Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ КОЛЕДЖ ХАРЧОВОЇ І ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Спеціальність: Комерційна діяльність

Курс: III

Група: КД-3

ЗВІТ

про проходження навчальної практики

з дисципліни «Інформаційні системи і технології в комерційній діяльності»

студента

Тернавського Ярослава Андрійовича

Керівник практики ______________(Піх М.З.)

Дата захисту звіту «__»_____________20__р.

Оцінка _______________________________

Підпис членів комісії:

___________________( Піх М.З.)

___________________( Сабадило Л.Є.)

Львів-2012

Зміст

Вступ

3

1.

Робота над ситуаційною вправою на базі ТзОВ «Мед Поділля».

4

1.1

Ознайомлення з діяльністю підприємства. Формування проблем досліджуваної ситуації.

4

1.2

Аналіз досліджуваної ситуації, прийняття рішень.

18

1.3

Реалізація управлінських рішень засобами сучасних комп’ютерних технологій.

22

1.4

Розробка змісту та модельвання форми анкети.

23

1.5

Створення презентації запропонованих захадів щодо забезпечення організаційного розвитку підприємства.

2.

Формування бази даних підприємства у програмі «ПАРУС-Менеджмент і Маркетинг»

26

2.1

Підготовка системи до експлуатації. Заповнення словників.

2.2

Заповнення словників «Співробітники»

2.3

Формування словників клієнтів

2.4

Формування словників товарів і послуг клієнтів.

2.5

Підготовка звітних документів. Формування звітів.

3.

Автоматизація розрахунку основних показників діяльності підприємства.

30

3.1

Розрахунок основних ТЕП діяльності підприємства.

3.2

Розрахунок показникі ефективності діяльності комерційної служби підприємства.

3.3

Розрахунок товарного ассортименту підприємств.

3.4

Характеристика основних постачальників, покупців і обсягів продажу.

Висновок

33

Список використаної літератури.

34

ВСТУП

На навчальній практиці з дисцпліни «Інформаційні системи і технологій в комерційній діяльності» я повинен дослідити економічні показники підприємства ТзОВ «Мед Поділля», з виробництва меду, ознайомитися з історією підприємства, його устаткуванням та асортиментом. Провести аналіз діяльності підприємства, визначити валовий дохід, чистий прибуток, чистий дохід, собівартість продукції та інші.

Для дослідження ситуаційної задачі мені необхідні такі програми, як Microsoft Office Word та Microsoft Office Excel.

Наступним етапом роботи під час практики є формування бази «Парус – Менеджмент та Маркетинг». У ній я зможу заповнити словники для формування бази і видачі результатів, що стосуються співробітників, номенклатури товарів та послуг, контрагентів.

Після ознайомлення і введення даних можна буде зробити реальний висновок діяльності підприємства.

1.Робота над ситуаційною вправою на базі ТзОв «Мед Поділля».

    1. Ознайомлення з діяльністю підприємства «Мед Поділля». Формування проблем досліджуваної ситуації.

Історія сільгосппідприємства «Мед Поділля» почалося в далекому 1939 р. Саме тоді було засновано Вінницьке обласне підприємство бджільництва. Його головним завданням було забезпечення пасік Вінниччини вуликами, племінними бджолами і препаратами для їх лікування. Протягом багатьох десятиліть виробники меду мали можливість купувати тут бджолосім'ї. Крім того, в рамках підприємства, починаючи ще з 1930-х років, діяв магазин меду «Бджільництво» та селекційно-племінний розплідник з виведенню маток. Завдяки цьому виробники меду багато років могли удосконалювати породу розведення бджіл.

У 1990 р. господарство було перетворено в Вінницьке обласне виробниче підприємство по бджільництву. У першій половині 1990-х років організували цех з фасування меду, переробки воску і виробництва білкової пасти. Тоді ж у організації з'явилися власні пасіки. Сільгосппідприємство «Мед Поділля» було створено в 1995 р. шляхом перетворення фірми у відкрите акціонерне товариство. Нова форма господарювання зумовила серйозне розширення виробництва. Зокрема, була організована фасовка меду в ємкості європейського зразка, а на базі бджолиного розплідника створений племінний завод з розведення бджіл української степової породи.

