Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МГП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Як визначити модуль Юнга і модуль зрушення ?

2. Що ви розумієте під коефіцієнтом Пуассона?

3. Які властивості гірських порід характеризують Е, ,?

4. Які показники найбільше впливають на швидкість пружних хвиль у гірських породах?

5. Поясніть фізичну суть питомого хвильового опору, модуля пружності і коефіцієнта Пуассона?

6. Поясніть експериментально–аналітичний зв’язок залежності .

Цикл III теплові властивості гірських порід Загальні положення

Гірські породи, у абсолютній більшості, є багатокомпонентними системами, тому термодинамічні процеси, які відбуваються в них, мають ряд особливостей, пов’язаних з явищами, які відбуваються при температурній дії як на самі мінерали, так і на контактах між ними. До таких явищ слід віднести теплообмін між зернами, які складають породу, хімічні процеси на межах зерен, виникнення і розвиток пружних та релаксаційних процесів в зернах і на межах між ними.

Усі гірські породи відносять до незворотних термічних систем, що є наслідком неоднорідності і анізотропності.

Залежно від характеру розподілу температури в об’ємі породи, у ній можуть відбуватись процеси, пов’язані з постійною зміною тієї частини запасеної енергії, яка може перейти в зовнішню роботу. Такі процеси супроводжуються розвитком деформацій і виникненням релаксації напружень. Швидкоплинні теплові процеси в гірських породах призводять до їх механічного і термічного руйнування. Термомеханічне руйнування гірських порід широко використовується у гірничій справі для буріння свердловин, проходження виробок, дроблення негабаритів. У зв’язку з цим вивчення теплових властивостей гірських порід становить великий практичний інтерес.

Розроблена велика кількість методів визначення теплових властивостей різних матеріалів.

Усі вони поділяються на два класи:

а) методи стаціонарного теплового режиму;

б) методи нестаціонарного теплового режиму.

Методи стаціонарного теплового режиму базуються на утворенні у досліджуваному зразку класичних стаціонарних умов передачі тепла із однієї площини в іншу. Зразки представляють собою пластинки досліджуваної породи, які нагріваються по одній площині і охолоджуються по іншій. При цьому різниця температур обох площин повинні бути однаковими. Втрати тепла крізь бокові поверхні доводяться до мінімуму, використанням різних захисних пристроїв.

Рівняння теплопровідності для цього випадку буде:

де – питома теплопровідність;S  – площа пластинки; – час;- відповідно різниця температур і товщина пластинки.

Відношення у дослідженнях є величиною постійною. Постійними є такожQ та S.

У методах нестаціонарного режиму температура окремих часток зразка не є постійною протягом досліду. У цьому випадку користуються відомим рівнянням теплопровідності Фур’є. Розрахунки значно ускладнюються, але постановка досліду полегшується.

Досить складною задачею є визначення теплопровідності гірських порід безпосередньо в масиві.

Лабораторна робота №9 (т1) Визначення коефіцієнта теплового розширення гірських порід

Термічні та електрофізичні методи розширення гірських порід засновані на використанні термічних напружень, що виникають у породах.

Термопружні напруги залежать від хімічного складу гірської породи та її внутрішньої будови (щільності, пористості, тріщинуватості) і ступеня нагріву. Оцінку ступеню напруги гірської породи можна визначати за допомогою модуля пружності Е, коефіцієнту Пуассона і коефіцієнтів лінійного та об’ємного теплового розширення (і).

Повздовжнє і об’ємне розширення гірської породи – це процес перетворення теплової енергії у енергію механічну, яка характеризується температурним коефіцієнтом або коефіцієнтами лінійного та об’ємного теплового розширення. Якщо гірську породу нагрівати ззовні, то на її поверхні виникають сколюючи термічні напруги. Внутрішні джерела тепла продовжують у гірській породі об’ємні розширення. Зі збільшенням щільності гірських порід спостерігається деяке зменшення температурного коефіцієнта лінійного розширення.

Метою даної роботи є визначення зміни коефіцієнту теплового розширення від зміни температури.