Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим. процес-загальнаМЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ч.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
212.99 Кб
Скачать

Тема 2. Кримінально-процесуальне законодавство

в Україні. Джерела кримінально-процесуального

законодавства

( 2 год. )

Питання для обговорення

1. Кримінально-процесуальне право, як галузь сучасного права.

2. Джерела кримінально-процесуального права.

3. Кримінально-процесуальні норми.

4. Кримінально-процесуальна форма.

5. Дія кримінально-процесуального закону в часі, у просторі та щодо осіб.

Теми рефератів

1. Конституційні засади кримінального судочинства.

2. Проблеми розвитку, процесуальні форми і гарантії правосу­ддя.

3. Забезпечення прав особи про розслідуванні злочинів.

Тестове завдання

Назвіть, які з вказаних нижче норм кримінально-процесуа­льного права відносяться до уповноважуючих, зо­бов’язуючих та забороняючих:

  1. які наділяють учасників процесу певними правами, на­дають їм повноваження на певні юридичні діяння;

  1. які передбачають за певних умов конкретний вид поведі­нки та приписують діяти певним чином;

  2. які вимагають утриматися від вчинення певних дій або не дозволяють певну поведінку.

Задача 1

Шляхом оперативних заходів УБОЗ була виявлена приче­тність деяких службових осіб до операцій з продажу об'єктів державного майна за умисно заниженими цінами. У зв'язку з цим було проведе­но прослуховування телефонних розмов підо­зрюваних осіб. Однак одному з підозрюваних про це стало ві­домо і він звернувся до суду у зв’язку із порушенням правоохо­ронними органами його конституційного права на таємницю те­лефонних розмов. Суд відмовив цьому громадянинові у задово­ленні його вимог. Оцініть законність рішення суду.

Задача 2

В провадженні місцевого суду знаходиться справа по об­винуваченню групи підлітків в скоєнні за попередньою змовою крадіжки товару з магазину (ч.2 ст. 185 КК). В судовому засі­данні суд встановив, що один з підсудних, 17-літній Миронов, випадково опинився в компанії інших співучасників. Раніше він ніяких правопорушень не скоював, даний злочин скоїв під впли­вом свого товариша, залишившись на довгий час без нагляду матері, котра знаходилась на лікуванні. На час розгляду справи в суді мати закінчила лікування і заявила, що має намір разом з сином виїхати для постійного проживання в інше місто, де про­живає її брат, котрий допоможе їй у вихованні її сина, підготує його до вступу в військовий навчальний заклад. Прокурор в своїй обви­ну­вальній промові просив суд визнати всіх підсудних винними і винести їм міру покарання у вигляді позбавлення волі. Захисник Миронова просила урахувати всі обставини, що пом’якшують вину Миронова і застосувати до нього на підставі ст. 69 КК по­карання у вигляді громадських робіт. Сам Миронов, виступаючи в судових дебатах, щиро розкаявся в скоєному. Суд прийшов до висновку, що на момент розгляду справи в резуль­таті зміни об­ставин Миронов перестав бути суспільно небезпеч­ним і відно­сно нього на підставі ст. 7 КПК закрив кримінальну справу.

Встановіть, яку функцію в даному випадку виконав суд.

Задача 3

Ознайомтесь зі змістом ст. 218 КПК. Встановіть, які про­цесуальні гарантії права обвинуваченого на ознайомлення з ма­теріалами справи. На прикладі вказаної статі вкажіть значення процесуальних гарантій.