Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_praktika2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Розділ 4. Організація управлінського обліку на пат «дрогобицький завод автомобільних кранів»

Основою для правильної організації управлінського обліку є організаційна та виробнича структури ПАТ «Дрогобицького заводу автомобільних кранів»

Організаційна структура підприємства - це поділ підприємства на окремі структурні підрозділи і служби (центри відповідальності), що передбачають розподіл між ними функцій з вирішення завдань, які виникають в ході виробничої діяльності, таким чином, щоб забезпечити ефективне досягнення мети, поставленої перед підприємством в цілому.

Організаційна структура системи управління представляє схему управлінських зв'язків між управляючою та керованою її складовими і характеризується складом та інформаційними зв'язками між самостійними підрозділами та окремими виконавцями, розташованими в ієрархічній послідовності та наділеними певними правами та обов'язками. Тому організаційну структуру ще визначають як сукупність "ліній відповідальності" всередині підприємства.

Управлінський облік є інструментом оперативного управління підприємством, функцією якого є обрахування витрат на виробництво і собівартість будь-якого виробу, будь-якого підрозділу і підприємства в цілому на різних стадіях виробництва і збуту та підсумовування результатів та прибутків з виробів, підрозділів та підприємства в цілому.

Управлінський облік застосовується насамперед при внутрішніх господарських операціях підприємства, і головною його метою є забезпечення інформацією керівників різних рівнів управління підприємством, які несуть відповідальність за досягнення статутної мети підприємства

Організацію системи управлінського обліку на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» слід здійснювати в такій послідовності:

  1. Визначити організаційну структуру підприємства.

  2. Розробити організаційну схему управлінського обліку.

  3. Розробити схему документообороту.

  4. Розробити систему контролю витрат.

  5. Організувати центри відповідальності.

  6. Розробити бюджети для центрів відповідальності і показники їх діяльності.

  7. Визначити види продукції (робіт, послуг), яку виробляє сільськогосподарські підприємства.

  8. Визначити систему обліку і калькулювання продукції (калькулювання за замовленнями, калькулювання за процесами).

  9. Визначити перелік постійних та змінних витрат на виробництво сільськогосподарської продукції та порядок контролю цих витрат.

Аналітичний облік витрат при цьому ведеться не тільки в цілому по підприємству, але й окремо за структурними підрозділами.

Введення управлінського обліку на ПАТ «ДЗАК» є необхідним, тому що, він допоможе зменшити витрати та віднайти додаткові резерви для розширення своєї діяльності, а відповідно і збільшення отримуваного прибутку. В досягненні такої мети також допоможе створення системи управління витратами.

В управлінні підприємством визначення чітких та зрозумілих стандартів є основою її успішної діяльності.

Тому в основі побудови управлінського обліку на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» мають бути Закон № 996, П(С)БО, зокрема П(С)БО 16 "Витрати", Державні стандарти України: ДСТУ 2960 - 94 "Організація промислового виробництва. Основні поняття. Терміни та визначення", ДСТУ 2961 - 94, ДСТУ 3138 - 95, ДСТУ 2974 - 95, ДСТУ 3278 - 95, Методичні рекомендації № 47, Типове положення № 473, інші документи, перелік яких наводиться у Методичних рекомендаціях.

Для розроблення та оцінювання системи управлінського обліку на ПАТ «ДЗАК» керівництвом повинна бути охоплена та скоординована сукупність таких концепцій організації управлінського обліку:

• концепція, пов'язана з функцією управління, що описує функцію управлінського обліку з точки зору її орієнтації на продуктивність ресурсів; створення вартості; бізнес-процеси; командні дії та цілі;

• концепція, пов'язана з контролем за використанням результатів здійснення функції управлінського обліку - з точки зору підзвітності, результативності та порівняння з еталоном;

• концепція, пов'язана з процесом і технологією - встановлення зв'язку управлінського обліку з іншими про­цесами управління, врівноваження використаних ресурсів і створеної вартості, розробка й оцінювання технології, яку використовують в управлінському обліку, виходячи із співвідношення "витрачені ресурси — отримані вигоди";

• концепція, пов'язана з потенціалом, необхідним для ефективного виконання функції управлінського обліку з позиції компетентності, безперервного вдосконалення, творчих можливостей та критичної свідомості [2, с.17-18].

Наведені концепції складають сучасну концептуальну основу управлінського обліку.

Таким чином, сучасний управлінський облік трансформується в стратегічний управлінський облік, головною метою якого є надання допомоги апарату управління в досягненні стратегічних цілей підприємства.

Отже, в сучасних умовах управлінський облік необхідно розглядати як важливу складову процесу стратегічного управління. Поряд з орієнтацією на управління виробництвом, управлінський облік забезпечує потреби й інших функцій бізнесу, серед яких маркетинг, управління дослідженнями, ризиками тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]