Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_pro_prohodzhennya_praktyky_2008 (1).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
145.92 Кб
Скачать

М і н і с т е р с т в о о с в і т и т а н а у к и У к р а ї н и

Львівський національний університет імені Івана Франка

Юридичний факультет

Кафедра конституційного, адміністративного та фінансового права

Звіт про проходження навчально-ознайомчої практики в юридичному відділі Львівської обласної державної адміністрації

Виконала:

Студентка ІІІ курсу

група ЮРД-38с

Ільницька Світлана

Науковий керівник

ас.Кобрин В.С.

Львів 2008

План

Вступ....................................................................................................................3

1.Характеристика Львівської обласної державної адміністрації...................4

2. Характеристика юридичного відділу Львівської обласної адміністрації.............................................................................................................10

3. Характеристика виконаних справ...............................................................15

4. Індивідуальне завдання: проблема здійснення контролю громадськості за діяльністю обласної державної адміністрації...................................................19

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

Я, Ільницька Світлана Василівна, була скерована та проходила навчально-ознайомчу практику в юридичному відділі Львівської обласної державної адміністрації з 4 по 18 липня 2008 року.

Основним завданням цієї практики було ознайомлення із структурою, компетенцією, призначенням та основними формами та методами діяльності цього органу. Метою практики було закріплення набутих знань з конституційного та адміністративного права, ознайомлення з практичною діяльністю органів державної влади.

Під час проходження практики я ознайомилась зі структурою та організацією, повноваженнями та порядком діяльності Львівської обласної державної адміністрації, а також з нормативно - правовими актами, які визначають правовий статус, структуру та основні напрямки діяльності даного органу.

Проходячи практику у структурному підрозділі, я ознайомилася з основною нормативною базою, яка регулює діяльність юридичного відділу Львівської обласної державної адміністрації, з правами та функціональними обов’язками відділу, посадових осіб, з формами та методами діяльності даного відділу.

1. Характеристика Львівської обласної державної адміністрації

Виконавчу владу в областях, районах, у містах Києві та Севастополі, згідно зі ст. 118 Конституції України та ст.1 Закону України “ Про місцеві державні адміністрації” здійснюють обласні, районні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

Львівська ОДА є місцевим органом виконавчої влади, в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а саме Львівської області, а також реалізує повноваження, делеговані їй Львівською обласною радою.

Львівська ОДА є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, рахунки в установах банків України..

Львівська ОДА діє на засадах відповідальності перед людиною і державою за свою діяльність, верховенства права, законності, пріоритетності прав людини та гласності.

Львівська ОДА у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України, зокрема, Законом України “ Про місцеві державні адміністрації”, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, органів виконавчої влади вищого рівня, а також Регламентом Львівської ОДА, який регулює порядок діяльності адміністрації, її структурних підрозділів та посадових осіб. Зокрема, в Регламенті йде мова про порядок розподілу обов'язків між заступниками голови, іншими посадовими особами обласної державної адміністрації, планування її роботи, порядок внесення та розгляду проектів розпоряджень Голови обласної державної адміністрації , порядок розгляду та внесення обласною державною адміністрацією проектів актів Кабінету Міністрів України, організація роботи з документами та контролю за їх виконанням, порядок підготовки та проведення нарад, порядок проведення публічного обговорення проектів розпоряджень, порядок підготовки проектів рішень обласної ради, що виносяться на затвердження  сесії обласної ради за пропозицією Голови обласної державної адміністрації.

На виконання Конституції України, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, власних і делегованих повноважень Голова Львівської ОДА в межах своїх повноважень видає розпорядження, а керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів — накази.

Розпорядження Голови Львівської ОДА прийняті в межах їх компетенції, є обов’язковими для виконання на території львівської області всіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами та громадянами.

Серед завдань які покладені на Львівську ОДА слід виділити :

- забезпечення виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня;

- забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян;

- виконання державних і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку, програм охорони довкілля, а в місцях компактного проживання корінних народів і національних меншин — також програм їх національно-культурного розвитку;

- підготовку та виконання відповідних бюджетів;

- формування і подання звіту до Кабінету Міністрів України про виконання відповідних бюджетів та програм;

- взаємодію з органами місцевого самоврядування;

- реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

Склад і структура. Львівська ОДА очолюється Головою відповідної ОДА.

