Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
с.р осн.мен.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
275.46 Кб
Скачать

Тема 4. Функції та технологія менеджменту

Завдання 1. Під час збирання даних для курсової роботи з функцій менеджера Семен Крокун, студент одного з провідних економічних навчальних закладів, вирішив провести опитування 5 керівників з різних організацій. Він задавав усім одне питання: «Які, на Ваш погляд, функції менеджера?» Деякі з керівників детально пояснили свої відповіді, інші лише перерахували функції менеджменту. В кінці кожного інтерв’ю студент переглядав тлумачення керівників і пояснював яким чином він збирається робити підсумки відповідей. Усі погодилися з його висновками. Результат п’яти інтерв’ю має такий вигляд:

Менеджери

Функції

I

II

III

IV

V

1.Планування

Х

Х

Х

Х

Х

2.Організація

Х

Х

Х

Х

Х

3.Культура організації

Х

4.Комунікації

Х

5.Координація

Х

6.Мотивація

Х

Х

7.Лідерство

Х

8.Контроль

Х

Х

Х

Х

Х

Питання:

  1. Як Ви можете пояснити очевидні протиріччя у відповідях менеджерів? Наведіть приклад.

  2. Якщо вважати, що один менеджер страхової компанії, а інші з виробничих підприємств, то кого з них Ви б визначили як «страхового» менеджера? Чому?

  3. Якщо вважати, що один з п’яти менеджерів є лікарняним адміністратором, то хто з них він? Чому?

Якщо вважати, що один менеджер фінансової компанії, а інші з виробничих підприємств, то кого з них Ви б визначили як «фінансового» менеджера? Чому?

  1. Визначення існування проблеми.

  2. Оцінка новизни проблеми.

  3. Контроль за виконанням рішення.

  4. Вибір рішення.

  5. Оцінка варіантів рішення.

  6. Організація виконання рішення.

  7. Постановка завдання виконавцю.

  8. Вибір критеріїв оцінки варіантів рішення.

  9. .Встановлення взаємозв'язку з іншими проблемами.

  10. Формулювання проблеми.

  11. З'ясування причин виникнення проблеми.

Визначить послідовність виконання менеджером дій.

Завдання 2. Назвіть основні види інформації, що використовуються в управлінні. Наведіть приклади та вкажіть джерела отримання такої інформації.

Тема 7. Керівництво та лідерство

Завдання 1. За даними газети “Пропоную роботу” у 2002 році співвідношення спеціальностей у комерції за кількістю вакансій розподілялося таким чином: менеджери з продажів - 40 %; торгові представники – 25 %; менеджери з реклами – 17 %; агенти з реклами, нерухомості – 12%; спеціалісти з просування товару – 3%; інші спеціальності - 3 %.

Відвідайте центр професійної орієнтації і поговоріть з консультантом з питань майбутньої кар’єри. Під час зустрічі запитайте консультанта, як успішно провести співбесіду. Особливо зверніть увагу на те, що сьогодні цікавить профорієнтаторів, як вам краще підготуватися до інтерв’ю і якого типу запитання вам можуть поставити. Після зустрічі напишіть висновки з вашої розмови обсягом 3-5 сторінок, обґрунтувавши ту користь, яку ця інформація може дати вам у майбутньому пошукові роботи.

Завдання 2. В Українському центрі післяприватизаційної підтримки підприємств, де лідерство вважають одним із найнеобхідніших якостей консультанта, лідерські здібності оцінюються за встановленими критеріями, що подані у наступній таблиці. Оцініть власні лідерські якості. Попросіть вашого товариша дати оцінку вашим здібностям. Порівняйте та проаналізуйте отримані результати.

Характеристика

Критерії

Бачення

Сформував і передав зрозуміле, чітке бачення проекту, орієнтоване на клієнта. Здатний “дивитись наперед”, стимулює використання нестандартних та творчих підходів. Надихає інших на реалізацію Бачення. Здатен захопити інших своїми ідеями. Є прикладом. За необхідності коригує Бачення, щоб воно відображало постійні та швидкі зміни, які мають вплив на проект.

Фокус на клієнта та якість

Прислухається до клієнта та вважає задоволення клієнта найвищим пріоритетом. Надихає на бездоганне виконання роботи та сам це демонструє. Намагається виконувати свої зобов’язання щодо Якості в усіх аспектах продукту/послуги. Є носієм ідеї найбільшого задоволення клієнта та формує відповідну культуру щодо його обслуговування в процесі реалізації проекту.

Відповідальність/

Виконання

зобов’язань

Приймає і дотримується зобов’язань з реалізації неординарних завдань, необхідних для досягнення цілей бізнесу. Демонструє сміливість, самовпевненість у відстоюванні своїх переконань, ідей, співробітників. Справедливий та співчутливий, але водночас готовий приймати складні рішення. Демонструє безкомпромісну відповідальність щодо запобігання шкоди зовнішньому середовищу.

Спілкування/

Вплив

Манера спілкування – відверта, зрозуміла, чітка та послідовна – викликає бажання до діалогу. Уважно слухає та наштовхує співрозмовника на нові ідеї. З метою переконання та впливу використовує факти та раціональні аргументи. Усуває бар’єри та сприяє ефективним стосункам між командами, функціями та рівнями.

Виберіть мету, уточніть її і структуруйте так, щоб кожному учасникові проекту було ясно, що він одержить в результаті реалізації проекту.

Ігра «Досвід колективного прийняття рішень при плануванні проекту» Адміністрація призначила керівника у нову групу, в керівництво якої передано секретний проект, що розроблений відділом НДДКР. Усій цій групі доручено спершу розробити план управління проектом і після затвердження вищим керівництвом приступити до його реалізації. Нікому з членів групи нічого не відомо про проект за винятком того, що в ході розвитку до його реалізації знадобиться залучити додаткову кількість працівників. Завдання - проставити порядкові номери виконання запропонованих заходів по управлінню і заповнити 2-6 стовпчики (етапи 1-5) таблиці, що наведена у додатку 1, у такій послідовності:

Етап 1 - заповнюється індивідуально кожним студентом-“керівником групи з управління секретним проектом”;

Етап 2 - заповнюється колективно студентами - всією “групою з управління секретним проектом” після спільного обговорення і отримання єдиного варіанту;

Етап 3 – студенти записують черговість виконання заходів, запропоновану викладачем - "експертом з управління“;

Етап 4 – обчислюється різниця між числами-номерами виконання заходів, запропонованими студентами індивідуально і викладачем, та записується по модулю; обчислюється загальна сума всіх різниць на цьому етапі і записується в останньому рядку цього стовпчика.

Етап 5 – обчислюється різниця між числами-номерами виконання заходів, запропонованими студентами колективно і викладачем, та записується по модулю; обчислюється загальна сума всіх різниць на цьому етапі і записується в останньому рядку цього стовпчика.

Висновки індивідуального та колективного виконання завдання підбиваються на основі сум, записаних під 5 і 6 стовпчиками: сума до 40 одиниць – відмінно, від 41 до 60 – добре, від 61 до 80 – задовільне та від 80 і вище – не задовільне виконання завдання і відповідна кваліфікація менеджера проекту.

Черговість здійснення заходів, запропонована експертом: 12, 17, 8, 6, 3, 20, 15, 2, 13, 1, 10, 19, 16, 11, 18, 4, 14, 9, 5, 7.

Змістовний модуль 2. Практичні засади менеджменту