Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для диплома.doc
Скачиваний:
567
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
340.48 Кб
Скачать
  1. Зміст і структура дипломної роботи

Дипломна робота як оригінальне теоретично-прикладне дослідження повинна мати певну логіку побудови, послідовність і завершеність. Безпосереднє розкриття теми дипломної роботи відбивається у її змісті, що складається зі вступу, основної частини (теоретичної та практичної), висновків, списку використаної літератури, додатків.

Вступ

У вступі (2-3 стор.) потрібно висвітлити такі аспекти в наступній послідовності:

  • Наукове обґрунтування актуальності і значення обраної теми спеціальної частини для конкретного об’єкту (підприємства);

  • Новизна досліджуваної проблеми, ступінь її розробленості в економічній літературі та практиці;

  • Мета роботи (при її формуванні зазвичай відображають орієнтацію на кінцеві результати дослідження і розробку рекомендацій);

  • Завдання дослідження, які повинні забезпечити досягнення поставленої мети;

  • Об’єкт (відображає ту об’єктивну сферу, що досліджується) та предмет (стосовно чого передбачається отримати новий позитивний результат) дослідження;

  • Методи дослідження, основні методи та прийоми аналізу, які використано при виконанні роботи;

  • Практичне значення отриманих результатів;

  • Особистий внесок студента при вирішенні поставлених завдань, апробація результатів дипломної роботи;

  • Посилання на використаний пакет програм для ЕОМ із визначенням мети використання.

Основна частина

Зміст дипломної роботи послідовно викладається в основній частині, що може бути представлено чотирма розділами, в яких у логічній послідовності викладається теоретичне узагальнення та практичне вирішення проблеми щодо теми дослідження. Умовно зміст розділів основної частини можна визначити наступним чином: Перший розділ – аналітично-практичний, другий – теоретичний (теоретичні узагальнення та теоретичні підходи щодо вирішення проблеми за темою спеціальної частини); третій – практично-рекомендаційний; четвертий – стратегічний.

Рекомендоване співвідношення теоретичної та практичної частини в дипломній роботі повинно бути приблизно 30:70 у процентному співвідношенні, але не більше 40:60. Кожен розділ складається з кількох пов’язаних між собою параграфів. Кожен параграф повинен мати стислий висновок та логічний перехід до наступного.

Зміст роботи необхідно викласти стисло, логічно і аргументовано, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, повторень, невиправданого збільшення обсягу дипломної роботи. Стиль викладу матеріалу повинен бути науковим, висновки і рекомендації – конкретними та обґрунтованими. Робота не повинна бути насичена ускладненою термінологією, всі складні математичні розрахунки наводяться в додатках до роботи.

Не дозволяється в роботі дослівно переказувати зміст інформації економічних літературних джерел та офіційних сайтів мережі Інтернет. При цитуванні матеріалу обов’язково дається посилання на авторське джерело інформації. За зміст дипломної роботи, вірогідність і об’єктивність всіх даних відповідальність несе студент як автор дипломної роботи.

Підготовка дипломних робіт студентами спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» виконується за напрямом розробленої тематики: перший напрям – менеджмент зовнішньоекономічної діяльності – визначення та обґрунтування шляхів удосконалення управління зовнішньоекономічною діяльністю в організації; другий напрям – стратегічний менеджмент – формування та обґрунтування загальної стратегії організації та стратегії зовнішньоекономічної діяльності; третій напрям – міжнародний маркетинг – розробка та обґрунтування маркетингової програми щодо експорту продукції; четвертий напрям – міжнародні кредитно-розрахункові та валютні операції – формування технології здійснення валютних операцій, різних форм міжнародних розрахунків, визначення шляхів мінімізації ризиків в міжнародних кредитно-розрахункових операціях.

Розділ І.

У першому розділі треба виконати економічний і фінансовий аналіз роботи підприємства, а також досліджуваного питання на статистичних матеріалах підприємства – бази переддипломної практики. Слід надати інформацію і оцінити роботу підрозділів зовнішньоекономічної сфери підприємства, зробити аналіз експортно-імпортних операцій у минулій ретроспективі. Метою аналізу є виявлення проблем розвитку підприємства та напрямів підвищення його ефективності за рахунок удосконалення зовнішньоекономічної діяльності діяльності.