Голови львівської ОДА призначається на посаду Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України на строк повноважень Президента України.

Кандидатура на посаду вноситься Прем’єр-міністром України на розгляд Кабінету Міністрів України. У разі відхилення Президентом України поданої кандидатури відповідно Прем’єр-міністр України вносить на розгляд Кабінету Міністрів України нову кандидатуру. Голова Львівської ОДА набуває повноважень з моменту призначення. Голова Львівської ОДА під час здійснення своїх повноважень відповідальний перед Президентом України та Кабінетом Міністрів України, підзвітний і підконтрольний органам виконавчої влади вищого рівня.

У межах бюджетних асигнувань, виділених на утримання відповідної ОДА, Голова визначає структуру Львівської ОДА. Голова Львівської ОДА за погодженням з Кабінетом міністрів України призначає заступників – Першого заступника Голови Львівської ОДА, та заступників Голови Львівської ОДА. Сфера повноважень кожного із заступників визначається Головою Львівської ОДА; Перший заступник очолює, контролює і координує роботу Апарату Львівської ОДА.

Керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів Львівської ОДА очолюють відповідні підрозділи і несуть персональну відповідальність перед Головою Львівської ОДА за виконання покладених на ці підрозділи завдань.

Керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів Львівської ОДА призначаються на посаду та звільняються з посади Головою Львівської ОДА за погодженням з органами виконавчої влади вищого рівня в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Безпосередньо, Львівська ОДА має розгалужену структуру, яка формується із таких структурних одиниць як Голова Львівської ОДА, Першого заступника Львіської ОДА, заступників Львівської ОДА, Апарату Львівської ОДА та структурних підрозділів, що в свую чергу складаються із управліннь та відділів, які мають свої чіткі функції, завдання та пововаження.

Структура апарату1

- Організаційний відділ

- Відділ кадрової роботи

- Юридичний відділ

- Сектор контролю

- Загальний відділ

- Відділ роботи із зверненнями громадян

- Відділ інформаційно-комп’ютерного забезпечення

- Сектор з питань режимно-секретної роботи

- Відділ взаємодії з правоохоронними органами

- Відділ з питань оборонної і мобілізаційної роботи

- Відділ фінансового забезпечення

-Державне комунальне автотранспортне підприємство

Структурні підрозділи2

- Державний архів Львівської області

- Інспекція державного технічного нагляду

- Управління інспекційних служб

- Центр приватизації та аграрної реформи

- Відділ у справах національностей та релігій

- Служба у справах дітей

- Управління у справах преси та інформації

- Управління з питань внутрішньої політики

-Управління туризму та курортів

- Управління культури Львівської облдержадміністрації

- Управління державної ветеринарної медицини

- Управління охорони здоров'я

- Управління з питань майна комунальної власності

- Управління з питань державних корпоративних прав

- Управління містобудування, архітектури та просторового розвитку

- Управління капітального будівництва

- Управління житлово-комунального господарства

- Управління вугільної промисловості та паливно-енергетичного комплексу

- Управління промисловості, транспорту та зв'язку

- Головне управління з питань надзвичайних ситуацій

- Головне управління молодіжної політики

- Головне управління освіти і науки

- Головне управління праці та соціального захисту населення

- Головне фінансове управління

- Управління міжнародних відносин

- Головне управління сільського господарства і продовольства обласної держадміністрації

- Головне управління економіки

Закон України “ Про місцеві державні адміністрації ” закріплює сферу питань, що відносяться до відання місцевих державних адміністраці. Таким чином до відання Львівської ОДА можна віднести повноваження у сфері :

- забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян;

- соціально-економічного розвитку відповідних територій;

- бюджету, фінансів та обліку;

- управління майном, приватизації та підприємництва;

- промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту і зв’язку;

- науки, освіти, культури, охорони здоров’я, фізкультури і спорту, сім’ї, жінок, молоді та неповнолітніх;

- використання землі, природних ресурсів, охорони довкілля;

- зовнішньоекономічної діяльності;

- оборонної роботи та мобілізаційної підготовки;

- соціального захисту, зайнятості населення, праці та заробітної плати;

- інші повноваження визначені законами України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]