Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 5 Справка в VFP Обработка ошибок Отла...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

2.4.Помилки при передачі параметрів

Дуже поширені помилки при передачі параметрів у процедури і функції. Часто кажуть, що може відбутися як запланована, так і незапланована передача параметрів. Що таке “незапланована” передача параметрів? У Visual FoxPro будь-яка перемінна, оголошена з кваліфікаторами PUBLІC і PRІVATE, автоматично стає доступною й у викликаній підпрограмі. Таким чином, можна ненавмисно перевизначити однойменну перемінну у викликуваній підпрограмі. При цьому Visual FoxPro не кваліфікує таке перевизначення як помилку і відповідно ніяк на нього не реагує. Очевидно, вважається, що розроблювач саме так і задумав.

Візьміть собі за правило не використовувати імена які повторюються в різних модулях програми, що викликають один одного в процесі виконання. Якщо у процедурі що викликується потрібно використовувати перемінну, передайте параметр за значенням і привласніть його локальної перемінний у викликуваній процедурі. Випадкове перевизначення перемінних відноситься до тих помилок, відшукати які буває важче, ніж голку в стозі сіна.

Якщо ви не упевнені, чи використовується однойменна перемінна у програмі, що визивала, убезпечте себе дуже простим прийомом. Кваліфікатори перемінних LOCAL і PRІVATE роблять їх доступними тільки в межах викликаної функції чи процедури.

Для передачі значень параметрів у локальні перемінні використовуйте оператор

LPARAMETERS, а не PARAMETERS.

Ще один нюанс у механізмі передачі параметрів, на якому має сенс зупинитися, — як їх передавати: за значенням чи по посиланню? Коли параметр передається по посиланню, то викликана процедура використовує саме ту перемінну програми що визиває, на яку вказує посилання. Якщо в процедурі значення параметра змінюється, то ця зміна торкнеться і програму що визиває. З іншого боку, якщо передавати параметр за значенням, то в процедурі буде створена нова локальна перемінна для збереження значення параметра. Ця локальна перемінна ніяк не вплине на програму що визиває.

За замовчуванням при виклику процедури в команді DO Visual FoxPro передає параметри8 по посиланню, якщо тільки параметр в операторі виклику не укладений у дужки. А от при виклику функції за замовчуванням параметр передається за значенням (у вираженні виклику функції список параметрів вміщують в круглі дужки). Для того щоб передати у функцію параметри по посиланню, можна використовувати два способи.

  • Установити SET UDFPARMS TO REFERENCE.

  • Перед ідентифікатором параметра в списку вставити символ @.

Якщо виникає потреба передати масив у процедуру чи функцію, передавайте його по посиланню. При спробі передати його за значенням у підпрограму потрапить тільки перший елемент.

2.5.Використання команд exіt і return

Програмістів, що працюють у середовищі Visual FoxPro, підстерігає спокуса — використовувати безліч команд EXІT для виходу із циклу і RETURN для виходу з підпрограми (процедури чи функції).

Ніякої гострої необхідності в подібній практиці немає. Усе, що потрібно, — це небагато подумати і скорегувати логіку виконання циклу. Розглянемо наступний приклад:

PROCEDURE GetProdID

IF EMPTY (m.lcProdlD)

RETURN

ELSE

<Код перевірки IcProdID наявності у PRODUCT. DBF>

RETURN

ENDIF

USE

RETURN

У цій процедурі є три оператори виходу з підпрограми. Переглянута версія буде виглядати значно елегантніше:

PROCEDURE GetProdID

IF! EMPTY (m. lcProdlD)

< Код перевірки IcProdID наявності у PRODUCT. DBF >

ENDIF

USE

RETURN

Чому необхідно звернути увагу на небажаність численних точок виходу? По-перше, у такій програмі складніше розібратися, уловити по тексту програми хід її виконання. Але набагато важливіше те, що при наявності безлічі точок виходу розроблювачу важко устежити, чи завжди в процесі виконання реалізуються всі необхідні етапи обробки. Наприклад, чи повинна процедура в приведеному вище фрагменті перед виходом закривати поточну таблицю (це виконується командою USE)? У першому варіанті поточна таблиця не закривається ніколи, а в другому — закривається перед виходом при будь-яких умовах.

У цих же прикладах видна ще одна небезпека безлічі команд EXІT і RETURN. Дуже легко при цьому одержати фрагменти коду, що ні при яких умовах не виконуються. У першому варіанті оператор RETURN є в обох гілках умовної конструкції ІF… ELSE…ENDIF. Тому команда USE ніколи не буде виконана.

По команді EXІT відбувається вихід з конструкцій типу DOENDDO, FORENDFOR і SCANENDSCAN до завершення повного циклу. Наприклад, у приведеному нижче фрагменті коду в циклі проглядаються записи для того, щоб визначити серійний номер виробу, що усе ще знаходиться на складі. Оператор SEEK знаходить запис, що відповідає заданому ідентифікатору. Потім у циклі SCANENDSCAN проглядаються всі записи для цього виробу доти, поки не буде виявлена перший з них, що вказує на наявність виробу на складі.

USE RentProd ORDER ProdID

pcSerial = SPACE(4)

SEEK m. pcFindProdID

SCAN WHILE m.pcFindProdID = cProdID

IF linstock

pcSerial = cSerial

EXIT

ENDIF

ENDSCAN

У цьому фрагменті є два варіанти завершення циклу SCANENDSCAN. Якщо буде знайдено хоча б один запис із установленим значенням у поле linstock, відповідний серійний номер буде зафіксований у перемінної pcSerial і цикл завершиться без перегляду інших записів. У противному випадку перегляд буде продовжуватися доти, поки в таблиці ще будуть залишатися записи з тим же значенням ідентифікатора виробу в поле cProdі.

Існує можливість уникнути цього додаткового оператора EXІT. Слід зазначити, що його не можна просто викреслити з програми, оскільки в цьому випадку буде продовжуватися перегляд записів і після того, як буде знайдено необхідний запис. У результаті не тільки витратиться зайвий час (хоч і дрібниця, але шкода), але головне — буде повернутий не той серійний номер. Цю проблему удалося вирішити в приведеному нижче варіанті коду.

USE RentProd ORDER ProdID

pcSerial = SPACE(4)

SEEK m. pcFindProdID

SCAN WHILE EMPTY(pcSerial) AND m.pcFindProdID = cProdID

IF linstock

pcSerial = cSerial

ENDIF

ENDSCAN

Тепер у команді SCAN перевіряється не тільки рівність кодів ідентифікаторів, але і стан перемінної pcSerіal — чи записаний у неї вже запис ні. Якщо перемінна заповнена яким-небудь значенням, виходить, запис був знайдений і цикл припиняється. Відбувається це “природним” образом — з ініціативи SCAN, а не “штучно” через EXІT.