При написанні цього розділу необхідно використовувати для ілюстрації таблиці, графіки, діаграми, схеми, що відображають відповідні результати діяльності підприємства. Аналіз необхідно проводити за останні 3-5 років.

При аналізі економічної інформації, виявленні причинно-наслідкових взаємозв’язків, показників доцільно використовувати методи математичної статистики, кореляційно-регресійний аналіз, типові програми обробки даних на ЕОМ. Використання комп’ютеру для вирішення економічних завдань є необхідним елементом при підготовці дипломної роботи. Такі розрахунки використовуються як складова частина всіх розділів або можуть бути висвітлені у додатках роботи.

Для написання розділу 1 рекомендується наступна структура.

У підрозділі 1.1. потрібно дати техніко-економічну характеристику підприємства та провести аналіз його фінансового стану. Для цього дається довідка про підприємство (місце знаходження, форма власності, організація управління), аналізуються його види діяльності та спеціалізація; дається характеристика номенклатури і обсягів виробництва продукції (послуг); виробничих потужностей та їх завантаженості; характеристика основних і оборотних виробничих фондів; чисельності виробничого персоналу. Особлива увага приділяється динаміці експорту продукції за 3-5 років, її якісним параметрам, конкурентній позиції на зовнішніх ринках. Проводиться оцінка загального стану коштів підприємства та джерел їх формування; аналізується структура активів і пасивів, ліквідність балансу, платоспроможність та фінансова стійкість підприємства. Визначаються фінансові результати (валовий прибуток, фінансовий результат від операційної діяльності, від звичайної діяльності до оподаткування, чистий прибуток) та основні показники ефективності діяльності підприємства – оборотності та рентабельності активів і капіталу.

У цьому підрозділі обов’язково треба надати техніко-економічну характеристику підприємства за формою (додаток Е).

Інформаційним забезпеченням такого дослідження повинні бути матеріали з пояснювальної записки до річного звіту підприємства, дані форми №22 „Зведена таблиця основних показників, які комплексно характеризують господарську діяльність підприємства”, форми №1 „Баланс”, форми №2 „Звіт про фінансові результати”, форми №3 „Звіт про рух грошових коштів”. Рекомендований обсяг підрозділу 15 сторінок.

У підрозділі 1.2 необхідно глибоко та всебічно проаналізувати існуючу організаційно-управлінську структуру підприємства. Доцільно надати її графічне зображення у відповідному додатку до роботи. Охарактеризувати тип управлінської структури, описати основні підрозділи апарату управління та їх функції, зв’язки між ними, що забезпечують координацію окремих дій, адміністративну підпорядкованість.

Проаналізувати структуру, функції, адміністративні зв’язки та підпорядкованість підрозділів маркетингу й зовнішньоекономічної діяльності досліджуваного підприємства. Визначити шляхи щодо

Охарактеризувати рівень та особливості маркетингових досліджень на підприємстві, їх недоліки та шляхи удосконалення.

У підрозділі 1.3 з метою виявлення резервів підвищення ефективності діяльності та конкурентоспроможності підприємства необхідно провести поглиблений аналіз ступеню впливу досліджуваного питання (за спецчастиною) на кінцеві результати його діяльності.

В цих дослідженнях необхідно використовувати факторний та кореляційно-регресійний аналіз [30]. Слід намітити напрями удосконалення діяльності стосовно вирішення проблеми за темою спеціальної частини. Рекомендований обсяг підрозділу 10 сторінок.

Завершити розділ 1 необхідно загальними стислими висновками та рекомендаціями щодо їх використання у розділі ІІ.

Розділ II. Теоретичні засади визначення сутності досліджуваної проблеми та методичні підходи до удосконалення даного напряму (30-40 стор.)

У другому розділі дипломної роботи розглядаються теоретичні та методологічні положення щодо теми дослідження на основі огляду сучасної наукової літератури, вивчаються законодавчо-нормативні положення та методичні засади дослідження.

