Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для диплома.doc
Скачиваний:
567
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
340.48 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ І АДМІНІСТРУВАННЯ

Методичні вказівки

до виконання дипломної роботи

для студентів спеціальності 7.050201

«Менеджмент організацій»

денної форми навчання

м. Кривий Ріг

2009

Методичні вказівки до виконання та захисту дипломних робіт для студентів спеціальності 7.050201 «Менеджмент організацій».

Укладачі: Варава Лариса Миколаївна, докт. екон. наук, проф.;

Волошина Катерина Андріївна, канд. екон. наук, доцент

Ртищев Сергій Андрійович, асистент

Рецензент: Щекович Олена Сергіївна, канд. екон. наук, доцент

Вiдповiдальний за випуск: Л.М.Варава, докт. екон. наук, проф., завідувач кафедри МіА

Схвалено на вченій раді Розглянуто на засіданні

економічного факультету кафедри МіА,

протокол № 5 протокол № 4

від 04 лютого 2009р від 29 січня 2009 р.

ВСТУП

Спеціаліст – це освітньо-кваліфікаційний рівень повної вищої освіти особи, яка на основі кваліфікаційного рівня «бакалавр» за напрямом підготовки «Менеджмент» може займати первинні посади відповідно до професійних назв робіт, а також посади заступників керівників підрозділів у тих видах діяльності, які передбачено освітньо-кваліфікаційною характеристикою за певною спеціальністю.

Підготовка спеціаліста за спеціальністю «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» здійснюється за навчальними планами і програмами, які забезпечують сучасний рівень його кваліфікаційної готовності. Вони спрямовані на формування особистості, яка здатна творчо, на професійному рівні вирішувати організаційні, аналітичні та управлінські завдання на промислових підприємствах в умовах розвитку ринкових відносин, спрямованих на забезпечення сталої конкурентоспроможності.

Основні напрями професійної діяльності – організаційно-управлінська, адміністративно-господарська та інформаційно-аналітична. Спеціаліст з фаху «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» за умов набуття відповідного досвіду може адаптуватися до таких напрямів суміжної професійної діяльності: економічна, маркетингова, обліково-контрольна, освітня, науково-дослідницька.

Серед виробничих функцій фахівця в області менеджменту зовнішньоекономічної діяльності за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст» однією з провідних є уміння: розробляти стратегічні цілі функціонування організації при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, обирати оптимальну стратегію зовнішньоекономічної діяльності з урахуванням прийнятного рівня ризику, на основі даних статистичної звітності та бухгалтерського обліку з основних господарських операцій оцінювати експортний потенціал підприємства (підрозділу), розраховувати обсяги зовнішньоекономічної діяльності за головними напрямами, аналізувати ефективність зовнішньоекономічних зв’язків за сучасними методиками, провадити моніторинг основних конкурентів організації на ринку, у тому числі світовому, сегментувати світовий ринок, аналізувати його товарну та фірмову структуру, забезпечувати безпеку та ризикозахищеність зовнішньоекономічної діяльності, формувати інформаційне забезпечення управління зовнішньоекономічною діяльністю організації з використанням різноманітних джерел, контролювати хід виконання експортно-імпортних операцій, забезпечувати контроль системи підтримки якості експортної продукції,

Завершальним етапом підготовки фахівців в області управління є виконання дипломної роботи.

Дипломна робота – це самостійно виконане дослідження студента в рамках проблематики та обраного методу дослідження. Дипломна робота є кваліфікаційним документарним свідченням стану теоретичної і практичної готовності випускника до виконання фахових функцій спеціаліста з менеджменту, визначення ступеня підготовки випускника до самостійної практичної діяльності. Оприлюднений захист дипломної роботи перед державною екзаменаційною комісією (ДЕК) дає підстави для прийняття комісією рішення про присвоєння кваліфікації спеціаліста з менеджменту.

Мета методичних рекомендацій – надання студентам практичної допомоги у підготовці окремих розділів роботи, формуванні змісту структурних складових спеціальної частини, послідовності розробки стратегії підприємства та захисті дипломних робіт.