Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
JF.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
70.24 Кб
Скачать

16. Просвітительська та релігійна діяльність Лаврентія Зизанія Тустановського,

На думку дослідника М. Ботвинника в Острозькій академії вчився відомий філософ, письменник та педагог Лаврентій Зизаній Тустановський, брат визначного культурно-освітнього діяча Стефана Зизанія. Слово “Зизаній” грецькою мовою означає “Кукіль” – шапка монаха. Те, що обидва брати вибрали собі таке прізвище свідчить про те, що вони були монахами. У 1595 р. у Вільно Лаврентій Зизаній Тустановський видав перший слов’яно-руський словник – “Лексик с толкованиєм словянских мов просто”, у якому старослов’янські слова були перекладені на українську розмовну мову. У 1596 році Лаврентій Зизаній Тустановський друкує “Граматику словенську”. “Граматика. У середині 1590-х років Лаврентій Зизаній Тустановський разом з братом готує до видання оригінальну “Азбуку” та “Книгу о вірі”. Але після Берестейської унії він був позбавлений можливості друкувати свої твори. Працював учителем, священиком, проповідником. У 1627 р. Лаврентій Зизаній Тустановський написав “Катехізис” (короткий виклад вчення церкви у формі запитань і відповідей), який поїхав затверджувати до Москви. Проте московські богослови не визнали “Катехізису” Тустановського, оскільки в ньому містилися ідеї, що не задовольняли консервативне московське духовенство.

18.Острозькі стародруки Івана Федорова. Однією з найцікавіших сторінок діяльності Острозької академії було співробітництво з вітчизняним першодрукарем Іваном Федоровим, який здійснив її перші видання. На початку 1575 р. Іван Федоров приїхав у Дермань, а наприкінці 1576 р. – у Острог, де були зосереджені наукові сили, збудована друкарня, привезене обладнання для неї. Академію та друкарню було засновано одночасно як єдиний освітній комплекс. Академія мала діячів, які могли бути авторами, редакторами та коректорами книг, а друкарня мала видавати їх твори та посібники для колегії. 1578 — Острозі, заснував друкарню (спочатку надрукував новий Буквар з рівнобіжними греко-слов'янськими текстами).. У 1580 році - «Новий завіт з Псалтир» і «Книжку зборів речей найпотрібніших». Так само в Острозі було видрукувано нове видання Азбуки і два букваря. Азбука надрукована 18 червня 1578. Книга надрукована шістьма різними шрифтами, в тому числі двома грецькими. На звороті титульного аркуша - герб князя Острозького. Є і друкарський знак Івана Федорова. 5 травня 1581 з Острозької друкарні Івана Федорова вийшла (без вказівки імені друкаря) «Хронологія 19.0строзька Біблія 1581 р. - перша в світовому друкарстві кирилична Біблія.

Найвидатнішою пам’яткою співробітництва Івана Федорова з науковцями Острозької академії була Острозька Біблія 1581р. Після надрукування в 1561 р. в краківській друкарні Леополіти Шарфенберга католицької Біблії, та протестантської кальвіністської Берестейської Біблії (1563) і Несвізької Біблії Симона Будного (1572) видання православної біблії старослов’янською мовою стало насущною потребою часу. До Острозької Біблії люди знали тільки перекази про Старий Завіт, а не сам Старий Завіт по Паремійниках, а також Псалтир. Оскільки він використовується при всіх богослужіннях.

12 серпня 1581 р. величезна праця вчених та друкаря була завершена. Тираж Біблії на той час був досить великим, він становив біля 1500 екземплярів. У кожному 1256 сторінок та 3200000 друкарських знаків. Примірники книги почали швидко розходитись українсько-білоруськими землями Речі Посполитої, потрапляли до Московського царства, до болгар і сербів, що перебували під владою Туреччини. За умов польсько-католицького утиску та невтішного стану православ’я загалом після загибелі Візантії Острозька Біблія відігравала роль великої духовної сили, що єднала всіх сповідників православної віри, стала символом національної культури, довела всьому світові, що старослов’янська мова поряд із латинською та грецькою також є мовою світової культури.

Для Західногї Європи Острозька Біблія стала своєрідним свідоцтвом ідеологічної та моральної зрілості східнослов’янських народів. Частіше всього вона представляла слов’янську книжність за кордоном. Її подарували Римському папі Григорію XIII, послу англійської королеви Єлизавети Джону Горсею. Є екземпляр Біблії, що належав шведському королю Густаву Адольфу. Острозька Біблія була подарована також Римському папі Іоанну Павлу ІІ під час його перебування в Україні в 2000 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]