Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКУМ з політології К., 2003.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Практичні завдання

1. З'ясуйте в чому полягає проблема етатизації та деетатизації суспільного життя.

2. Розкрийте зміст понять соціальної та правової держави. Подумайте, чи розв'язувана проблема узгодження дихотомічних принципів соціальної та правової держави.

3. Прослідкуйте, як у творчості українських політичних мислителів була Представлена проблема запровадження того чи того державного устрою на Україні. Проаналізуйте їхні аргументи, зважаючи на існуючі реалії українського політичного життя.

Рекомендована література

Аристотель. Политика // Собр. соч.- М., 1990.- Т.4.

Вебер Макс. Соціологія. Загально історичні аналізи. Політика. К.: Основи, 1998.- 534 с

Грушевський М. Якої ми хочемо автономії і федерації // Вибрані праці-Нью-Йорк, 1960.

Жмир В. Соціальна держава, соціальна політика, соціальна робота (спроба концептуального аналізу) // Соціальна політика і соціальна робота.- 1997, №1(2).

Ильин В.В. Политология: Учебник для вузов.- М., 1999.

Кістяківський Богдан. Вибране. К.: Абрис, 1996.- 512 с

Козловски П. Общество и государство: неизбежный дуализм. - М., 1998.

Конституція України.- К., 1996.

Липинський В. Листи до братів-хліборобів. Про ідею і організацію українського монархізму. - Київ, Філадельфія, 1995.

Локк Дж. Два трактата о правлений // Соч. в 3 т.,- М., 1987.- Т.З.

Макиавелли Н. Государь. - М., 1990.

Монтескье Ш. О духе законов // Избр. произв.,- М., 1955.

Платон. Собр. соч. в 4 т.,- М., 1994.- Т.3-4.

Политология: хрестоматия / Сост. Проф. М.А. Василик, доц. М.С. Вершинин. - М.: Гардарики, 1999.- 843 с.

Потульницький В.А. Нариси з української політології (1819-1991).- К., 1994.

Рябов СП. Політологічна теорія держави.- К., 1996.

Сафонов В.Н. Соотношение форм правления и режимов правления // Социально-политический журнал (Социально-гуманитарные знания).- 1998, №1.

Современная буржуазная политическая наука: проблемы государства и демократии.- М., 1982.

Сціборський М. Націократія.- II видання.- Прага,- 1942.

Тарасов Е.Н. Государство как институт политической системы // Социально-политический журнал. - 1994.- №1.

Українська державність у XX столітті. Історико-політологічний аналіз.-К., 1996.

Цыганов А.П. Современные политические режимы: структура, типология, динамика: Учебное пособие.- М., 1995.

Якушик В.М. Різноманітність форм правління // Філософська і соціологічна думка.- 1992.- №10.

Тема 10 Правова держава та громадянське суспільство

10.1. Виникнення і розвиток ідеї правової держави. Основні ознаки правової держави.

10.2. Громадянське суспільство, його сутність і основні проблеми формування.

10.3. Становлення та розвиток правової держави та громадянського суспільства в Україні.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Головною тезою цього дослідження має стати положення про зростаючу відповідальність держави за добробут, розвиток і безпеку її громадян.

Дослідження питання спід розпочати з періоду античності, коли відбувається зародження ідей правової держави. Ідеї політичної етики, цілей держави, політичного устрою, природного права пов’язані з іменами Платона, Аристотеля, Полібія, Ціцерона.

Суттєвий внесок в розвиток політичної думки внесла епоха середньовіччя. Саме цьому періоду ми завдячуємо виникненням таких понять, як: парламент, суд присяжних, міське самоврядування та ін. Починаючи з епохи Нового часу теорія правової держави суттєво доповнюється та поглиблюється ідеєю прав людини (Дж. Локк), народного суверенітету (Ж.-Ж. Руссо), теорією поділу влади (Ш. Монтескьє). Німецька класична філософія в особі І. Канта, І Фігте, Г.Гегеля, Рмолля, О. Бера завершує формування основних ознак правової держави.

Далі слід визначити та охарактеризувати основні ознаки правової держави. Необхідно звернути особливу увагу на основні інститути правової держави:

- конституційна державність

- плюралістична структура політичних відносин

- державна монополія на владу

- інституційований зворотній зв’язок з суспільною думкою

- процесійна формальна і матеріальна раціоналізація держави

- захист інтересів перед державною владою і судовий контроль над діяльністю держави, які мають забезпечувати її зв’язок з правом.

Дослідження громадянського суспільства слід розпочати з визначення поняття. Далі варто ознайомитися з історією виникнення та становлення ідеї громадянського суспільства. Ідеї громадянського суспільства можна знайти ще в античності в творах Аристотеля та Цицерона. Макіавеллі висловловив думку, що в суспільстві існують інтереси не лише держави. Т. Гоббс та Дж. Локк вперше використовують термін “Громадянське суспільство”. Г. Гегель доводить самостійність цього поняття та явища.

Далі слід розглянути умови, при яких можливе становлення громадянського суспільства. Його взаємозалежність від наявності правової держави. Громадянське суспільство – суспільство вільних незалежних індивідів, головним суб’єктом такого суспільства виступає людина.

Проаналізуйте основні характеристики взаємовідносин громадянського суспільства і держави. Назвіть головні ознаки та сучасні концепції громадянського суспільства.

З’ясувавши сутність поняття правової держави, громадянського суспільства. Потрібно прослідкувати становлення та розвиток вищезазначених понять та явищ в політичній думці України.

Ідеї правової держави та громадянського суспільства ми знаходимо в творах С. Оріховського, П. Орлика, Т.Шевченка, М. Костомарова, М. Драгоманова, І. Франка, Л. Українки, М. Грушевського, Б. Кістяковського та інших. Період комуністичного режиму потребував дещо інших цінностей, хоча елементи правової держави, громадянського суспільства мали місце в дещо специфічному вигляді. 3 проголошенням незалежності української держави та початку процесу демократичних перетворень ці проблеми потребують подальшої розробки.

Зверніть увагу на особливості національних демократичних процесів. Певні інститути і процеси водночас належать і до громадянського суспільства і до правової держави. Вони виконують роль зв’язки між ними і мають вирішальне значення щодо стабілізації суспільства. До таких структур відносять: політичні партії, об’єднання, клуби, засоби масової інформації, механізми виборчого процесу, політичну культуру тощо. Подальший розвиток відносин суспільства і держави є гарантією того, що суспільство стане громадянським, а держава – демократичною.

Враховуючи, що соціально-політичною основою правової держави є демократичні перетворення та формування громадянського суспільства, а економічну базу складає змішана економіка, ми сьогодні можемо вести мову про розбудову правової держави в Україні. Творення механізму, що забезпечив би оптимальні умови для реалізації здібностей, інтересів громадян, надання умов для додержання соціальної справедливості, досягнення соціального миру і національної злагоди в суспільстві.