Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мішель.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
281.09 Кб
Скачать

5. Облік праці і її оплати.

Відповідно до статті 1 Закону України “Про оплату праці” заробітна плата – це винагорода за виконану роботу або надані послуги, обчислення в грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику. Регулюють з/п форми і системи оплати праці.

На ВАТ “Адамс” основними формами оплати праці є відрядна і погодинна.

При відрядній формі заробіток працівника прямо залежить від обсягу виконаної роботи і розміру розцінки. При такій формі оплати праці на ВАТ “Адамс” нараховують з/п працівникам виробничих цехів.

Погодинна форма оплати праці – це оплата праці яка залежить від кількості відпрацьованих годин і тарифної ставки за 1 год. За такою формою оплата праці нараховується на підприємстві з/п адміністративному та інженерно-технічного персоналу.

Система оплати праці – це сукупність правил які визначають співвідношення між мірою праці і мірою винагороди працівників. І форми і системи оплати праці на підприємстві регулює керівник підприємства.

На даному підприємстві використовується дві системи оплати праці:

  • при відрядній формі – пряма відрядна система;

  • при погодинній формі – проста погодинна.

Як за першою так і за другою системою з/п визначається лише за виконану роботу та відпрацьовані години відповідно.

Відрядна бригадна система оплата праці – це різновид відрядної системи, який використовується на ВАТ “Адамс”. Її виплачують шляхом фактично виконаний обсяг робіт бригади. На кожного працівника у відділі кадрів відкривається особова карточка, в якій зазначаються відповідні дані – про працівника і всі зміни, що відбуваються у його роботі.

На всіх працівників які працюють на підприємстві ведуться трудові книжки, вони зберігаються на основному місці роботи.

На ВАТ “Адамс” як і на кожному підприємстві, організований табельний облік робочого часу. Такий облік ведеться таким чином:

  • з використанням жетонів, на яких проставлено табельні наряди;

  • з використанням годинників, що автоматично позначають час кожного працівника в його картці.

На ВАТ “Адамс” табельний облік ведеться за допомогою пропускної системи. Працівники при явці на роботу здають свої пропуски, а по закінченні отримують їх назад.

Табель – це первинний документ з обліку відпрацьованого часу (дод.14). Табель складається в одному примірнику табельником, майстром або іншими особами, яким доручено вести табельний облік і подається бухгалтерії у встановлені на підприємстві терміни. В міру виконання обсягу робіт фіксується в індивідуальних або бригадних нарядах.

Наряд – це комбінований документ в якому вказується завдання та виконання певних робіт та підтвердження фактичного обсягу виконання робіт (дод.15).

Первинними документами з обліку рекорди (дод.16) або відомості виробітки бригади. В них вказуються прізвища, табельний номер робітника, розряд і кількість відпрацьованих годин.

Для нарахування з/п, яка належить кожному працівникові розраховують, заробіток за місяць і від цієї суми здійснюють відповідні відрахування . На ВАТ “Адамс” розрахунок здійснюють в розрахунково-платіжні відомості. Її складають щомісячно по кожному цеху, допоміжних і підсобних службах, відділах згрупування прізвищ працюючих.

Облік з/п в системі рахунків - це синтетичний облік нарахування і розподілу з/п, визначення належної суми працюючим і віднесення нарахованої оплати праці на відповідні рахунки витрати за статтями і об’єктами калькулювання.

На рахунку 66 “Рахунки з оплати праці” призначений для обліку розрахунків за всіма видами оплати праці: з/п, премії та ін. Для обліку розрахунків по оплаті праці використовується два субрахунки: 661 “Розрахунки по з/п” і 662 “Розрахунки з депонентами”. На К-ті рахунку 662 відображають суми своєчасно не виданої з/п, премії, допомоги, по Д-ту 661 відображається виплачена з/п, депонована з/п, відрахований прибутковий податок, аліменти та інші відрахування згідно з виконавчими листами, відрахування на обов’язкове державне пенсійне страхування 1 - 2 %, сплачені дивіденди за акціями, відрахування сум за лікарняними листами, 0,5% - відрахування на обов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, 0,5 – 1% - відрахування на обов’язкове державне соціальне страхування на випадок тимчасової втрати працездатності. По Д-ту 662 відображається видача депонованих сум.