Сьогодні СП «Мед Поділля» є чудовою базою з виробництва продукції бджільництва і розгалуженою мережею фірмових магазинів меду. Наше підприємство має чудову репутацію і торговельні контракти, як в Україну, так і за її межами.

Продовжуючи добрі традиції попередніх років, сільгосппідприємство «Мед Поділля» забезпечує професійним інвентарем пасіки Вінницької області та інших регіонів України. Практично у всіх районах Вінниччини діють заготівельно-обмінні пункти, куди бджолярі-приватники мають можливість здати продукції бджільництва. Там же працюють наші досвідчені фахівці, що надають професійні консультації щодо розведення бджіл.

Продукція нашого підприємства неодноразово утримувала призи, дипломи та інші нагороди на державних, обласних, регіональних виставках, ярмарках і конкурсах. Зокрема, сільгосппідприємство «Мед Поділля» стало лауреатом VII регіонального конкурсу "Бізнес-еліта Поділля" у номінації "Наша марка", отримувало дипломи Міністерства агропромислової політики України, ставало переможцем регіонального конкурсу "Краща торгова марка Поділля". Однак, найкраща і дорогоцінна для нас нагорода - це здоров'я, задоволення і вдячність бджолярів і споживачів меду!

Оптова торгівля

Наша компанія займається реалізацією меду оптовими партіями. У цій сфері ми вже багато років успішно працюємо з партнерами з Росії, США, Польщі та Франції.

Для оптового продажу працівники ТОВ «Мед Поділля» фасують високоякісний натуральний мед в спеціальну тару, яка відповідає вимогам стандартів Європейського Союзу - бочки ємністю 200л.

Бджолопродукти

Бджолопродукти є джерелом здоров'я, сили й довголіття. ТОВ СП« Мед Поділля» здійснює реалізацію меду, прополісу, воску, маточного молочка, пилку та іншої продукції бджільництва. Наше підприємство не тільки виробляє бджолопродукти, але і займається їх прийомом у приватних осіб, які займаються бджільництвом. У нас ви завжди можете купити мед оптом і в роздріб, будучи впевненим в його натуральності. Вся продукція бджільництва проходить ретельний контроль якості із застосуванням новітніх технологій аналізу. Зокрема, перед продажем меду оптом і в роздріб продукти бджільництва проходять радіологічний контроль, а також досліджуються в незалежних державних лабораторіях. Тим самим гарантується відсутність в нашому асортименті штучного або розбавленого меду, який часто можна зустріти на ринках. Ми прикладаємо максимум зусиль, щоб споживач міг купити продукти бджільництва найкращої якості, свіжий, натуральний, створений самою природою мед!

Мед

На нашому підприємстві можна придбати мед оптом чи в роздріб найрізноманітніших сортів. Зокрема, великою популярністю користуються лікувальні сорти цього продукту - липовий, акацієвий і гречаний мед. Практично не поступаються їм за цілющим і смаковим якостям меди з соняшнику та різнотрав'я, що володіють підвищеною ферментативною активністю. Реалізація меду цих сортів проводиться в мережі магазинів ТОВ СП« Мед Поділля ».

Маточне молоко

Маточне молочко або апілак є цінним лікувально-профілактичним продуктом, який містить ювенільний гормон - речовина, що продовжує життя бджолам в сотні разів. В сукупності з амінокислотами, ферментами, вітамінами та іншими біологічно активними речовинами, ювенільний гормон здатний гальмувати процес старіння людського організму. Апілак є унікальним засобом для посилення імунітету, лікування гіпертонії, атеросклерозу, захворювань нервової системи та органів шлунково-кишкового тракту. Цей та інші продукти бджільництва купити можна в магазинах ТОВ СП« Мед Поділля ».

