Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_praktika2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Розділ 5. Організація бухгалтерського обліку на пат «дрогобицький завод автомобільних кранів».

Обрана облiкова полiтика ПАТ "ДЗАК" будується на основних принципах бухгалтерського облiку та звiтностi, а саме: обачностi, послiдовностi, повного висвiтлення подiй, автономностi, превалювання сутностi над формою, нарахування та вiдповiднiсть доходiв i витрат, iсторичної собiвартостi, єдиного грошового вимiрника, перiодичностi. Протягом звiтного перiоду принципи i методи облiкової полiтики не змiнювались. Облiк основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв ведеться згiдно Положення (Стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби", де облiковуються власнi основнi засоби та необоротнi активи; - основних засобiв у фiнансовiй орендi на пiдприємствi немає; - iндексацiя основних засобiв не проводилась; - нарахування амортизацiйних вiдрахувань здiйснено згiдно iз Законом України "Про оподаткування прибутку пiдприємтсв" № 238/97-ВР вiд 22.05.97 р. iз змiнами та доповненнями до нього.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» несе власник або призначений ним керівник.

Власник або керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для належного ведення бухгалтерського обліку.

Форма ведення бухгалтерського обліку на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» автоматизована.

Автоматизація не лише підвищує якість обліку, а й якість бізнесу підприємства. Програма "1C - Бухгалтерія - Проф. для Windows" дозволяє вводити господарські операції декількома способами:

1) ручне введення операцій;

2) використання типових операцій;

3) використання режиму "документи і розрахунки".

На підстав введених господарських операцій програма формує звітність по синтетичному обліку та різні допоміжні документи, зокрема:

- оборотно-сальдову відомість за рахунками і субрахунками;

- "шахматку";

- аналіз рахунка за підсумками і кореспонденцією даного рахунка з відповідними рахунками;

- обороти по дебету і кредиту рахунка і відповідне сальдо, також обороти і сальдо по рахунках за відповідний період; журнал-ордер і відомість, по рахунку;

- зведені проводки-підсумки за відповідною кореспонденцією;

- аналіз рахунка за датами;

- звіт по журналу операцій - вибірку проводок із журналу операцій за визначеними рахунками, кореспонденцією та іншими ознаками;

- картку рахунка і всі проводки з даним рахунком.

Програма підтримує відомості за будь-який період часу.

Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби і розкриття інформації про них у фінансовій звітності на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» регламентуються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби».

Основні засоби на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» формуються в результаті:

- капітальних інвестицій (спорудження, придбання, виготовлення);

- внесків засновників (учасників) до статутного капіталу підприємства;

- в порядку безоплатної передачі іншими юридичними особами.

При передачі кожного об’єкта основних засобів в експлуатацію комісією, яка створена за наказом керівника підприємства і здійснює приймання об’єкта, складається Акт приймання передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (Ф № 03-1)(Додаток ). В цьому документі вказується первісна вартість об’єкта, місце експлуатації, його відповідність технічним умовам.

Кожному об’єкту надається інвентарний номер, який наноситься на об’єкт і в подальшому проставляється у всіх документах, на підставі яких відбувається внутрішнє переміщення об’єкта, або його вибуття, а також в інвентарній картці (Ф № 03-6) (Додаток ).

Інвентарна картка — регістр аналітичного обліку основних засобів.

Вибуття основних засобів на підприємстві оформляється актом на списання основних засобів (ф. № 03-3), у якому вказується причина вибуття, первинна вартість об'єкта, що вибуває, сума нарахованого зносу, залишкова вартість, витрати, пов'язані з вибуттям (реалізацією, ліквідацією), а також сума одержаного доходу. (Додаток ).

Ремонт основних засобів на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» може виконуватися двома способами — підрядним і господарським.

Виконані роботи оформляють Актом приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об'єктів (ф. № 03-2), на підставі якого роблять відповідні записи в інвентарних картках із зазначенням дати і вартості ремонту (Додаток ).

Для правильної організації обліку матеріалів на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» розробляється номенклатура-цінник.

У бухгалтерії на ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» , ведуть лише вартісний облік товарно-матеріальних цінностей, оскільки кількісний забезпечується на складах.

