Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мішель.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
281.09 Кб
Скачать

9.Облік фінансових результатів.

На підприємстві ВАТ “Адамс”, як і на всіх інших підприємствах, основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності є прибуток.

Порядок використання прибутку визначає власник підприємства або уповноважений ним орган згідно з статутом підприємства.

За рахунок прибутку здійснюються розрахунки з бюджетом, формуються цільові фонди, покриваються збитки минулих років.

Збитки, що можуть виникнути в результаті діяльності товариства покриваються з резервного фонду, а у разі недостачі – з інших фондів створених на підставі установчих документів.

Нерозподілений прибуток – це сума чистого прибутку, нерозподіленого у вигляді дивідендів між акціонерами і власниками підприємства. В момент виникнення весь чистий прибуток за звітний період може бути визначений як нерозподілений.

Для обліку нерозподіленого прибутку або непокритих збитків використовується рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”.

На цьому рахунку ведеться облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного ти минулих років, а також використаних в поточному році прибутків.

По кредиту рахунка 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” відображається збільшення прибутку від результатів діяльності, по дебету – збитки та невикористання прибутку.

Чистий прибуток визначається в кінці звітного року і відображає по дебету рахунка 79 “Фінансові результати” і по кредиту рахунку 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”.

Збиток по звітному року відображається по кредиту рахунка 79 “Фінансові результати” і по дебету рахунка 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”.

Рахунок 79 “Фінансові результати” в будь-якому випадку закривається.

Д-т К-т

44,49,70,71,72,73,74,75,98,79 79,23,26,44,49,70,80,82,83,84,

85,90,92,94,95,96,97,98,99.

Кредитове сальдо по рахунку 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” характеризує нерозподілений прибуток, а дебетове – непокритий збиток.

Якщо за звітний рік на підприємстві є непокриті збитки, то при складанні нового балансу збитки списуються на фонди соціального призначення, у резервні фонди за рахунок прибутків за попередні роки.

Це називається реформація балансу.

Для узагальнення інформації про інші доходи операційної діяльності підприємства у звітному періоді, крім виручки від реалізації продукції, зазначений пасивний рахунок 71 “Інший операційний дохід”.

По кредиту цього рахунку відображається збільшення тобто одержання доходу, по дебету суми непрямих податків (ПДВ, акцизного збору). Списання в порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Для узагальнення інформації про доходи від операцій які здійсненні в асоційованому дочірньому спільному підприємстві та облік яких ведеться методом участі в капіталі, призначений пасивний рахунок.

72 “Доходи від участі в капіталі”. По кредиту рахунку відображається збільшення доходу, дебету списання в порядку зняття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Для обліку доходів, які виникають в результаті фінансової діяльності, які не обліковуються на рахунок 72 “Доходи від участі в капіталі”, пасивний рахунок 73 “Інші фінансові доходи”.

По кредиту відображається визнана сума по дебету списання кредитового обороту 79 “Фінансові результати”.

Для відображення доходів, які виникли від надзвичайних подій застосовується пасивний рахунок “Надзвичайні доходи”.

По кредиту відображається визнана сума від страхових організацій, втрат від надзвичайних подій, по дебету – списання в порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

На субрахунку 751 “Відшкодування збитків від надзвичайних подій” відображається сума втрат від надзвичайних, вимагаючи відшкодування втрат на попередження втрат від надзвичайних подій.

На субрахунку 752 “Інші надзвичайні доходи” відображаються дохід від інших подій чи таких які відповідають визначенню надзвичайних подій.

Для обліку і узагальнення інформації про фінансовий результат підприємства призначений рахунок 79 “Фінансові результати”. Це рахунок пасивний, використовується для обліку господарських операцій.

По кредиту 79 “Фінансові результати” відображають суми в порядку закриття рахунку обліку доходів, по дебету суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо при його закритті списується на рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”.

Облік витрат фінансової діяльності ведеться на рахунку 95 “Фінансові витрати”, який призначений для обліку господарських процесів та витрат, пов’язаних з нарахуванням та сплатою відсотків за користування кредитом банків, випуском, утриманням і обігом цінних паперів, нарахуванням відсотків за довгострокове кредитування, фінансового лізингу та ін.

Рахунок 95 “Фінансові витрати” має такі субрахунки як:

951 “Відсотки за кредит”;

952 “Інші фінансові витрати”.

По дебету рахунку 95 “Фінансові витрати” відображається сума визначених витрат, по кредиту – списання на рахунок 79 “Фінансові результати”.

На субрахунку 951 “Відсотки за кредит” ведеться облік витрат, пов’язаних з нарахуванням та сплатою відсотків за користування кредитом банків.

На субрахунку 952 “Інші фінансові витрати” ведеться облік витрат пов’язаних із залученням позичкового капіталу, зокрема витрат пов’язаних з випуском, утриманням та обігом власних цінних паперів; нарахування відсотків за договорами кредитування, фінансового лізингу.

Інформація по рахунку 95 “Фінансові витрати” знаходить відображення в звіті про фінансові результати (дод. 34) в рядку з аналогічною назвою.