Пилок та прополіс

Дані продукти містять велику кількість ферментів, мікроелементів, амінокислот, а особливо вітамінів. Наприклад, провітаміну А в пилку міститься в 20 разів більше, ніж у моркві. Пилок підвищує рівень гемоглобіну та еритроцитів у крові і застосовується для лікування лейкемії, гіпертонії, захворювань нервової та травної систем.

Вона є хорошим засобом для збільшення чоловічої потенції. Прополіс, також нормалізує склад крові, ефективно бориться з бактеріями, вірусами і грибками, є потужним антитоксичним і протизапальним засобом.

Особливості

Особливість, і одночасно цінність, даних продуктів полягає в тому, що власне процес їх виготовлення відбувається без участі людини, безпосередньо у вулику, а головними виробниками є бджоли. Тому працівникам підприємства належить тільки функція витягання продуктів з вулика, їх очищення, перевірка та фасування. Але й від цих операцій багато в чому залежить якість кінцевої продукції.

Взагалі, цінність продуктів бджільництва тим вище, чим менша ступінь їх переробки, тому ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб Ви отримали свіжий, натуральний, створений самою природою та її маленькими помічницями - бджолами, - продукт!

Представництво в Росії З 2010 року в місті Москва успішно працює представництво нашої компанії «Мед Поділля» - ТОВ «РосУкрПродукт».

Ми створили це підприємство для того, що б налагодити оптимальні, максимально вигідні та комфортні умови роботи для наших партнерів у Росії.

Основна діяльність компанії «РосУкрПродукт» складається оптовою і дрібнооптовою торгівлею продукцї виробництва ТОВ «Мед Поділля».

ТОВ «РосУкрПродукт» володіє правом, яке підтверджено пакетом дозвільних документів Россільгоспнагляду, на ввезення та переробку на території РФ всіх продуктів бджільництва, а також іншої продукції будь-якого роду. Це відкриває нам можливість працювати з партнерами з Росії навіть на умовах DDP.

Ринок меду

У галузі бджільництва сталися певні позитивні зрушення, які привели до збільшення обсягів виробництва меду. Зростає як кількість бджолосімей, так і їхня продуктивність. Основні обсяги меду в Україні виробляють господарства населення. Вони забезпечують внутрішні потреби та формують ціни на вітчизняний мед. Зростаюче виробництво та сприятлива для експорту кон’юнктура світового ринку підсилюють інтерес до збуту меду й на зовнішніх ринках.

У галузі бджільництва сталися певні позитивні зрушення, які привели до збільшення обсягів виробництва меду. Зростає як кількість бджолосімей, так і їхня продуктивність. Основні обсяги меду в Україні виробляють господарства населення. Вони забезпечують внутрішні потреби та формують ціни на вітчизняний мед. Зростаюче виробництво та сприятлива для експорту кон’юнктура світового ринку підсилюють інтерес до збуту меду й на зовнішніх ринках.

Виробництво

Виробництво в Україні меду господарствами всіх категорій в 2006 р. зросло проти 2005 на 5,8%, чому сприяло роїння бджіл завдяки погодним умовам. Саме з цим пов’язане й зростання кількості бджолосімей: на кінець 2006 р. їхня чисельність досягла 3456,1 тис. штук (102,6% до рівня 2005 р.). При цьому в сільськогосподарських підприємствах цей показник становив 90,6%, (що зумовлено зміною статусу окремих пасік), тоді як в господарствах населення — 103,3 відсотка.

Під впливом зазначених чинників перші з них за 2006 р. виробили меду 2120 т, тоді як другі — 73476 т, що до рівня 2005 р. становить, відповідно, 86,1 і 106,5 відсотків.

Основні обсяги меду в Україні виробляють у господарствах населення, питома вага яких у загальному обсязі виробництва сягає 96,4–97,2%. У регіональному розрізі найбільшими виробниками є Донецька, Запорізька, Дніпропетровська, Вінницька та Миколаївська області. Так, 1/6 — 1/7 загального обсягу виробництва меду дають особисті господарства Донеччини.

