Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мішель.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
281.09 Кб
Скачать

6. Облік основних засобів і нематеріальних активів.

До основних засобів на підприємстві належать машини, обладнання будівлі, споруди, різні пристрої, тобто все те, що експлуатується на підприємстві більше року.

Основні засоби на підприємстві класифікуються за різними ознаками. Це можуть бути основні засоби власні і орендовані, основні засоби виробничого і невиробничого призначення, можуть класифікуватись по галузям народного господарства.

Підприємство ВАТ “Адамс” обладнане такими основними засобами:

  • овочевий цех обладнаний автоматами закаточними В-4; КЗК автомати, лінії зеленого горошку, кабачкової ікри;

  • соковий цех: насос ВВП-6, миюча машина, дробник для яблук з насосом, закаточна машина;

  • фруктовий цех: реактор МЗС-316, закаточна машина Б4-КЗК-80, виктровулканізатор;

  • жестяно-баночний цех: ножиці, лінії по виробництву жестяних банок, прес.

Більшість основних засобів надходять внаслідок здійснення капітальних інвестицій.

Оцінюються основні засоби за трьома видами оцінки.

Це – первісна вартість, встановлена і залишкова.

Первісна вартість це вартість по якій придбані основні засоби.

Відновлена вартість – це вартість яка визначається в результаті переоцінки основних фондів.

Залишкова вартість (балансова – це первісна вартість мінус нарахований знос.

Кожен рух основних засобів повинен оформлятись документально. Так, при надходженні основних засобів на підприємство складається акт (дод. 25).

Для оформлення надходження основних засобів наказом по підприємству створюється комісія, яка оглядає об’єкт і складає акт прийому основних засобів.

В цьому актів вказується назва об’єкта, його вартість, хто виготовив, де знаходиться об’єкт, його коротка характеристика, придатність до експлуатації, склад комісії і її висновок.

Акт підписується усіма членами комісії затверджується керівником, передається в бухгалтерію для відображення в обліку надходження основних засобів.

В бухгалтерії по кожному об’єкту ведеться аналітичний облік. Для цього відкриваються інвентарні картки обліку основних засобів (дод.26) в інвентарній карточці находять відображення всі ті реквізити що є в акті прийому-передачі.

Інвентарна карточка заповнюється на основі вище вказаного акту і зберігається в бухгалтерії стільки скільки експлуатується об’єкт.

Всі інвентарні карточки реєструються в інвентарному опису, а по кожній матеріально відповідальній особі складається інвентарний опис.

Основні засоби можуть ліквідовуватись внаслідок фізичного або морального зносу. Кожен випадок ліквідації основних засобів оформляється актом ліквідації (дод. 27), який складає комісія.

В акті вказують назву об’єкта, причину ліквідації, результат ліквідації і підписується всіма членами комісії, затверджується керівником підприємства і тільки тоді можна приступати до ліквідації об’єкта.

Синтетичний облік основних засобів ведеться на підприємстві на рахунку 10 “Основні засоби”. Це активний рахунок. По Д-ту відображається первісна вартість, що були у звітному періоді. Сальдо дебетове і показує первісну ціну основних засобів, що знаходяться у розпорядженні підприємства.

Амортизація – це синтетичний розподіл вартості яка амортизується, протягом строку корисного використання активу.

Знос основних засобів – це сума амортизації, об’єкта основних засобів, накопичена з початку строку або корисного використання.

Основні засоби потрібно постійно ремонтувати. Ремонти на підприємстві бувають поточні і капітальні. Здійснюють ремонтні роботи господарським і підрядним способом.

Господарський спосіб являє собою виконання ремонтних робіт складом і коштами самого підприємства.

Підрядний спосіб характеризується тим, що для виконання ремонту залучаються спеціалізовані ремонтні підприємства та інші сторонні організації.

На ВАТ “Адамс” суми ремонту виробничого призначення списуються на рахунки 23 “Виробництво”, та 15 “Загальновиробничі витрати”.

На ВАТ “Адамс”, як і на будь-якому підприємстві обов’язковим є проведення інвентаризації.

Залежно від повноти інвентаризації їх поділяють на повну і часткову.

Повна інвентаризація – це та, яка охоплює всі засоби підприємства.

Часткова ж охоплює лише один з видів засобів.

Відповідальність за організацію проведення інвентаризації несе керівник підприємства. Дані про наявність основних засобів з вказівкою назви відмінних ознак, номенклатурного номеру, кількість одиниць, записується в інвентаризаційний опис.

На підставі одержаного бухгалтерією інвентаризаційного опису основних засобів робиться співставлення даних інвентаризації з даними інвентарних карток (книг), і результати інвентаризації заносяться до відомості.

На підставі даних звірювальної відомості в бухгалтерії складаються проводки.

Підприємство може також здійснювати переоцінку основних засобів.

При переоцінці накопичення амортизації повинна бути скорочена. Це пов’язане з тим, що в результаті переоцінки балансова вартість доводиться до справедливої вартості з врахуванням ступеню зменшуваності об’єкту на дату переоцінки.

Переоцінена сума первісної вартості та зносу об’єкта основних засобів визначається ділення справедливої вартості об’єкту, який переоцінюється на його залишкову вартість.