Він виступає передумовою для подальшого дослідження та вирішення проблеми, що витікає з теми спеціальної частини дипломної роботи.

У цьому розділі необхідно вказати на значимість і роль предмета дослідження в економіці держави та діяльності підприємства. Потрібно обов’язково розглянути предмет дослідження як економічну категорію в тих темах,де це доцільно. Слід визначити місце предмета дослідження в системі управління підприємством, відобразити сучасний стан з обов’язковим використанням статистичного матеріалу та публікацій в періодичних виданнях. Цифровий матеріал повинен бути проаналізований і при можливості його потрібно навести у вигляді таблиць, графіків, рисунків, тощо. Теоретичні аспекти з проблеми, що досліджується, повинні висвітлюватися на основі огляду сучасної наукової літератури та спиратися на сучасну макро- та мікроекономічну теорію. Розглядаючи зміст питання, слід викласти теоретичні напрацювання з обраної теми, проаналізувати різноманітні погляди.

Особливу увагу необхідно приділяти дискусійним питанням, існуючим точкам зору, за якими студенти повинні критично та об’єктивно проаналізувати та порівняти, і на основі цього сформулювати власні узагальнення та аргументувати свою думку.

Весь матеріал методично-теоретичного аспекту спеціальної частини має бути викладено в трьох окремих підрозділах.

Підрозділ 2.1 теоретико-методологічний. В ньому розкривається теоретична сутність проблеми, що досліджується, проводиться аналіз всіх необхідних показників та економічних категорій. Тут висвітлюються управлінські питання щодо даної проблеми, їх сучасний стан на підприємствах. Проводиться критичний аналіз літературних джерел з досліджуваного питання, виявляються невирішені проблеми та визначаються шляхи їх подолання.

Підрозділ 2.2 – аналітичний. Тут аналізуються існуючі методи та методики визначення відповідних показників щодо питання спеціальної частини роботи. Використовуючи статистичні матеріали базового підприємства виконуються розрахунки і аналіз цих показників, обґрунтовуються отримані результати. Вивчаються кількісні зв’язки між окремими параметрами, виявляється вплив окремих (вибраних) чинників на результуючі показники, що характеризують стан досліджуваної проблеми. У підрозділі доцільно використовувати методи математичної статистики, кореляційно-регресійний аналіз, факторний аналіз і т. п. для обґрунтування результатів досліджень в умовах базового підприємства (див. [30]).

Підрозділ 2.3методичний. В ньому повинна бути здійснена загальна постановка вирішення завдань для досягнення поставленої мети в роботі щодо удосконалення напрямів діяльності, які обумовлені тематикою спецчастини. В цьому підрозділі викладається методика удосконалення управлінської діяльності базового підприємства в обраних напрямах, визначення та обґрунтування резервів усунення «слабких місць» в окремих зонах підприємства: маркетинговій, виробничій, фінансовій, кадровій. Надаються методичні підходи щодо вирішення завдань, поставлених в роботі.

Розділ ІІІ. Обґрунтування та розрахунок економічної ефективності управлінських й організаційно-технічних заходів щодо удосконалення обраного напряму діяльності підприємства (15-20 стор.)

Третій розділ – розрахунково-практичний, має містити конкретні пропозиції щодо практичного застосування методики удосконалення обраних напрямів, які обумовлені темою спеціальної частини дипломної роботи. Обґрунтовуються управлінські та організаційно-технічні заходи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності підприємства за рахунок пропозицій, що витікають із виконаних студентом досліджень. Особливе місце має бути відведене питанню визначення якісних, витратних та цінових параметрів, як основи оцінки конкурентоспроможності товарної продукції, показників маркетингової, фінансової, планово-управлінської, кадрової діяльності – для оцінки конкурентоспроможності підприємства. Студент повинен показати знання методики оцінки економічної ефективності вище зазначених заходів, використовуючи при цьому урахування фактору часу, підходів до визначення певних видів ризику, методики прогнозування. Наприкінці розділу повинна бути розрахована величина економічного ефекту, отриманого від заходів з удосконалення обраного напряму управлінської діяльності, що запропоновані студентом.

Розділ ІІІ може містити 2-3 підрозділи.