За прогнозом, у цілому за 2007 р. виробництво меду становитиме понад 80 тис. т. Очікується, що воно перевищить фактичний рівень 2006 р. на 7,1% у сільгосппідприємствах і на 7,3% — в господарствах населення.

У 2007 р., як і в 2005–2006 рр., нарощування виробництва меду відбуватиметься не лише за рахунок зростання чисельності бджолосімей, а й завдяки підвищенню їхньої продуктивності. У І півріччі 2007 р. прогнозований вихід взяток меду на кожну сім’ю становитиме 6,1 кг, що на 7,0% більше, ніж за відповідний період 2006 р.

До кінця 2007 р. прогнозується збільшення кількості сімей, чому сприяли помірний клімат взимку і сприятливі для відтворення умови. Так, розширення посівів ріпаку збагачує природну й культивовану медоносну флору України та поліпшує забезпечення бджолосімей безперервним кормовим конвеєром. Відтак, потенціал кормової бази України уможливлює перспективний розвиток галузі зі зростанням кількості бджолосімей (до 6 млн штук). Під впливом зазначених чинників кількість сімей за поточний рік зросте на 11,4%. Порівняно з 2004 і 2005 рр., цей показник збільшиться, відповідно, на 29,2 і 14,3% (табл. 2). Цілком імовірно, що зростання показників пов’язане також із легалізацією раніше незареєстрованих бджолосімей, уведенням дотацій, набуттям окремими господарствами й пасіками статусу племінних підприємств, що користуються підтримкою держави.

У 2007 р. бджільництво України матиме державну фінансову підтримку згідно з постановою Кабміну № 348 від 1.03.2007 р. “Про затвердження Порядку використання у 2007 році коштів, передбачених у Державному бюджеті для розвитку тваринництва”. Спеціальну дотацію (врозмірі не більш як 12 грн за 1 племінну бджолосім’ю) надаватимуть агроформуванням та фізичним особам за кожну племінну бджолосім’ю, наявну на 1 січня 2007 р., за умови утримання не менш як 20 племінних бджолосімей. Крім того, Наказом Мінагрополітики, УААН і Мінфіну №88/10/187 від 13.02.2007 р. “Про затвердження Порядку використання коштів Державного бюджету України на виконання програм селекції у тваринництві та птахівництві на підприємствах агропромислового комплексу і в науково-дослідних господарствах” передбачено механізми часткового або повного відшкодування витрат та здійснення доплат із Держбюджету на виконання селекційних програм у племінному бджільництві. Як свідчить аналіз, рівень бюджетних відшкодувань і доплат на селекційну діяльність у племінному бджільництві може становити 30–50% фактичних витрат. Ці кошти отримають чотири племзаводи (за умови утримання по 1200 бджолосімей у кожному), 17 племінних пасік (3400 сімей), 27 плембджолорозплідників (10800 сімей).

Очікується, що на момент закінчення нинішнього сезону медозбору (у ІІІ кв. 2007 р.) кількість бджолосімей становитиме 3850 тис. штук, а середня взятка меду від однієї сім’ї (у господарствах усіх категорій) — 15,3 кг, в тому числі в сільгосппідприємствах — 8,4 кг, господарствах населення — 15,7 кг. Якщо прогноз справдиться, у 2007 р. показники продуктивності сімей помітно підвищаться порівняно з попереднім роком.

У І півріччі 2007 р. середня продуктивність однієї сім’ї (в усіх категоріях господарств) оцінюється в 6,1 кг, при цьому в сільгосппідприємствах — 3,4 кг, у господарствах населення — 6,3 кг (проти аналогічних показників І півріччя 2006 р. — зростання в межах 10,1–10,4%).