Дані первинних документів про надходження матеріалів (прибуткових ордерів(Додаток ), товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур(Додаток ), накладних) і про їх видачу та витрачання (вимог, лімітно-забірних карт( Додаток ), актів, накладних (Додаток )) відображають у картках (книгах) складського обліку. На їхній основі матеріально відповідальні особи (комірники) складають реєстри документів (звіти про рух матеріалів), де відображають зміни щодо надходження чи вибуття.

Для обліку матеріалів на складах ПАТ «ДЗАК» використовують карточку складського обліку матеріалів – Типова форма М-17 (Додаток ).

Основним методом обліку витрат на виробництво на ПАТ «ДЗАК» є позамовний метод обліку. При цьому замовлення відкривається на кожний об’єкт виробництва відповідно до договору (контракту).

В бухгалтерії на кожне замовлення окремо відкривається картка аналітичного обліку витрат, де проставляється шифр замовлення, кошторисна вартість. В аналогічній картці ведеться облік загальновиробничих витрат. В кінці місяця загальновиробничі витрати розподіляються між замовленнями і таким чином формується собівартість замовлення щомісяця. Кошторисна вартість будівництва, що визначається за локальними кошторисами, містить прямі і накладні витрати.

На кожен виріб проводиться калькуляція вартості виробництва продукції (Додаток ). В ній зазначаються всі матеріали та інші витрати, які необхідні для виготовлення елементу.

Згідно з фактичною калькуляцією готової продукції на ПАТ « ДЗАК» (Додаток) виробнича собівартість включає: основні матеріали, покупні матеріали, шасі, зворотні відходи, транспортні витрати, основні з/п, соціальне страхування, додаткову з/п, загальновиробничі витрати і брак на виробництві.

Загальна собівартість продукції ПАТ « ДЗАК» включає адміністративні витрати і виробничу собівартість. Загальна собівартість і витрати на збут формують повну собівартість випущеної продукції (Додаток ).

Для обліку витрат виробництва на ПАТ «ДЗАК» використовують Журнал - ордер 10 «Витрати виробництва» (Додаток ).

На ПАТ «ДЗАК » готовою продукцією вважається продукція, яка пройшла всі стадії оброблення, приймання, укомплектовування за умовами договорів із замовниками та відповідає технічним вимогам і стандартам(крани КТА-18, КТА-25, КТА-28 та КТА-32, крани-маніпулятори, гідроциліндри, запасні частини до автомобільних кранів).

На ПАТ «ДЗАК » готова продукція обліковується в місцях її зберігання (складах).

При відвантаженні готової продукції покупцю виписується накладна (Додаток), і податкова накладна (Додаток ).При відвантаженні готової продукції на експорт податок на додану вартість не нараховується (Додаток ).

На ПАТ «ДЗАК» у бухгалтерії ведеться реєстр про видані податкові накладні (Додаток ).

Готова продукція підприємств, що надають послуги обліковується на рахунку 26. По дебету рахунку 26 відображається надходження готової продукції власного виробництва за фактичною виробничою собівартістю, а по кредиту – її реалізація, використання для внутрішніх потреб та інших цілей (Додаток ).

Собівартість реалізації виготовленої готової продукції на ПАТ «ДЗАК» ведеться на рахунку 901 «Собівартість реалізованої готової продукції» (Додаток ).

Практично усі зовнішні та деякі внутрішні розрахунки ПАТ «ДЗАК» проводяться, відповідно до чинного законодавства України, через поточні рахунки в банках (Додаток ). За допомогою цих рахунків ПАТ «ДЗАК» здійснює розрахунки з іншими підприємствами, державою (через соціальні фонди, податкову інспекцію чи будь-які інші державні установи) та своїми працівниками, виплачуючи їм заробітну плату на їх банківські рахунки.

При здійсненні розрахункових операцій ПАТ «ДЗАК» використовує такі розрахункові документи:

- меморіальний ордер;

- платіжне доручення;

- платіжна вимога-доручення;

- платіжна вимога;

- розрахунковий чек;

- акредитив;

- банківські платіжні картки.

Облік операцій на рахунках в банку ведеться на рахунку 31 «Рахунки в банках». По дебету рахунку 31 відображається надходження готівкових коштів, а по кредиту – їх використання.

