Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TO_bilet_derg_ek_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
425.98 Кб
Скачать

Завдання

Виберіть найоптимальніший, на ваш, погляд, проект, враховуючи економічні і соціальні аспекти проектів. Відповідь обґрунтуйте.

Варіанти відповідей:

а) Проект №1

б) Проект №2

в) Проект № 3

г) Проект №4

д) Проект №5

16. (Р7§1) Ви – директор державного підприємства «Машбуд»..

Плануючи діяльність державного підприємства на коротко- середньо- і довгострокову перспективу визначено низку економічних і соціальних цілей і завдань їх реалізації, які повинні бути досягнуті організацією, зокрема: створення сприятливих умов праці; відшкодування витрат на навчання, відпочинок, оздоровлення кращих працівників; підбір кваліфікованих кадрів, здатних до інноваційної діяльності; економне витрачання ресурсів; максимізація прибутку; розширення ринків збуту; зростання обсягів виробництва, підвищення заробітної плати персоналу; зниження собівартості продукції; матеріальне і моральне заохочення трудової активності; активізація інноваційної діяльності.

Оберіть варіант короткострокових цілей даного підприємства:

а) відшкодування витрат на навчання кращих працівників;

б) впровадження нової технологічної лінії;

в) вихід на зовнішній ринок збуту;

г) зниження собівартості продукції на 45%;

д) покращення умов праці.

17. (Р7§1) Вищий навчальний заклад ІІІ рівня акредитації державної форми власності проводить підготовку фахівців за напрямом «менеджмент» освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр» і «спеціаліст» за державним замовленням і на контрактній основі. Частка ринку ВНЗ – незначна. Станом на 1 січня 2009року навчальний процес у ВНЗ забезпечують 4 доктори наук, професори, 16 кандидатів наук, доцентів, 24 викладачі без наукового ступеня. Коефіцієнт плинності кадрів протягом останніх двох років коливається від 0,4 до 0,6 . 40% професорсько-викладацького складу мають економну освіту, 35% - технічну, 10% юридичну, 15% педагогічну. Досвід роботи 10 і більше років мають 9 викладачів, до п’яти років – 24 викладачі. Організаційна структура управління ВНЗ є централізованою, що базується на вертикальних зв’язках, побудованих за принципом «зверху-вниз», домінує авторитарний стиль управління. У ВНЗ розроблений Кодекс професійної етики працівника ВНЗ, проте 60% професорсько-викладацького складу не дотримуються його основних норм. Комунікативні потоки в освітній установі поширюються за принципом «зверху – вниз», часто поширюються чутки. Мотивація викладачів і студентів відбувається виключно у матеріальній формі. Середній показник якості знань у ВНЗ становить 60%, успішності – 90%. Вартість навчання на контрактній формі на 30% нижча, ніж в головних конкурентів ВНЗ.

До слабких сторін даного навчального закладу можна віднести:

а) цінову політику підприємства;

б) якість освітніх послуг;

в) частка на ринку освітніх послуг;

г) кваліфікація персоналу;

д) конкуренцію на ринку освітніх послуг.

18 (Р4§3) Ви – сільський голова.

Ресурсний потенціал села включає родючі чорноземи, ліс загальною площею 140 га, озеро. Результати геологорозвідувальних робіт підтвердили наявність на окремих територіях села кремнієвих покладів. У своїй професійній діяльності Ви зіткнулися із низкою проблем: упродовж року зі складу виконавчого комітету вийшло 4 із 7 членів; депутатський склад шляхом перевиборів змінений на 60%; на території села немає зареєстрованої юридичної чи фізичної особи, які б займались підприємницькою діяльністю; 20 із 30 довідок, виданих секретарем сільської ради повертались установами для виправлення змістових помилок; на балансі сільської ради числиться незавершений об’єкт – школа, на будівництво якої не виділяються кошти із районного бюджету протягом останніх десяти років; асфальтне покриття дороги села зношене на 65%. Зазначені проблеми обумовлюють негативний імідж органу місцевого самоврядування і напружену атмосферу в сільській раді та її виконкомі.

До першочергових дій для вирішення проблем, які пов’язані з фінансуванням, належать:

а) звільнення секретаря ;

б) пошук та допомога в реєстрації осіб, які б займались підприємницькою діяльністю;

в) пошук інвесторів для видобутку кремнієвих покладів;

г) налагодження діяльності виконавчого комітету;

д) ремонт дороги.

19 (Р8§4) Ви – заступник директора комунального підприємства «Тепловик»

Результат балансу станом на 1 січня 2010 року становив 748,55 тис. грн., що на 20% більше, порівняно із аналогічним періодом попереднього року.

На балансі підприємства на 1 січня 2010 року налічувалося основних засобів загальною вартістю 594 тис. грн.., що на 10% більше порівняно із попереднім роком. Активна частина основних засобів у їх загальній структурі не змінилася і складає 48%.

Протягом досліджуваного періоду КП «Тепловик» вилучено з обігу основних засобів на суму 7 тис. грн. Водночас, за досліджуваний період КП «Тепловик» придбано нової техніки на суму 14 тис. грн..

Амортизаційних відрахувань здійснено в обсязі 2,09 тис. грн. станом на 1 січня 2010 року та 1,6 тис. грн. станом на 1 січня 2009 року

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]