Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
JF.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
70.24 Кб
Скачать

4.1 Перша фундаторка академії Ельжбета-Гальшка княжна Острозька.

.Народилась 19 литопада 1539 року в замку князів Острозьких. Батько – князь Ілля Острозький – старший брат Василя-Костянтина Острозького. Мати – Беата Костелецька – позашлюбна донька польського короля Сигізмунда 1.

15 вересня 1553 року була повінчена з князем Дмитром Сангушком а пізніше Дмитром Сангушком був приговорений до смертної кари.Вбитий був Мартином Зборовським,після чого король видав Єльжбету за протестанта графа Лукаша Гурку. У 1556 ртаємно виїхала разом із своєю матір*юдо Львова і переховується 3 роки на території Домініканського монастиря.Алее Гурка і король повертають її староста Львова взяв в монастир в облогу і перекрив дорогу,яка йщла до монастиря це принудило її капітулювати. 1559 до 1573(14 років)Єльжбета перебувала у ув*язнені у Шомотульському замку.На початку січня 1573 року Гурка померає і вона переїдає до Острога і ще 10 років жила під покровительством князя ОСтрозього. 9 березня 1579-написала заповід у якому передає 6 тис грошей лічби литовської.Остання згадка про Гальшку була 20 вересня 1582р у записах Луцького Грацького суду,де Гальшка підтвердила свій заповід.В листопаді 1582 р Гальшка згадується як нежива.

5.Острозька академія - перший заклад вищого типу в Україні. Етапи діяльності академії.

Перша дата заснування академії невідома.Є кілька доказів,які свідчать про те,що академія була заснована наприкінці 1576р 1.В листопаді 1576р князь К-В Острозький отримав від Стефана Баторія грамуту, яка підтверджувала його право володіти Острогом. ДО ЦЬОГО ЧАСУ,ПОКИ Острог офіційно не належит князю засновувати академію тут у нього небуло нічкого сенсу. Оскільк він хотів заснувати навчальний заклад не в будь-якому містві,а саме в своєму домонавчальному граді який дав йому прізвище Острозький. 2.Про ОА є посередній напрям у книзі Петра Скарги. “Про Єність церкви божої”. У передмові до цієї книги яку Скарга писав наприкінці 1576р і присвятив її князю В-К Острозького,є посередні напрям на існування в Острозі навчальний закладу,оскільки Скарга відмовляє князя, що в його навчання в закладі велося церковно словянською мовою. 3.Перша згадка про ОА зустрічається в Острозькому букварі який був надрукований 18 червня 1578р. Дослідники ОА вважають,що надрукування Букваря потрібно було приблизно 1,5року.Отже,пацю ват над цією книгою почали вчителі ОА наприкінці 1576р. ЕТАПИ ДІЯЛЬНОСТІ АКАДЕМІЇ 1етап: 1576-1585рр період становлення коли академія була,ще тільки початковою школою у Букварі воно називалось (Діинине училище) 2етап:1585-1608рр період становлення коли академія була ще тільки початковою школою 1608-Смерть В-К Острозького коли ОА піднялася до середнього і високого рівня навчання і вона називалась вже гімназією. 3-мовним ліцеем і словм академія тобто ВНЗ. 3етап:1608-1636-період занепаду.Після смерті В-К-Острозького володаром острога став його старший син Януш який в пам*ять про свого батька ще намагався підтримувати ОА. За часів Януша академія існувала як значний навчальний заклад хоча минулого розквіту вона вже не досягла. Після смерті Януша в 1620р повноправною володаркою Острога стала внучка В-К-Острозького Анна Алоїза Ходкевич. Тоді для ОА настали зовсім скрутні часи. Анна запросила до Острога Єзуїтів і почала будувати для них колегіум під впливом почало згорання діяльності ОА. 1622р-Вона заборонила викладати латинську і польську мову,чим звела Оа до рівня початкової школи. 1624 забрала половину фундацій наданих В-К Осрозьким 1624-після повсання проти неї Острозьких міщан вона остаточно закрила академію,розігнала вчителів і учнів наказаа розібрати будову ОА. Припинення своє існування ОА на 60р.Отже академія проіснувала 60 років до 1636.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]