Прогноз. На формування обсягу виробництва меду вплинули різні фактори. Нормальні умови зимівлі й порівняно м’яка зима 2007 р. сприяли збереженню сили сімей та їхньої здатності до відтворення й здійснення медозбору. Однак затяжна холодна весна загальмувала цвітіння медоносів, через що початок медозбору став можливим лише в другій половині травня 2007 р. У цілому стан кормової бази бджільництва є задовільним, і за рахунок більшого медозбору в окремих областях цього року реально досягти зростання валового виробництва меду, в т. ч., за оцінкою, у І півріччі 2007 р. — 32446 т меду (зростання проти відповідного періоду минулого року на 7,3%).

Внутрішній попит

Продовольче споживання меду в 2006 р. відповідало рівню 2005 р. У 2007 р., за зростання кількості бджолосімей і обсягів виробництва, внутрішній попит на мед може зрости майже на 10% завдяки очікуваному поліпшенню платоспроможності споживачів (зростання зарплат і пенсій).

За 2006 р. сільськогосподарські підприємства за всіма каналами реалізували 853,4 т меду (на 2,2% менше, ніж 2005 р.). У загальному обсязі реалізації основними є такі канали збуту: населенню в рахунок оплати праці — 33,1%, пайовикам в рахунок орендної плати за землю та майнові паї — 25,9%, на ринку через власні торговельні точки (магазини, палатки тощо) — 16,0%, за іншими каналами реалізації — 25,0%.

На формування загальних обсягів реалізації меду визначально впливає його кількість, вироблена господарствами населення. За відносно високої товарності галузі (55–58%) ці господарства могли реалізувати у 2006 р., як мінімум, 41578 т, що більше проти 2005 р. на 5,8%. Серед каналів збуту їхньої продукції домінуючими є міські й сільські ринки, комерційні структури, кооперативні та інші формування. Істотною є часка господарств населення і в зовнішній торгівлі: у 2006 р. переважно з їхніх обсягів експортні поставки українського меду збільшилися, порівняно з 2004 р., на 41,3%, а проти 2005 р. — на 71,2 відсотка.

У 2007 р. обсяги реалізації меду агроформуваннями мають дещо зрости, якщо порівняти з торішніми, на 69 т — до 922,5 тонни.

Зростанню загального попиту на мед сприяє розвиток експорту.

Зовнішня торгівля

Імпорт. Якщо у 2003 р. в Україну імпортовано 114,7 т меду (переважно з країн СНД), то у 2006 р. — лише 29,3 т. Ці зрушення обумовлені зростанням його виробництва й поліпшенням асортименту в Україні та помітним подорожчанням продукту на світовому ринку. Зокрема, середня ціна імпортованого за 2006 р. в Україну меду перевищує ціну 2005 р. в 1,36 раза.

За І квартал 2007 р. в країну ввезено 0,874 т меду за ціною 9530,9 дол. США/тонна.

Експорт. Зростаюче виробництво не лише задовольняє попит на внутрішньому ринку, а й посилює інтерес виробників до пошуку зовнішніх каналів збуту меду. Цьому сприяють нинішні світові ціни.

У 2006 р. експортували 6561 т меду (зростання на 71,2% проти попереднього року) за середньою ціною $1408,9/т (на 4,3% дорожче, ніж у 2005 р.). Купують його переважно країни Європи. Оцінка ситуації в зовнішній торгівлі дає підставу очікувати подальшого зростання обсягів експорту меду — в 2007 р. до 7,5 тис. т та цін на нього на експортному ринку — до $1800–1900 (еквівалентно 1338–1413 євро/т).

У І кв. 2007 р. фактично експортовано 1,3 тис. т меду за середньою ціною $1483,2/тонна.

Цінова кон’юнктура

Для українського ринку меду характерним є збут найбільших його обсягів власниками особистих господарств (або їхніми об’єднаннями), які й формують ціни на цей продукт. Як водиться, в осінньо-зимовий період роздрібні ціни на мед (у т. ч. на міських ринках) найвищі, а в весняно-літній — нижчі. Коливання цін зумовлюються сезонністю виробництва, співвідношенням попиту та пропозиції, доходами споживачів, інфляційними чинниками . На рівень цін впливають обсяги перехідних запасів, кліматичні умови, стан кормової бази бджільництва та щомісячні обсяги медозбору протягом сезону. Так, вплив такого знижувального чинника, як надходження на ринок свіжого меду (у весняні чи літні місяці), може бути посилено наявними нереалізованими запасами меду з попереднього сезону.

