звітів.

Основна функція -- складання бухгалтерської та фінансової звітності.

3. Відділ розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами. Веде облік розрахунків з підзвітними особами, нараховує зарплату персоналу підприємства, та здійснює всі нарахування і утримання із зарплати.

4. Відділ матеріального постачання, який регулює усі питання щодо обліку матеріалів: оприбуткування на склад, списання зі складу. Крім того веде облік у допоміжних виробництвах у ділянці, що стосується матеріального постачання.

5. Відділ виробничих запасів та стану основних засобів. Веде облік виробничих запасів і основних засобів: нарахування амортизації, списання, оприбуткування, уцінка та переоцінка.

6. Відділ касового обслуговування. Контролює касове обслуговування як клієнтів, так і персоналу підприємства шляхом ведення усієї первинної документації каси.

7. Відділ дебіторських і кредиторських взаєморозрахунків веде аналітичний і синтетичний облік дебіторів і кредиторів, в тому числі розрахунки за банківські кредити і відсотки по них.

Головний бухгалтер на підприємстві наділений правом другого підпису, який він ставить на первинних бухгалтерських документах, реєстрах бухгалтерського обліку, бухгалтерських та фінансових звітах, на інших документах, які стосуються бухгалтерського обліку.

Планово-економічний відділ розробляє поточні і перспективні плани, координує усю планову роботу на підприємстві, забезпечує облік та контроль виконання планових завдань.

Начальник відділу технічного контролю на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» організовує проведення робіт з контролю якості продукції, що виробляє підприємство, виконання робіт (послуг) відповідно до вимог стандартів і технічних умов, які затверджено зразками (еталонами) і технічною документацією, умовами поставок і договорів, а також з укріплення виробничої дисципліни, забезпечення виробництва якісною і конкурентоспроможною продукцією. Бере участь у плануванні підвищення якості продукції (робіт, послуг), які відповідають за своїми техніко-економічними показниками рівню розвитку науки і техніки, потребам ринку; експортним вимогам тощо.

Головний конструктор на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» :

1. Керує створенням нових та модернізацією конструкцій виробів (комплексів, машин, апаратів, приладів, механізмів) діючого виробництва, забезпечуючи їх високий технічний рівень, відповідність сучасним досягненням науки і техніки, вимогам технічної естетики, технології виробництва.

2. Вживає заходів щодо прискорення освоєння перспективних конструкторських розробок, найновіших матеріалів, широкого впровадження науково-технічних досягнень.

3. Організує розроблення проектів нових дослідних і промислових установок, нестандартного устаткування і пристроїв у зв'язку з реконструкцією об'єктів, автоматизацією виробництва та механізацією трудомістких процесів.

4. Проводить роботу з підвищення рівня стандартизації та уніфікації конструкцій виробів, що розробляються.

5. Забезпечує відповідність нових і модернізованих конструкцій технічним завданням, стандартам, вимогам організації праці, нормам техніки безпеки.

Відділ кадрів ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» систематично планує свою роботу, веде самостійне діловодство, має штампи встановлених зразків для оформлення трудових книжок, прийому на роботу і звільнення.

Управління охороною праці на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» є складовою частиною, підсистемою загальної системи управління підприємства, бо лише за високого рівня охорони праці може бути забезпечене ефективне виконання завдань, що стоять перед підприємством, і досягнення високих економічних результатів. Метою управління охороною праці є забезпечення безпеки, збереження здоров’я та працездатності людини під час трудової діяльності.

Важливою умовою забезпечення ефективної роботи апарату управління ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» є правильний розподіл і координація праці спеціалістів і службовців, забезпечення правильного підбору та використання управлінських кадрів на основі чіткого розподілу обов'язків, підвищення відповідальності виконавців, впровадження ефективної системи оплати праці на підприємстві. Ефективне управління ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» неможливе без правильної розстановки, чіткого визначення обов'язків та відповідальності кожного виконавця. Організація праці працівників апарату управління регламентується нормативними документами: єдиною номенклатурою посад, положенням про структурні підрозділи, посадовими інструкціями та посадовими регламентами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]