Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стрельникова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Українська інженерно-педагогічна академія

Кафедра психології, філософії та освітніх технологій

Теорія та методика виховної роботи

Курсова робота

«Здійснення морального виховання шляхом використання методу виховних ситуацій»

Виконав

Науковий керівник

Харків, 2011

ПЛАН

ВСТУП …………………………………………………….……………………3

1. ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ. Педагогічні основи морального виховання учнів ПТНЗ шляхом використання методу виховних ситуацій ………………4

1.1 Особливості морального виховання учнів ПТНЗ ……………………….4

1.2 Метод виховних ситуацій як ефективний метод у процесі морального виховання учнів ПТНЗ …………………………………………………..……..7

Висновки до теоретичного розділу …………………………………………...13

2. ПРАКТИЧНИЙ РОЗДІЛ. Виховний захід для учнів ПТНЗ за темою «Я-людина»…………………………………….……………………………….…..14

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………………20

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ …………………………………22

ВСТУП

На сучасному етапі розвитку суспільства молоді не вистачає вихованості та моральності. У формуванні моральної свідомості учнів старшого віку особливе значення має використання методу організації діяльності і формування досвіду поведінки. Основним видом діяльності є праця - навчальна, громадська, продуктивна. Праця стає основним критерієм честі, гідності, совісті та всіх інших моральних цінностей.

Велике значення морального виховання в розвитку та формуванні особистості усвідомлювалось в педагогіці ще з давніх-давен. Багато хто з видатних педагогів минулого підкреслювали, що підготовка доброзичливої людини не може зводитися тільки до її освіти і розумового розвитку, і на перший план у вихованні висували моральне формування особистості. У своєму трактаті "Наставление нравов" видатний чеський педагог Я.Л. Каменський цитував давньоримського філософа Сенеку, який писав: "Навчись спершу добрим правилам моралі, а потім мудрості, бо без перших важко навчитися останній". Там же він наводить відомий народний вислів: "Хто встигає в науках, але відстає в добрих правилах моралі, той більше відстає, ніж встигає".

На сьогодні гуманні й демократичні відносини між людьми в усіх сферах життя, питання морального виховання виходять на одне з перших місць у системі виховання з пріоритетних напрямів реформування виховання в нашому суспільстві є такі:утвердження принципів загальнолюдської моралі - правди, справедливості, патріотизму, доброти, працелюбності, інших доброчинностей; прищеплення шанобливого ставлення до культури, звичаїв, традицій усіх народів, що населяють Україну;виховання духовної культури особистості; створення умов для вибору нею своєї світоглядної позиції; формування глибокого усвідомлення взаємозв'язку між ідеями свободи,правами людини та її громадянською відповідальністю.

Мета дослідження: теоретичне обґрунтування змісту і ефективних шляхів морального виховання учнів ПТНЗ засобом використання методу виховних ситуацій.

Об'єкт дослідження: навчально-виховний процес в ПТНЗ.

Предмет дослідження: моральне виховання учнів засобом використання методу виховних ситуацій.

Гіпотеза дослідження: якщо в навчально-виховному процесі ПТНЗ активно розвивати моральні якості учнів через використання методу виховних ситуацій.

Завдання дослідження:

1. Розкрити історичні і психолого-педагогічні основи морального виховання учнів.

2. Виявити можливості використання методу виховних ситуацій.

Методи дослідження: аналіз філософської, психолого-педагогічної літератури з проблеми морального виховання; порівняльний аналіз, дослідження офіційних матеріалів в області освіти; вивчення шкільної документації, учбових планів, програм, творчих робіт учителів; аналіз робіт учнів, методи спостереження.