Ринок меду в Україні: поточна кон’юнктура і прогноз.

У І півріччі 2008 р. прогнозується, що продуктивність однієї бджолосім’ї в усіх категоріях господарств становитиме 6,3 кг, в тому числі в агроформуваннях — 3,6 і в господарствах населення — 6,4 кг. Якщо порівняти з аналогічним показником І півріччя 2007 р., то це зростання становитиме, відповідно, 3,3, 5,9 і 1,6 відсотка.

У І півріччі 2008 р. прогнозується, що продуктивність однієї бджолосім’ї в усіх категоріях господарств становитиме 6,3 кг, в тому числі в агроформуваннях — 3,6 і в господарствах населення — 6,4 кг. Якщо порівняти з аналогічним показником І півріччя 2007 р., то це зростання становитиме, відповідно, 3,3, 5,9 і 1,6 відсотка.

Прогноз виробництва меду. На формування обсягу виробництва меду впливають різні фактори. Нормальні умови зимівлі й порівняно м’яка зима 2007 р. сприяли збереженню сили сімей та їхньої здатності до відтворення й здійснення медозбору. Однак затяжна та холодна весна загальмувала цвітіння медоносів, через що початок медозбору став можливим лише в другій половині травня 2007 р. Загалом стан кормової бази бджільництва задовільний, і за рахунок більшого медозбору в окремих областях очікуване в 2007 р. зростаюче валове виробництво меду є реальним. У І півріччі 2008 р. очікується одержати 32932 т меду, або на 1,5% більше проти відповідного періоду торік.

Реалізація продукції. За 2007 р. фактичний продаж сільськогосподарськими підприємствами меду за всіма каналами реалізації становив 699,3 т, що на 18,1%, менше ніж 2006 року. Помітне зменшення обсягу реалізації продукту спричинено негативним впливом посухи на процес медозбору. В загальному обсязі реалізації основними є такі канали збуту: населенню в рахунок оплати праці — 27,2%, пайовикам у рахунок орендної плати за землю та майнові паї — 24,1, на ринку, через власні магазини, ларки й палатки — 19,9, інші канали реалізації — 28,8%.

На формування загальних обсягів реалізації меду визначально впливає його кількість, вироблена господарствами населення. За відносно високої товарності галузі (62–66%) ці господарства могли реалізувати в 2007 р. як мінімум 48883 т, що більше проти 2006 р. на 7,3%. Серед каналів збуту їхньої продукції домінуючими є міські та сільські ринки, комерційні структури, кооперативні та інші формування. Істотна частка господарств населення і в зовнішній торгівлі: у 2007 р. переважно з їхніх обсягів експортні поставки українського меду становили 3516 т. Однак проти 2006 р. їхній обсяг зменшився на 46,4%, що спричинено підвищенням вимог до якості продукту, його пакування й транспортування.

За фактичними даними 2007 р., в обсягах реалізації меду агроформуваннями сталися значні зміни. За дванадцять місяців обсяг продажу їхньої продукції різко зменшився порівняно з відповідним періодом минулого року. В цілому, за 2007 р. реалізація меду цими господарствами скоротилася проти 2006 р. на 154,1 т і становить 699,3, у тому числі населенню в рахунок оплати праці — 190,3, пайовикам у рахунок орендної плати за землю й майнові паї — 168,3, на ринку, через власні магазини, ларки й палатки — 139,0, за іншими каналами — 201,7 т. За прогнозом, у І півріччі 2008 р. істотних змін у структурі каналів збуту меду агроформуваннями не відбудеться. Проте надалі збережеться тенденція до зменшення питомої ваги в загальному обсязі реалізації меду двох перших каналів та до збільшення частки двох останніх.

