Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_стор. пед. заруб.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать
  1. Ранні соціалісти-утопісти про виховання і освіту

Томас Мор (1478—1535)—видатний англійський соціаліст-утопіст, у своєму творі «Золота книга про найкращий лад і про новий острів Утопія» висту­пив з критикою економічного і по­літичного ладу в Англії, а також зробив спробу дати характеристику освіти і виховання дітей і молоді на фантастичному острові Утопія. Він писав, що на цьому острові всі жителі працюють, держава пі­клується про освіту і виховання всіх громадян, які навчаються в школах рідною мовою, опановують арифметику, геометр ію, природо­знавство, астрономію, діалектику, музику. В процесі навчання широко використовуються наочні посібники, велика увага приділяється фізично­му вихованню, гімнастичним та вій­ськовим вправам, трудовому вихо­ванню (діти працюють разом з до­рослими, вивчають землеробство і ремесла). Усі дорослі громадяни мають можливість займатися самоосвітою, до їх послуг бібліотеки і музеї. Наука і мистецтво доступні для всіх трудящих: «Утопійці,— писав Т. Мор,— володіють усіма науками свого часу». Чим людина більше знає і вміє, тим більшою пошаною вона користується в суспільстві. Чоловіки і жінки повинні мати рівні права і мож­ливості для здобуття освіти. Незважаючи на те, що Мор вірив у можливість побудови соціалістичного суспільства на основі ремісничого виробництва, що його соціалізм мав утопічний характер, все ж його педагогічні ідеї мали велике значення в розвитку педагогічної думки.

Томазо Кампанелла (1568—1639)—італійський мис­литель, який виступав за республіканський лад. У своєму творі «Республіка Сонця» у досить фантастичній формі показав життя людей у соціалістичній державі, верховним керівником цієї держави є вчений — «Сонце» (метафізик), його помічники—Мон» (могутність), «Сін» (мудрість), «Мор» (любов) керують обороною держави, розвитком економіки, на­уки і мистецтва, побутово-сімейни­ми справами. Усі громадяни держави-міста працюють, займаються землеробством і ремеслами; вони мають можливість поповнювати знан­ня самоосвітою, до їх послуг біб­ліотеки, музеї, картинні галереї, численні вчені — граматики, поети, політики, історіографи, моралісти, космографи, астрономи, геометри, фізики, медики та ін.

Освіта і виховання дітей і мо­лоді зосереджена в руках верхов­ного правителя держави-міста та його помічників.

Усі діти дошкільного віку ви­ховуються в спеціальних групах під керівництвом нянь-виховательок, а потім у школах вивча­ють науки рідною мовою, займаються гімнастичними вправами (ігри, біг, метання диска), працюють у майстернях (взуттєвій, ковальській, столярній, художній та ін.), в полі, на городі, озна­йомлюються із землеробством і тваринництвом. На думку Кампанелли, навчання і виховання дітей має бути таким, щоб із шкіл не виходили «дармоїди і злодії».

Педагогічні ідеї Томазо Кампанелли, хоч в них було багато наївного, утопічного, занадто фантастичного, все ж відіграли велику роль у розвитку передової педагогічної думки багатьох народів світу.