Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_pro_prohodzhennya_praktyky_2008 (1).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
145.92 Кб
Скачать

2. Характеристика юридичного відділу Львівської обласної державної адміністрації

Юридичний відділ Львівської обласної державної адміністрації ( далі – юридичний відділ ЛОДА) є структурним підрозділом апарату Львівської ОДА, який утворюється за розпорядженням Голови ЛОДА згідно з чинним законодавством, підпорядковується безпосередньо голові обласної державної адміністрації або за його розпорядженням - заступнику голови облдержадміністрації, керівнику апарату.

Юридичний відділ ЛОДА у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. З питань організації та методики ведення правової роботи відділ може керуватися рекомендаціями Міністерства юстиції України.

Відділ наділений статусом юридичної особи, відповідно до законодавства має свій окремий баланс, рахунки в установах банків, штампи і бланки, право набувати майнових та немайнових прав та обов’язків, право виступати позивачем та відповідачем у суді від свого імені, а також єдиним представником ЛОДА у суді, має свою печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

Основним напрямом роботи юридичного відділу є організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативних документів обласної державної адміністрації, її керівництвом та працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов'язків. Крім цього, особливою ознакою даного відділу є те, що нормативно – правові акти Голови Львівської ОДА, керівників структурних підрозділів та інших посадових осіб Львівської ОДА без попереднього візування юридичним відділом не приймаються, незалежно від того чи ці акти мають зовнішній чи внутрішній характер.

Основними завданнями відділу є :

  • правове забезпечення діяльності ЛОДА ;

  • надання методичної та практичної допомоги з правових питань ;

  • організація правової роботи ;

  • неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, керівниками, структурними підрозділами ЛОДА.

  • організація та забезпечення правильності виконання законодавчих актів, інших нормативних актів і документів, подання керівництву пропозиції щодо вирішення правових питань.

  • координація роботи й участь у підготовці проектів розпоряджень, що регулюють відносини структурних підрозділів. облдержадміністрації.

  • перевірка відповідності законодавству проектів розпоряджень голови облдержадміністрації та візування їх за наявності погодження цих проектів зацікавленими структурними підрозділами.

  • визначення розпоряджень голови облдержадміністрації, які носять нормативно-правовий характер та підлягають державній реєстрації в обласному управлінні юстиції.

  • разом з іншими структурними підрозділами облдержадміністрації складання висновків за проектами розпоряджень та іншими актами.

  • організація і ведення претензійної та позовної роботу; представлення за дорученням голови облдержадміністрації інтересів обласної державної адміністрації в загальних та арбітражних судах усіх рівнів, інших органах під час розгляду правових питань і спорів, оцінка претензій, що пред'явлені обласній державній адміністрації.

  • сприяння додержанню законності у реалізації прав трудового колективу, участь у підготовці та укладенні колективного договору, консультування виборних органів трудового колективу з питань законодавства, що стосуються їх повноважень.

  • за дорученням голови облдержадміністрації розгляд протестів та подань прокуратури, окремих ухвал суду, відповідних документів інших правоохоронних і контролюючих органів.

Юридичний відділ Львівської ОДА діє на підставі положення “ Про юридичний відділ апарату ОДА”, затверджений розпорядженням Голови львівської ОДА від 12 січня 2008 року №7/0/5-08 відповідно до статті 5 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” та постанови Кабінету Міністрів України № 1270 від 31.10.07 року “Про внесення змін до Тимчасового регламенту місцевих державних адміністрацій”, враховуючи розпорядження Голови львівської ОДА від 29 листопада 2007 року № 1267 “ Про затвердження Регламенту Львівської обласної державної адміністрації ”.

Згідно з вище вказаним Положенням, управління відділом здійснюється головою підрозділу, а в разі його відсутності заступником голови юридичного відділу. Роботу відділу організовує начальник, який призначається та звільняється з посади розпорядженням Голови Львівської ОДА за поданням заступника голови – керівника апарату Львівської ОДА. Кандидат на цю посаду повинен мати закінчену вищу юридичну освіту і стаж роботи з юридичної спеціальності не менше п’яти років.

В Положенні також визначено функції юридичного відділу Львівської ОДА, серед яких :

- правова експертиза проектів (тривалість експертизи становить три дні, складних – п’ять) розпоряджень голови Львівської ОДА, готує висновки правової експертизи, подає пропозиції щодо приведення актів у відповідність з вимогами законодавства;

- організовує та забезпечує правильне виконання законодавчих актів, інших актів, подає керівництву пропозиції щодо вирішення правових питань;

- готує інформаційні, довідкові та інші матеріали з питань законодавства ;

- координує роботу та здійснює підготовку розпоряджень ;

- перевіряє на відповідність законодавству проектів розпоряджень( крім фінансових актів, які візуються лише після погодження з головою фінансового управління);

- визначає акти, що підлягають державній реєстрації ;

- організовує і веде претензійну роботу;

- представляє інтереси Львівської ОДА у судах, інших органах при вирішенні правових питань;

- бере участь при укладенні колективних договорів з іншими підрозділами, бере участь у заходах щодо зміцнення трудової дисципліни, забезпечення охорони праці, надає правову допомогу працівникам, що потребують соціального захисту;

- дає консультації з правових питань ;

- сприяє застосуванню норм трудового, житлового, пенсійного права, у випадку порушення законних прав та інтересів працівників Львівської ОДА, та вносить пропозиції керівництву з приводу поновлення порушених прав;

- організовує роботу з підвищення кваліфікації працівників;

- розглядає протести та подання прокуратури, інші звернення правоохоронних і контролюючих органів.

Важливою складовою даного Положення є пункт про Права юридичного відділу. Мова йде про такі повноваження :

  • перевіряти додержання законності в обласних районних державних адміністраціях, органах місцевого самоврядування ;

  • одержувати від посадових осіб висновки, довідки, розрахунки, матеріали необхідні для виконання покладених на нього завдань ;

  • інформувати керівництво у випадку покладення на відділ роботи, що не належить до функцій юридичного відділу.

  • залучати інших спеціалістів для підготовки проектів ;

  • за дорученням голови Львівської ОДА брати участь у засіданні колегії, нарадах, інших дорадчих чи колегіальних органах, які проводяться в обласній державній адміністрації у випадку розгляду по них правових питань;

  • інформувати керівництво Львівської ОДА у разі переслідування працівників юридичного відділу у зв’язку з виконанням обов’язків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]