Імпорт меду. У формуванні загального обсягу пропозиції меду частка імпорту залишається незначною. Якщо 2003 року в Україну імпортовано 114,7 т меду переважно з країн СНД, то 2004 — лише 0,4, 2005 — 62,6 переважно з інших країн світу; за 2006 р. обсяг ввезення продукту становить 29,3, а за 2007 рік — близько 3 т. Ці зрушення зумовлені зростанням його виробництва й поліпшенням асортименту в Україні та помітним подорожчанням продукту на світовому ринку. Зокрема, за 2006 р. ціна імпортованого в Україну меду становить 1620,8 дол. США/т, що перевищує ціну 2005 р. в 1,36 раза (табл. 13.5). А в 2007 р. за 1 т меду, ввезеного в Україну із Австрії та Франції, заплачено 5213,0 дол. США.

У І півріччі 2008 р. тенденція до обмеженого ввозення меду в Україну збережеться, оскільки ціна на нього коливатиметься в межах 1798–1976 дол. США/тонн.

Під дією зазначених чинників у 2005–2007 рр. загальна пропозиція меду формувалася переважно за рахунок перехідних запасів та власного виробництва. У 2007 р. її обсяг становив 104420 т, збільшившись проти 2005 р. на 12,8%, а, порівняно з 2006 р., — на 7,6%. В цьому обсязі на частку вітчизняного виробництва припадає 77,7, а на початкові запаси — 22,3%. За І півріччя 2008 р. цей показник має збільшитися проти І півріччя 2007 р. на 1,4% (табл. 6 ).

Ці зрушення позитивно впливатимуть на задоволення зростаючого попиту населення на мед.

Попит

Фактично сформований у 2007 р. загальний попит кількісно збільшився й становить 80863 т. За зростання чисельності бджолосімей і обсягів виробництва меду попит на продукт залишається підвищеним, незважаючи на істотне його подорожчання. Під дією комплексу факторів річне продовольче споживання меду в 2007 р. зросло проти 2006 і 2005 рр., відповідно, на 16,1 і 15,5, а загальний попит на мед підвищився на 9,6 і 13,6%, що пояснюється зростанням зарплат і пенсій та поліпшенням платоспроможності споживачів, розвитком експортного потенціалу галузі, а також повнішим задоволенням кормових потреб бджолосімей. Зростанню загального попиту на мед сприятиме також і збільшення обсягу пропозиції. А наявність перехідних залишків меду на початок 2008 р. повністю задовольняє потребу в ньому внутрішнього ринку до початку нового сезону медозбору.

Експорт. Зростаюче виробництво не лише задовольняє попит на внутрішньому ринку, а й посилює інтерес виробників до пошуку зовнішніх каналів збуту меду. Цьому сприяють нинішні світові ціни на даний продукт. У 2006 р. експортований мед продавали по 1408,9 дол. США/т, або дорожче, ніж у 2005 р., на 4,3%. Ймовірно, що на рівні світової ціни на продукт позначаються збільшення попиту на соняшниковий та інші однорідні види меду, а також підвищення його якісних параметрів. У 2007 р. мед з України експортували за ціною 1617,1 дол. США/т, або дорожче, ніж у 2006 р., на 14,8%. У 2008 р. прогнозують зростання цін на експортований мед до 1800–1900 дол. США/т, що еквівалентно 1200–1267 євро/тонну.

У 2006 р. з України експортовано 6561 т меду, що на 71,2% більше проти попереднього року. Купують його переважно країни Європи (84,4%) та США (13,9%).

Підвищення вимог до якості продукту і його затарювання зумовили зменшення обсягу експорту меду в 2007 р. Загалом за цей рік фактичний обсяг його продажу на зовнішньому ринку становив 3516 т, зменшившись проти 2006 р. на 46,4%. За І півріччя 2008 р. цей показник дорівнюватиме 2170 т. Провідними покупцями продукту й надалі будуть країни Європи і США.

