Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МГП.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

49

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Кафедра маркшейдерії

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт з дисципліни « Механіка гірських порід»

для студентів II курсу спеціальностей напряму "Гірництво"

денної і заочної форм навчання

Кривий Ріг

2008

Укладачі: Федоренко П.Й., докт. техн. наук, професор,

Подойніцина Т.О., ст.викладач.

Відповідальний за випуск : Федоренко П.Й., докт. техн. наук,

професор.

Рецензент : Зайцев М.М., канд. техн. наук, доцент.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Механіка гірських порід» складаються з 14 лабораторних робіт, в ході виконання яких студенти набувають навичок у проведенні досліджень з вивчення механічних властивостей гірських порід. У методичних вказівках наведено рекомендовану літературу.

Розглянуто: Схвалено:

на засіданні на вченій раді

кафедри маркшейдерії. гірничого факультету.

Протокол №14 Протокол № 6

від 5 лютого 2008 року. від 25 січня 2008 року.

ВСТУП

Основною задачею гірничо-видобувної промисловості є повне задоволення потреб народного господарства в різних видах корисних копалин, які видобувають з надр Землі. Розвиток усіх галузей виробництва, і в першу чергу металургії, веде до необхідності безперервного зростання об’єму видобутку руди. Але сучасна техніка та технологія розробки рудних родовищ не завжди відповідає тим підвищеним вимогам, які до них пред’являють. Тому зараз виникла необхідність не тільки в докорінному вдосконаленні існуючих, але і в створенні принципово нових методів видобутку та переробки корисних копалин.

Нова гірнича техніка не може бути утворена без знань фізичних властивостей гірських порід, тому що в гірничорудній промисловості, в основі виробничих процесів, має місце взаємодія техніки з гірськими породами. Інженери всіх гірничих спеціальностей повинні добре знати не тільки техніку, технологію, але й, насамперед, гірські породи, їх фізичні властивості, тобто основи механіки гірських порід.

Дані методичні вказівки мають на меті ознайомити студентів з сучасними методами і надати навички дослідницької роботи з вивчення механічних властивостей гірських порід .

Порядок виконання лабораторних робіт

Лабораторні роботи виконуються в спеціалізованій навчально-дослідницький лабораторії фізики гірських порід під керівництвом двох викладачів, які поділяють групу на підгрупи, а підгрупи на окремі бригади, які складаються з трьох-п’яти чоловік.

При видачі завдань передбачається визначення кожною бригадою декількох параметрів на зразках гірської породи. Це дає можливість студентам проаналізувати отримані результати і зробити спробу знайти взаємозв’язок між окремими властивостями порід.

До виконання робіт допускаються студенти, які ознайомились з основними правилами техніки безпеки в лабораторії фізики гірських порід. Відповідна інструкція є в лабораторії і доводиться до відома студентів на першому занятті.

Нижче наведено основні з них:

При визначенні електричних, теплових, та магнітних параметрів гірських порід необхідно пам’ятати, що за умови виконання робіт деякі струмо-проведні частини (затиски, наконечники дротів, ножі рубильників і т.п.) не можуть бути ізольовані, хоча напруга на них досягає 500 В і більше. Ніякими зовнішніми ознаками електрична напруга себе не видає. Навіть відсутність показників вольтметрів не є гарантією відсутності напруження. Підключення напруги виконується тільки після перевірки схеми викладачем чи лаборантом (навчальним майстром) кафедри.

При виконанні лабораторних робіт з визначення теплових показників слід мати на увазі, що температура зразків може сягати декількох сотень градусів. Тому доторкуватись до них руками в процесі виконання роботи забороняється.

Кожен студент, виявивши порушення інструкції з техніки безпеки, повинен негайно сповістити про це викладача, який проводить заняття. Робота на несправному обладнанні або обладнанні, стан якого не відповідає правилам техніки безпеки - забороняється.

Всі вихідні дані і результати вимірювань в процесі проведення досліджень повинні реєструватися кожним студентом в окремому зошиті. На основі цих даних визначаються фізичні константи гірських порід та будуються відповідні графічні залежності. У кінці заняття студенти складають звіт про виконану роботу.