Для ведення касових операцій наказом генерального директора ПАТ «ДЗАК» призначається матеріально відповідальна особа – касир, з яким укладається договір про його повну матеріальну відповідальність. У касі АТ «ДЗАК» можуть зберігатися такі цінності: готівка, грошові документи (путівки в будинки відпочинку, санаторії; поштові марки; марки держмита; проїзні квитки), бланки суворої звітності (трудові книжки та додатки до них; власні акції; квитанції подорожніх листів автотранспорту), цінні папери придбані у інших підприємств.

Готівка в касу АТ «ДЗАК» може надходити: з банківського рахунку, від підзвітних осіб та у вигляді виручки.

З установи банку готівку одержують за грошовим чеком (з чітким формулюванням суті операцій, що буде здійснюватись) у межах наявних коштів і витрачають її виключно на відповідні цілі.

Надходження готівки безпосередньо в касу ПАТ «ДЗАК» оформляється прибутковим касовим ордером (ПКО) (Додаток ). При прийманні грошей в касу видається відривний корінець ПКО, за підписами головного бухгалтера і касира. Видається готівка з каси на основі письмового розпорядження начальника ПАТ «ДЗАК» чи головного бухгалтера. При цьому бухгалтером-касиром видається видатковий касовий ордер (Додаток ). На основі всіх касових операцій ведеться касова книга, виправлення чи помилки в якій не допускаються, а здійсненні виправлення завіряються особистими підписами касира та головного бухгалтера.

Загальна кількість працівників ПАТ «ДЗАК» , згідно відомості про наявність працівників, станом на 20.05.2011 (Додаток) становить 1085 чоловік, з них основні працівники становлять 299 чол., допоміжні – 309, основні робітники допоміжного виробництва – 122, адміністративний персонал 355, працівники, яким відповідно до чинного законодавства присвоєно інвалідність – 70. Облік руху робочого складу ПАТ «ДЗАК» здійснюється у відділі кадрів. При цьому обліку підлягають всі працівники незалежно від виконуваної роботи та посади.

Відділ кадрів ПАТ «ДЗАК» користується наступними типовими формами документів первинного обліку особового складу, затвердженими наказом Міністерства статистики України від 09.10.1995р. №253:

- Наказ про прийняття на роботу (ф. №П-1) (Додаток );

- Особова картка (ф. №П-2) (Додаток );

- Алфавітна картка (ф. №П-3);

- Наказ про переведення на іншу роботу (ф №П-5);

- Наказ про надання відпустки (ф. №П- 6);

- Список про надання відпустки (ф. П-7);

- Наказ про припинення дії трудового договору (контракту) (ф. №П-8);

- Табель обліку використання робочого часу (ф. №П-5) (Додаток );

- Список осіб, які працювали в надурочний час (ф. №П-15);

- Листок обліку простоїв (ф. № Т-16).(Додаток ).

ПАТ «ДЗАК» згідно наказу про організацію бухгалтерського обліку та облікову політику використовує систему оплати праці погодинно – преміальну – для адміністративного персоналу, оплату з погодинною тарифною ставкою для допоміжниж робітників, відрядна заробітня плата для виробничих працівниів по цехах.Для узагальнення інформації про розрахунки з персоналом з оплати праці, а також розрахунки за не отриману персоналом у встановлений термін суму заробітної плати (розрахунки з депонентами) використовується балансовий рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці», що має два субрахунки:

- 661 «Розрахунки із заробітної плати»;

- 662 «Розрахунки з депонентами».

На підставі даних бухгалтерського обліку ПАТ «ДЗАК» складає фінансову звітність. Складання звітності є завершальним етапом облікового процесу. Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік.

Залежно від звітного періоду фінансову звітність поділяють на річну та проміжну (квартальну, піврічну). Проміжна звітність складається щоквартально наростаючим підсумком з початку звітного року. Річна звітність передбачає складання фінансової звітності за календарний рік.

Фінансова звітність ПАТ «ДЗАК» включає:

- баланс (ф. №1) (Додаток );

- звіт про фінансові результати (Ф. №2) (Додаток );

- звіт про рух грошових коштів (ф. №3) (Додаток );

- звіт про власний капітал (ф. №4) (Додаток );

- примітки до річної фінансової звітності (ф. №5) (Додаток ).

На ПАТ «ДЗАК» фінансова звітність подається до 25 числа наступного місяця за звітним кварталом, а річна – не пізніше 20 лютого наступного за звітним роком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]