Рівень цін на мед, які встановлюють в агроформуваннях за всіма каналами реалізації, залежить від обсягу пропозиції, платоспроможності споживачів та сезону продажу. Проти 2005 р. у 2006 спостерігалося зниження цих цін, що зумовлено певним зменшенням попиту, наявністю залишків попереднього року й збільшенням пропозиції. При цьому найістотніше знизилися ціни під час реалізації меду за іншими каналами збуту (на 6,7%), тоді як середній показник становив 4,5 відсотка.

У 2007 р. фактичний середній рівень аналізованих цін, знизившись лише на 0,2%, залишився практично таким самим, як і в 2006 р. При цьому населенню мед реалізовували на 2,2% дешевше (проти 2006 р.), тоді як під час збуту пайовикам і на ринку продукт продавали дорожче на 0,8–1,0%, а за іншими каналами — на 7,7%. У І півріччі 2008 р. прогнозується зростання досліджуваних цін на 12,5%.

Ймовірними причинами очікуваних зрушень у ціновій ситуації можуть бути підвищення платоспроможного попиту, інфляція, а також зростання темпів подорожчання енергоносіїв і послуг для агроформувань та особистих господарств громадян. Під дією сукупності цих чинників досліджувані ціни на мед зміняться істотно як у цілому, так і в разі його збуту населенню, пайовикам, на ринку та за іншими каналами.

Для реалізації меду характерним є збут найбільших його обсягів на міських ринках та через торговельну мережу. Основними продавцями меду тут є власники особистих господарств (або їхні об’єднання), які своєю пропозицією визначально формують рівень роздрібних цін на цей продукт. Щомісячні коливання цін у динаміці зумовлюються сезонністю виробництва меду, співвідношенням попиту та пропозиції на нього, формуванням доходів споживачів, інфляційними чинниками. Так, у січні-травні 2006 р., порівняно з відповідним періодом 2005 р., відбулося деяке підвищення аналізованих цін на міських ринках (на 16–64 коп/кг), тоді як у подальші місяці простежувалося їхнє помітне зниження. У період з лютого по червень 2007 р. досліджувані ціни на мед зростали швидшими темпами проти відповідних показників 2006 р., а в наступні місяці (з липня по грудень 2007 р.) вони набрали ще більших обертів, через що ціни перебувають у межах 17,89–20,05 грн/кг.

З допомогою поглибленого аналізу встановлено, що у 2004–2007 рр. щомісячні цінові коливання на мед відбувалися з певною закономірністю. Як водиться, щорічно в осінньо-зимовий період роздрібні ціни на мед на міських ринках відносно вищі, а в окремі весняні та літні місяці мед істотно дешевшає. Так, у червні проти січня роздрібна ціна на мед у 2004 р. знизилася на 10,3%, у 2006 р. — на 5,4; за квітень-травень 2005 р. проти січня цього ж року вона була нижчою на 2,2–2,7, а в 2007 р. — на 1,0–1,9%. У наступні місяці простежується поступове зростання роздрібних цін із певними їхніми відхиленнями від середньосезонного показника. Наприклад, за період із червня по грудень досліджувана ціна меду в 2004 р. підвищилася на 5,3%, у 2006 — на 6,7, а протягом травня-грудня 2005 р. — на 6,6%. Особливо значним було зростання роздрібних цін на мед у червні-грудні 2007 р., коли продукт подорожчав на 22,8%. Відносно високими залишатимуться ціни і в І півріччі 2008 р. за деякого зниження в травні-червні. Більш-менш чітким тенденціям у формуванні щомісячних роздрібних цін у 2004–2008 рр. в основному сприяли: обсяги перехідних (початкових) запасів продукції, кліматичні умови, сила сімей на кінець зимівлі, стан кормової бази бджільництва та можливості нарощувати медозбір щомісяця в кожному новому сезоні. Відносно нижчий рівень цих цін в окремі весняні та літні місяці сформувався під впливом наявних нереалізованих торішніх обсягів і кількості новозібраного меду в цей період. Що обумовить короткотермінове або тривале перевищення пропозиції над попитом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]