Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_praktika2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Розділ 3. Методичне та інформаційне забезпечення обліку, контролю і аудиту пат «дрогобицький завод автомобільних кранів»

Основним нормативним актом, що регулює порядок ведення бухгалтерської діяльності на ПАТ «ДЗАК», є Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV. Даний закон регулює порядок ведення бухгалтерського обліку на підприємстві в незалежності від організаційно-правової форми підприємства, його форми власності, а також незалежно від є особа резидентом чи ні, тобто поширюється на всіх суб'єктів господарювання, які згідно закону мають вести бухгалтерський облік.

Грунтуючись на статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» терміни ведення бухгалтерського обліку починаються з моменту завершення процедури державної реєстрації, суб'єкта господарювання, і до його повної ліквідації.

При обліку бухгалтерських операцій основним документом є первинна документація, в якій фіксуються факти здійснення господарських операцій.

До первинних документів належать - банківські виписки (при надходженні грошей на розрахункові рахунки організації), фіскальні чеки реєстраторів розрахункових операцій (Закон України «про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/96-ВР ), прибуткові витратні касові ордери при вступі готівки до каси підприємства (Постанова Правління Національного Банку України «положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» від 15.02.2004 № 637) та договору інші.

Рух грошей по рахунках і номери рахунків використовуються в бухгалтерському обліку визначені «планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій» затверджений наказом Міністерства Фінансів України від 30.11.1999 № 291 та Інструкцією «про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів , капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій »затверджена наказом Міністерства Фінансів України від 30.11.1999 № 291.

Діяльність бухгалтерів при здійсненні таких операцій повинна бути заснована на деяких положеннях (стандартах) ведення бухгалтерського обліку.

Особливості методичних прийомів аудиту, узагальнення і реалізація його результатів полягають у суцільних і вибіркових перевірках стану оперативного, бухгалтерського, статистичного обліку, його організації і методології, а також безпосереднього контролю якості стану обліку і звітності.

Використовуються такі нормативні документи:

- Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в України" від 16.07.99р.

- Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, затверджених відповідними наказами Мінфіну України:

1. "Загальні вимоги до фінансової звітності"

2. "Баланс"

3. "Звіт про фінансові результати"

4. "Звіт про рух грошових коштів"

15. "Дохід"

16. "Витрати"

- Закон України "Про оподаткування прибутку" від 22.05.97р. №283/97

- План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємства і організацій, затверджено Наказом Міністерства фінансів від 30.11.99р. №291

- Порядок ведення касових операцій затвердженим Національним банком України

Важливе місце у перевірці стану бухгалтерського обліку займає вивчення облікової політики, тобто взаємозв'язку обліку з управлінням виробництвом, зокрема його інформаційного забезпечення.

При цьому ставляться такі вимоги:

Достовірність, простота, відповідність облікових показників даним первинних документів з господарської діяльності, своєчасне забезпечення потреб управління в інформації про хід виробництва продукції, робіт та послуг.

У процесі аудиту встановлюють: чи є на підприємстві інструкції щодо оформлення первинних документів на господарські операції і графіки документообороту, чи своєчасно складаються документи з надходження і витрачення цінностей матеріально-відповідальними особами, достовірність відображення у документах господарських процесів, одночасно перевіряють записи в бухгалтерському обліку на основі суцільного і безперервного документування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]