Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций(Право).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

Індивідуальна самостійна робота

Питання з теми для самостійного вивчення та осмислення:

1. Необмежені монархії в сучасному світі.

2. Структура правової держави.

3. Види юридичної відповідальності.

Підготувати реферати на тему:

1. Унітарна держава.

2. Функції права.

3. Норми права та інші соціальні норми.

4. Поняття і види правомірної поведінки.

Тема 3. Основи цивільного права України.

Навчальна мета: проаналізувати основні структурні елементи цивільного законодавства як форми вираження цивільного права, розкрити основні поняття цивільного права.

Основна проблема: засвоєння сутності понять таких інститутів цивільного права, як право власності, особисті немайнові права, правочин, авторське право, спадкове право, юридична особа.

Основні поняття теми:

Цивільне законодавство – це система нормативно-правових актів, що регулюють майнові та пов’язані з ними особисті немайнові відносини.

Особисті немайнові відносини – пов’язані з майновими (право автора на твори, винаходи) та не пов’язані з майновими (право на честь, гідність та ділову репутацію, таємницю листування, телефонні розмови).

Майнові відносини власності – закріплюють стабільний статус належності тих чи інших матеріальних благ певним особам, які їх набувають, відповідно до вимог закону.

Цивільна правоздатність – це здатність мати цивільні права і обов’язки, виникає в момент народження громадянина і припиняється з його смертю.

Цивільна дієздатність – це здатність фізичної особи своїми діями набувати для себе цивільні права та обов’язки, самостійно здійснювати такі права – укладати договори на виконання робіт, здавати своє майно в оренду, обирати місце проживання та ін.

Юридична особа – це організація, яка створена й організована у встановленому законом порядку, має відокремлене майно, може від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав і виконувати обов’язки, бути позивачем і відповідачем у суді.

Спадкове право – це сукупність норм цивільного права, що встановлюють порядок переходу прав і обов’язків (спадщини) від особи, що померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

План.

1. Загальна характеристика цивільного законодавства України.

2. Поняття цивільної правоздатності та дієздатності.

3. Правочини та цивільно-правові угоди.

4. Спадкування.

Конспективний виклад теми.

1. Загальна характеристика цивільного законодавства України.

Цивільне законодавство – це система нормативно-правових актів, що регулюють майнові та пов’язані з ними особисті немайнові відносини.

Цивільне законодавство не застосовується до майнових відносин, заснованих на адміністративному або іншому владному підпорядкуванні однієї сторони іншій стороні, а також до податкових, бюджетних відносин, якщо інше не встановлено законом.

Система цивільного законодавства:

Конституція України;

Цивільний кодекс 2003р., чинний з 01.01.2004 р.;

Закони України;

Підзаконні нормативно-правові акти.

Суб’єкти цивільних правовідносин – фізичні особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства; юридичні особи – державні підприємства, організації та установи, приватні підприємства, кооперативи, господарські товариства, фермерські господарства, іноземні підприємства, громадські організації, релігійні організації, партії тощо.

У цивільних правовідносинах можуть брати участь також держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави.

Об’єкти цивільних правовідносин – матеріальні та нематеріальні блага, з приводу яких суб’єкти вступають між собою у цивільні правовідносини