Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
с.р осн.мен.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
275.46 Кб
Скачать

Тема 8. Планування як загальна функція менеджменту

Завдання 1. Фірма виробник нещодавно отримала багато великих замовлень на виробництво промислового устаткування. Зрозумівши, що вона не зможе задовольнити усі ці замовлення поки не досягне значного підвищення обсягу випуску, компанія запровадила план винагород у доповнення до існуючої погодинної оплати праці. За цією новою програмою все більш зростаючий результат продуктивності праці оплачувався головним чином за рахунок збільшення тотожної величини. Наприклад:

Попередня погодинна оплата

Збільшення продуктивності

Виробнича премія

Нова погодинна оплата

Гроші

%

Гроші

Гроші

8.00

10

0.80

8.80

8.00

20

1.60

9.60

8.00

30

2.40

10.40

8.00

40

3.20

11.20

8.00

50

4.00

12.00

Окрім цього, компанія була готова застосувати таку ж схему стимулювання для роботи у суботу, яка оплачувалася у 1,5 рази вище, та у неділю, яка оплачувалася в 2 рази вище. Керівництво вищого рівня визначило, що повинно бути досягнуто 40 % перевищення початкової величини продуктивності.

Протягом 60 днів керівництву стало зрозуміло, що цей план не спрацьовує. У середньому продуктивність зросла лише на 17% і, незважаючи на всі зусилля керівництва простимулювати роботу по вихідним дням, лише 23% працівників були готові працювати у суботу і 14% у неділю.

Після оцінки ситуацію один менеджер сказав: ”Чого ще хочуть працівники? За цією новою схемою виплат вони можуть збільшити свої доходи і отримувати значно більше ніж звичайно. Однак більшість працівників, з якими я говорив, особисто не зацікавлені у додаткових коштах. Один з них мені розповів, що витрачає усі вихідні на роботу в своєму садку. Інший взяв дітей на річку ловити рибу. Я не розумію цих людей. Вони більше гають час, ніж працюють”.

Один з працівників дав своє пояснення слабого росту продуктивності: ”Хто піклується про додаткові гроші? Я бачу, що виробляю більше, ніж зараз потрібно. Що я зробив би з додатковими грошима? Краще залишитись вдома та побути з сім’єю, отримати задоволення від годин перед телевізором у неділю. Я не збираюсь відправляти сам себе у нокаут за кілька додаткових грошей”.

Питання:

  1. Чому схема стимулювання має такий слабий ефект?

  2. Як Фр. Тейлор пояснив би такі результати?

  3. Які пропозиції ви можете зробити?

Тема 9. Організаційна діяльність як загальна функція менеджменту

Завдання 1. Відносини управління представляють собою складний комплекс взаємозв’язків та взаємодії людей та колективів в процесі підготовки та реалізації управлінського впливу. Відносини управління за кількістю організаційних зв’язків можна поділити на прості та складні. Наявність організаційних рівнів викликана тим, що існує кількісна межа

числа співробітників, діяльність котрих може належним чином контролювати один керівник. Тобто для кожної управлінської посади існує граничне число підлеглих. Саме на основі аналізу зв’язків французький вчений Грайкунас у 1933р. виразив принцип діапазону управління у вигляді математичної формули, яка виходить з того, що складність управління зростає у геометричній прогресії зі зростанням числа підлеглих. Отже:

,

де – можлива кількість посадових зв’язків,

– кількість підлеглих.

При кількості посадових зв’язків, що перевищує 1000, група стає некерованою. Заповніть таблицю і визначить максимальну кількість безпосередньо підлеглих в одного начальника.

N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

D

Завдання 2. Проаналізуйте наведену в додатку 2 лінійно-штабну організацію фірми і внесіть необхідні зміни. З чим можуть бути пов’язані запропоновані вами зміни? Перевірте структуру на виконання принципу діапазону управління.