Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для практичних робит.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

32

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Кафедра маркшейдерії

Методичні вказівки

до виконання практичних робіт з дисципліни « Механіка гірських порід»

для студентів II курсу спеціальностей напряму "Гірництво"

денної і заочної форми навчання

Кривий Ріг

2009

Укладачі : проф. Федоренко П.Й., ст. викл. Подойніцина Т.О.

Відповідальний за випуск : проф. Федоренко П.Й.

Рецензент : доц. Кудрявцев М.С.

Методичні вказівки з курсу «Механіка гірських порід» складаються з 8 практичних робіт, які присвячені визначенню механічних властивостей гірських порід, в ході яких студенти набувають навичок у проведенні досліджень з визначення механічних властивостей гірських порід. У методичних вказівках наведена рекомендована література.

Розглянуто: Схвалено:

на засіданні на вченій раді

кафедри маркшейдерії. гірничого факультету.

Протокол №10 Протокол № 5

від 15 грудня 2008 року. від 26 грудня 2008 року.

ВСТУП

Основною задачею гірничо-видобувної промисловості є повне задоволення потреб народного господарства в різних видах корисних копалин, які видобувають з надр Землі. Розвиток усіх галузей виробництва, і в першу чергу металургії, веде до необхідності безперервного зростання об’єму видобутку руди. Але сучасна техніка та технологія розробки рудних родовищ не завжди відповідає тим підвищеним вимогам, які до них пред’являють. Тому зараз виникла необхідність не тільки в докорінному вдосконаленні існуючих, але і в створенні принципово нових методів видобутку та переробки корисних копалин.

Нова гірнича техніка не може бути утворена без знань фізичних властивостей гірських порід, тому що в гірничорудній промисловості, в основі виробничих процесів, має місце взаємодія техніки з гірськими породами. Інженери всіх гірничих спеціальностей повинні добре знати не тільки техніку, технологію, але й, насамперед, гірські породи, їх фізичні властивості, тобто основи механіки гірських порід.

Дані методичні вказівки мають на меті ознайомити студентів з сучасними методами і надати навички дослідницької роботи з вивчення механічних властивостей гірських порід .

Практична робота №1 Побудова паспорту міцності гірських порід Метою роботи є допомога у формуванні навичок побудови паспорту міцності гірських порід

Міцністні властивості – це структурно-чутливі властивості. Вони залежать насамперед від будови гірських порід і зв’язку її часток. Міцність кристалів визначається внутрішньо-молекулярними силами взаємодії, будовою кришталевої решітки та наявністю тих чи інших її дефектів. Міцність порід залежить від їх пористості, зернистості, тріщинуватості і від якості цементу, що закріплює зерна. Наявність розпущеної структури, пористості і тріщинуватості різко знижує опір навіть тих порід, які складені міцними мінералами.

Міцність порід визначається величинами напружень, при яких відбувається їх руйнування. Критичні значення руйнівних напружень залежать не тільки від властивостей твердого тіла, але і від характеру самих напружень. У зв’язку з цим розрізняють межі міцності на стиснення , розтягнення, зсув, вигині т.п.

При дії на тверде тіло одновісних навантажень, відповідні їм межі міцності повністю характеризують можливість тіла витримувати навантаження.

Для побудови повного паспорта міцності гірської породи необхідно одержати криву, яка огинає граничні кола міцності Мора, побудовані у координатах іпри різних значеннях.