Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка КП ТСГО.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА БУДІВЕЛЬНИХ ГЕОТЕХНОЛОГІЙ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсового проекту з дисципліни «Технологія спорудження гірничих об’єктів» для студентів напряму навчання «Гірництво» для всіх форм навчання

м. Кривий Ріг

2011

Укладачі: Андрєєв Б.М., доктор технічних наук, професор

Сергєєва А.А., асистент

Відповідальний за випуск: Андрєєв Б.М., доктор технічних наук, професор

Рецензент:

У методичних вказівках наведено загальні положення щодо виконання курсового проекту, подано список рекомендованої літератури та додатки.

ВСТУП

Ціль курсового проекту - закріпити знання, отримані студентами при вивченні дисципліни «Технологія спорудження гірничих об’єктів».

Курсовий проект кожен студент виконує самостійно відповідно до завдання, виданим керівником проекту, і даними методичними вказівками.

При проектуванні будівництва гірничих об'єктів треба враховувати новітні досягнення науки і техніки, передовий досвід їх прохідки.

Проект складається з графічної частини і пояснювальної записки.

Графічну частину проекту виконують на листі ватману формату А1 (594x841 мм), вона містить : поперечний переріз виробки, поздовжній розріз і план проходжуваної виробки з розміщен­ням прохідничого обладнання, елементи паспорта БВР при буровибуховій технології, схему транспорту, графік організації робіт або календарний графік будівництва, перелік прохідничого обладнання, таб­лиці техніко-економічних показників. Креслення на листах виконуються в стандартних або довільних масштабах. Розміщення креслень на листах по­винно бути компактними. Треба лист добре заповнювати. Всі окремі креслен­ня листа слід підписати і поставити необхідні розміри.

Крім того, повинні бути приведені таблиці, що пояснюють …

Пояснювальна записка, підготовлена на аркушах папера формату А4 (210x297 мм), містить титульний лист установленої форми з указівкою назви інституту, факультету, кафедри, найменування дисципліни і теми курсового проекту, прізвища, ініціалів і групи студента, прізвища, ініціалів і посади керівника проекту; завдання на проектування, підписане керівником проекту; зміст, розділи проекту, передбачені даними методичними вказівками; список використовуваної літератури.

1. Проектування поперечних перерізів горизонтальних гірничих виробок

Проектування гірничих виробок включає у себе обґрунтування форми та розмірів поперечного перерізу, вибір типу та розрахунок параметрів кріплення, розрахунок і вибір параметрів буро-вибухового комплексу, розрахунок провітрювання виробок, а також побудову графіків організації робіт прохідницького циклу.

Форма і розміри поперечного перерізу виробки повинні забезпечувати задану пропускну здатність в умовах будівництва та експлуатації, розміщення у ній устаткування, санітарно-технічних пристроїв та інженерних комунікацій, а також дотримання необхідних вимог для роботи підземного транспорту, вентиляції і водовідливу.

Форму поперечного перерізу гірничої виробки вибирають в залежності від фізико-механічних властивостей порід, яку пересікає, характеру і величини гірничого тиску з урахуванням призначення і терміну служби виробки, матеріалу та типу кріплення.

При розрахунку проектного перерізу виробки начорно крім товщини кріплення і забутовочного матеріалу слід також враховувати величини зміщення порід виробки, що відбуваються за весь термін її експлуатації.

За останні роки техніка та організація будівництва підземних гірничих виробок одержали значний розвиток. Використовуються нові види кріплення і способи керування гірничим тиском. Це у значній мірі впливає на форму і розміри гірничих виробок.