Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 5 Справка в VFP Обработка ошибок Отла...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

1.9.Поширення готової системи оперативної довідки

Підготовлена за допомогою HTML Help Workshop система оперативної довідки поширюється в комплекті з додатком Visual FoxPro. До складу продукту HTML Help Workshop входить і програма установки HHUPD.EXE, яку ви маєте право поширювати в складі власної системи. Ця програма встановлює на комп'ютері і реєструє компоненти системи оперативної довідки. Не забувайте, що на комп'ютері користувача повинний бути також встановлений Internet Explorer.

Програма HHUPD.EXE установлює компоненти системи оперативної довідки наведені у Таблиця 1.

Таблиця 1. Компоненти системи оперативної довідки

Ім'я компонента

Опис

Hhctri.ocx

Елемент керування ActiveX html help

itss.dll

Модуль DLL для компільованого HTML

itircl.dll

Модуль DLL для виконання операції текстового пошуку

Hh.ехе

Програма перегляду HTML-документів

Програма установки системи оперативної довідки може викликатися з інших програм установки чи запускатися окремо. Для того щоб переглянути список ключів командного рядка, виконаєте запуск HHUPD.EXE із ключем /?

2.Пошук і обробка помилок, тестування проекту

2.1.Проблема помилок у програмному продукті

Як усі в цьому світі, проблема помилок у програмному продукті має дві сторони. Одна сторона — програм без помилок не буває. Навіть у програмах, що експлуатуються не один рік і не в одній організації, час від часу виявляються помилки, не кажучи вже про новонароджені програми. Іншими словами — завжди можна довести, що в програмі є помилки (для цього досить знайти хоча б одну помилку) і неможливо довести що їх у програмі немає (не знайдені помилки — це ще не доказ — може погано шукали?). Інша сторона, — усі помилки можна зрештою знайти й усунути. Процес цілеспрямованого пошуку й усунення помилок одержав у середовищі програмістів назву налагодження (debugging).

2.2.Пошук помилок у програмному коді

Якщо звернути увагу на номери повідомлень про помилки, що з'являються час від часу при компіляції або роботі то стане ясно, що існують сотні можливих причин помилок у програмному коді додатка. У Visual FoxPro кількість розпізнаваних компілятором помилок перевищує 700. Безліч помилок відноситься до так називаним синтаксичним і викликані помилками при наборі тексту програми з клавіатури. Інші можна пояснити недосвідченістю розроблювача чи забуттям прописних істин типу “довіряй, але перевіряй”. До останнього відноситься, наприклад, відсутність перевірки на кінець файлу (EOF()) при перегляді записів таблиці.

На жаль, сама по собі програма нічого з виявленою помилкою зробити не може. У більшості випадків причини виникнення помилки в працюючому додатку не можуть бути автоматично усунуті. У кращому випадку ситуація, у якій виникла помилка, може бути зафіксована в протоколі, а поточна трансакція скасована, таблиця закрита, і виконання програми на цьому завершено. Діючий спосіб боротьби з помилками — запобігти можливості їхнього виникнення, включивши в програмний код спеціальні секції аналізу підозрілих ситуацій, тобто ситуацій, потенційно чреватих помилками, і виключити їхню появу в самому зародку.