Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мішель.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
281.09 Кб
Скачать

4. Облік грошових коштів і розрахункових операцій.

Грошові кошти є найбільш ліквідними активами. Вони присутні на початковому та кінцевому етапах облікового циклу, який вимагає придбання товарів, виробництво продукції, виконання робіт, а також продаж і отримання виручки.

Під грошовими коштами розуміють готівку, кошти на рахунках в банку. Для здійснення розрахунків готівкою ТзОВ“Мішель” має касу.

Каса – це спеціально обладнане та ізольоване приміщення, яке призначене для приймання, видачі і тимчасового зберігання готівки.

Під словом каса розуміють всю сукупність готівки та грошових документів, що є на підприємстві. Каса охоплює всі наявні грошові кошти, які знаходяться у певний період часу на підприємстві.

Посадову матеріально відповідальну особу, яка завідує касою, видачею і прийманням грошей та цінних паперів на підприємстві називають касиром.

Під час здійснення будь-якої операції двері до приміщення каси мають бути замкнені зсередини. Доступ до приміщення каси особам, які не мають відношення до її роботи, забороняється.

Вся готівка зберігається у металевих шафах, які після закінчення роботи каси замикають ключем і опломбовуються сургуною печаткою. Ключі від металевих шаф і печатки зберігаються у касира.

Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів у касі підприємства призначений рахунок 30 “Каса”.

Рахунок 30 “Каса” активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів підприємства, має такі субрахунки як:

  • 301 “Каса в національній валюті”;

  • 302 “Каса в іноземній валюті”.

По дебету рахунку 30 відображається надходження грошових коштів до каси підприємства, а по кредиту – виплата грошових коштів з каси підприємства.

Наприклад: Дт Кт

Передано грошві з банку в касу 30 31

Надійшла в касу довгострокова 30 36

позика готівкою

Погашено готівкою довгострокова 50 30

позика

Оприбутковування готівки в касу здійснюється на підставі прибуткового касового ордеру (дод. 4), підписаного головним бухгалтером. При цьому особі, яка здала гроші, після прийняття їх касиром видається квитанція, підписана головним бухгалтером і касиром. Прибутковий касовий ордер в залежності від цілей використання коштів, які надходять до каси, повинен мати юридичне обгрунтування. В ньому зазначають від кого прийнято гроші, на якій підставі, сума, підпис головного бухгалтера і касира.

Отримання грошей з банку здійснюється через касира по грошовому чеку (дод. 5) виписаному на його ім’я.

Витрачення готівки з каси оформляється видатковим касовим ордером (дод. 6).

Він підписується керівником і головним бухгалтером підприємства.

У випадку видачі грошей окремій особі за видатковим касовим ордером касир вимагає пред’явлення документу, який засвідчує особу утримувача і містить фотокартку та особистий підпис власника.

На операцію по здачі грошей до банку касир крім видаткового касового ордеру також оформляє об’яву на внесок готівкою (дод. 7), в якій вказує дату операції, хто здає кошти і через його банк та назву одержувача, суму цифрами і прописом, призначення внеску, номер власного рахунку.

Об’ява складається з трьох частин. Перша частина залишається в банку, друга (квитанція) передається касиру, третя (ордер) повертається підприємству з випискою банку після зарахування грошей на поточний рахунок.

У випадку безготівкових перерахувань банківськими документами є платіжні доручення, платіжні вимоги доручення, розрахункові чеки, векселі.

Платіжні доручення є розпорядженням обслуговуючого банку про перерахування визначеної суми на рахунок іншого підприємства, оформленим на спеціальному рахунку банку (дод. 8).

Платіжні доручення використовуються для розрахунків між підприємствами за отримані ТМЦ, при авансових платниках, при платниках.

Платіжна вимога-доручення це комбінований документ, який складається з двох частин: верхньої – вимоги постачальника оплатити вартість відпущеної продукції, та нижньої – доручення платника своєму банку про перерахування з його рахунку визначених сум.

Оплата праці, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, премії, тощо проводиться касиром за платіжками (дод. 9) без складання видаткового касового ордеру на кожного утримувача.

Синтетичний облік по рахункам 30 “Каса і 31 “Розрахунки в банках на ВАТ “Адамс” ведеться в ж/о № 1,2 (дод. 10) ліміт каси на ВАТ “Адамс” на 2003 р. становив 85000 грн.

Всі факти надходження і вибуття готівки на підприємстві відображаються в касовій книзі (дод. 11).

Касова книга облікових регістрів призначена для обліку касових операцій касиром підприємства.

ВАТ “Адамс”, як і кожне підприємство, має касу і веде тільки одну касову книгу в національній валюті, яка пронумерована, прошнурована і пропечатана.

Кількість аркушів в касовій книзі підтверджується підписами керівника і головного бухгалтера.

На кожну іноземну валюту відкривається окрема касова книга.

Записи в касовій книзі здійснюються касиром одразу ж після отримання або видачі грошей по кожному ордеру або по замінюючим його документам.

В кінці приписки або необумовлених виправлень – забороняється.

В кінці робочого дня для касира є обов’язковим підбиття підсумків операцій за день, введення залишку грошей в касі на наступне число і передача до бухгалтерії звіту касира.

Звіт касира (дод.11) – це документ, який передається і представляє собою відірваний листок касової книги з додатком прибуткового та видаткового касових ордерів.

Для відображення в бухгалтерському обліку різних розрахункових операцій призначені відповідні рахунки.

На рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками і підрядчиками” відображаються безготівкові розрахунки між підприємствами й організаціями за продукцію, ТМЦ, роботи і послуги.

На дебеті відображаються суми оплачених рахунків, на кредиті обліковуються суми акцептованих рахунків на матеріальні цінності, що надійшли, виконані роботи та послуги.

Аналітичний облік ведуть за окремими рахунками постачальників та підрядників, фактами надходження постанов або оплати МЦ, що не надійшли від постачальників і підрядчиків.

На рахунку 36 відображаються розрахунки за відвантажену продукцію. Тут обліковують також заборгованість покупця за одержану від них часткову оплату продукцію, що знаходиться у відвантажених товарах або в платниках, що надійшли в оплату ще не відвантаженої продукції. По дебету відображається продажна вартість реалізованої продукції, товарів яка вимагає ПДВ, акцизи, збори. По кредиту суму платників, що надійшли на рахунки банківських установах та інші види розрахунків. Сальдо рахунку відображає заборгованість покупців та замовників за одержану продукцію.

Облік розрахунків з різними дебіторами здійснюється на рахунку 37 “Розрахунки з різними дебіторами”. На рахунку ведеться облік з різними дебіторами за авансами, виданими нарахованими доходами за претензіями, за відшкодування завданих збитків, за позиками коштів кредитних спілок, розрахунків з підзвітними особами.

Синтетичний облік рахунків 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками” і 37 “Розрахунки з різними дебіторами” ведеться в ж/о № 8 (дод.12), субрахунку 372 “Розрахунки з підзвітними особами” в ж/о7 (дод.13), рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками і підрядчиками ” ж/о 6 (дод.1).