Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Структура домашних заданий по дисциплине.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Функціональна структура діяльності фахівця

Найменування функції діяльності

Функціональні етапи діяльності

Предмет

діяльності

Матеріальні засоби діяльності

Процедури

діяльності

Продукт

діяльності

1

2

3

4

5

Приклад функціональної структури діяльності бухгалтера-ревізора приведений в таблиці 4 Додатку.

На наступному етапі дидактичного проектування (п. 1.2.3 «Визначення вимог до підготовки і умов атестації фахівця») необхідно, вказав особливості всієї підготовки, визначити кваліфікаційні вимоги до фахівця, назвати форми організації навчального процесу, в результаті використання яких відбувається формування виділених знань і умінь.

Кваліфікаційні вимоги, що пред'являються до фахівця, визначаються на основі функціональної структури діяльності у вигляді системи знань і умінь. Уміння формуються в процесі навчальної діяльності, тому зміст професійного навчання ґрунтується на переліку умінь. Уміння можна розділити на наступні види:

- предметно-практичні (ПП);

- предметно-розумові (ПР);

- знаково-практичні (ЗП);

- знаково-розумові (ЗР).

До предметних (П) умінь відносяться такі, в яких предметом діяльності є матеріальні об'єкти (природні або штучні), а до знакових (3) - знакові системи, які замінюють ці об'єкти.

Предметами можуть бути техніка, комп'ютери, інструменти і т.д.

Якщо є плакат, схема, малюнок, слайд, на яких представлені ті ж предмети, то це вже знакова система, тобто їх уявлення за допомогою спеціальних знаків: поєднання різних ліній, фігур ін.

Практичні і розумові уміння відрізняються способом виконання дій: практичним (за допомогою психомоторіки) або розумовим. Розумові уміння використовуються при рішенні задач, орієнтованих на здатність мислити, уміння робити висновки і ухвалювати своєчасні обґрунтовані рішення.

Прикладом предметно-практичних умінь може бути безпосередня робота на персональному комп'ютері і т.д.

Предметно-розумові уміння пов'язані з операцією образом предмету в думці. Наприклад, продумування послідовності роботи на комп'ютері і т.д.

Знаково-практичні уміння - це уміння практично працювати із знаковими системами, що заміщають самі матеріальні об'єкти (кресленнями, звітністю підприємства, графіками, схемами і ін.).

Знаково-розумові уміння необхідні при розумовій роботі із знаковими системами: виконання необхідних розрахунків, пояснення змісту схем, графіків, використання цієї інформації для вирішення конкретних завдань і т.п.

Всі ці уміння в тій або іншій мірі необхідні для підготовки фахівця певної професії. Перелік цих умінь слід оформити у вигляді табл. 1.3, в якій указуються види умінь, що необхідні для забезпечення конкретних функціональних одиниць діяльності.

Слід також відзначити, що навчальну діяльність необхідно організовувати так, щоб формування умінь спиралося на відповідні знання (про предмети, матеріальні засоби, продукти праці, про прийоми, способи і технологію виконання процедур праці; про охорону праці, техніку безпеки і організацію виробництва).

Ці відомості приводяться також в табл. 1.3, в якій права частина включає знання, необхідні для формування умінь. Якщо для декількох умінь потрібні одні і ті ж знання, вони указуються один раз і надалі не повторюються.

Це знаходить віддзеркалення в пункті 1.2.3 “Визначення вимог до підготовки і умов атестації фахівця”, побудованому за планом:

1. Формування кваліфікаційних вимог як етап аналізу професійної діяльності фахівця.

2. Таблиця формування кваліфікаційних вимог до фахівця (табл. 1.3)

Таблиця 1.3