Аналітичний облік розрахунків по з/п має стільки ж рахунків, скільки працюючих на підприємстві за обліковим складом, тобто це облік розрахунків по з/п по кожному працюючому окремо. Сума всіх нарахувань з/п по кожному аналітичному рахунку дорівнює кредитовому обороту синтетичного рахунку 66 за звітність місяць.

Щоб нарахувати з/п за погодинної формою, необхідно к-сть відпрацьованих год. помножити на тарифну ставку за 1 год. При відрядній формі оплати праці з/п нараховується за к-стю виготовленої продукції. Необхідно відрядну розцінку помножити на к-сть виготовленої продукції.

Оскільки на ВАТ “Адамс” використовується проста і погодинна система оплати праці, то премії робітника не нараховується.

На всю нараховану з/п на ВАТ “Адамс” проводять нарахування у наступному розмірі 2,9% збір на обов’язкове державне соціальне страхування на випадок тимчасової втрати працездатності; 32% збір на обов’язкове державне пенсійне страхування; 1,9% збір на обов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття; 1,36% збір до фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві.

Проводять обов’язкові утримання із з/п : відрахування на обов’язкове державне пенсійне страхування 1 - 2 %, сплачені дивіденди за акціями, відрахування сум за лікарняними листами, 0,5% - відрахування на обов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, 0,5 – 1% - відрахування на обов’язкове державне соціальне страхування на випадок тимчасової втрати працездатності.

Прибутковий податок відраховується за шкалою 661, 641. Є ще необов’язкові утримання: аліменти, профспілкові внески, вклади на ощадну книжку.

На основі додатку 18 зробимо розрахунки по нарахуванню з/п і утримання. Згідно з додатку 18 Олійнику В.М. отримав 188 грн. (погодинна форма оплати праці), а нараховано 277,93 грн. Петельку В.Ю. 72,00 грн. (відрядна) – нараховано 80,23 грн.; Іванову О.Л.108,00 грн. (відрядна) нараховано 123,07 грн.; Долику В.М. 194,00 грн. (погодинна), а нараховано 236,03 грн.

Загальна сума нарахованої з/п становила 668,06 грн. І на цю суму проведені такі нарахування:

Д-т К-т Сума

- пенсійний фонд 32% 651 661 213,78

- соцстрах 2,9% 652 661 19,37

- фонд зайнятості 1,9% 653 661 12,69

- ФСС від НВВ 1,36% 652 661 9,09

Утримання із з/п проводять на кожного працівника. Для прикладу візьмемо з/п Петелька В.Ю. в розмірі 80,23 грн.

Д-т К-т Сума

- прибутковий податок 13% 661 641 2,17

- соцстрах 0,5% 661 652 0,40

- пенсійний фонд 1% 661 651 0,80

- профспілковий внесок 1% 661 687 0,80

Загальна сума утримань становить 4,17 грн. Так, як Петелько являється пенсіонером за віком то утримання на випадок безробіття з його з/п не проводиться. Отже, з/п Петелька 80,23-4,17=76,06 грн. отримав 76,00 грн., залишок 0,06 грн.

ТзОВ “Мішель” – сезонне підприємство. Тому робітники змушені працювати у нічний час, у святкові дні і понаднормово.

Оплата роботи в понаднормовий час здійснюється згідно зі ст.106 КЗПП України в подвійному розмірі годинної ставки за погодинною системою оплати праці, за відрядною системою доплата в розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікацією, якщо оплата праці здійснюється за погодинною синтетичною за всі відпрацьовані понад нормовані години.

Оплата в нічний час здійснюється в розмірі не менше 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Нічним вважається час з 2200 до 600 години.

Робота в святкові дні оплачується:

  • відрядником за подвійними відрядними розцінками;

  • робітником з погодинною оплатою праці вони оплачуються за годинами, або денними ставками в розмірі подвійної годинної ставки.

Видача з/п проводиться з каси по платіжним відомостям (дод. 9) без складання видаткового касового ордеру. За пару днів до видачі з/п ведеться розрахунковий листок (дод. 18).

Протягом трьох робочих днів з моменту отримання готівки для видачі з/п в платіжні відомості біля прізвища, які не отримали належні їм суми, касир робить помітку “Депоновано”.

Далі складається опис депонованих сум, які можуть зберігатись на підприємстві протягом трьох днів. Але так як на підприємстві робітники вчасно отримують належні їм суми, то з/п не депонується.