Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек.8.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
296.96 Кб
Скачать

4. Основні засади організації преміювання персоналу підприємства

Поряд із заробітною платою однією з форм оплати праці є преміювання. Ця форма оплати праці направлена на підвищення рівня мотивації діяльності усього персоналу та будь-якої його категорії щодо поліпшення показників господарської діяльності підприємства та окремих його підрозділів.

Преміювання – це окрема форма оплати праці, метою якої є підвищення матеріальної зацікавленості персоналу щодо поліпшення результатів господарської діяльності підприємства.

Основним документом, що регламентує організацію преміювання на підприємстві є положення про преміювання персоналу. Цей документ розробляється власником або уповноваженим ним органом управління підприємством, погоджується з профспілковим комітетом, утвореним на підприємстві й уповноваженим представляти інтереси найманих працівників. Положення про преміювання персоналу включається до колективного договору, який укладається між профспілковою організацією підприємства та його власниками, або уповноваженим ним органом.

Інститут преміювання персоналу підприємства представляє собою певну систему.

Залежно від цілей використання преміювання зазначена система включає перший блок наступних елементів:

  • преміювання за основними результатами господарської діяльності підприємства;

  • спеціальне преміювання за виконання окремих важливих для підприємства на певний термін його господарської діяльності показників роботи.

Преміювання персоналу може здійснюватися лише при наявності у підприємства необхідних коштів. Джерела фінансування преміювання формують другий блок елементів системи преміювання, у складі яких виділяють наступні фінансові джерела:

  • фонд оплати праці;

  • частина не розподіленого прибутку підприємства, за рахунок якого формуються спеціальні фонди.

До третього блоку елементів можна віднести:

  • показники преміювання;

  • умови преміювання;

  • початковий розмір преміювання;

  • шкалу преміювання.

Основним елементом цього блоку є показники, серед яких виділяють:

  • основні показники;

  • додаткові показники.

Основні показники повинні відображати основні цілі та кінцеві результати господарської діяльності підприємства.

Додаткові показники повинні відображати тимчасові цілі, виконання яких сприяє підвищенню у майбутньому ефективності господарської діяльності підприємства.

Умови преміювання пов’язані з показниками преміювання і також поділяються на основні й додаткові. Основні умови преміювання визначають саму можливість отримання премій, а додаткові – регулюють розмір отриманих премій.

Початковий розмір преміювання визначає базовий рівень премії у шкалі преміювання знаходить відображення співвідношення між зміною рівня показника преміювання досягнутого у процесі діяльності працівників підприємства та рівнем зростання розміру преміювання. Таким чином, фактичний розмір преміювання визначається як добуток початкового розміру преміювання помноженого на коефіцієнт підвищення премії.

Для забезпечення дієвості системи преміювання персоналу підприємства вона має відповідати певним вимогам:

  • мають бути чітко визначені цілі преміювання;

  • показники преміювання мають бути адекватні цілям преміювання;

  • показники преміювання мають відображати особливості діяльності конкретних категорій персоналу;

  • кількість показників преміювання повинна бути оптимальною;

  • показники та умови преміювання не повинні суперечити одне одному.

Преміювання на підприємстві здійснюється за категоріями персоналу.

Системи преміювання керівників, спеціалістів, службовців та молодшого обслуговуючого персоналу мають подібну методологічну основу. Зокрема, до їх складу включають показники, які відображають кінцеві результати господарської діяльності або підприємства в цілому або його структурних підрозділів. Поряд з цим показники преміювання цієї категорії працюючих встановлюються диференційовано для окремих груп працівників, залежно від поставлених перед ними завдань. Виплати премій цим категоріям персоналу здійснюються зі спеціальних фондів.

Залежно від характеру участі у виробничому процесі системи преміювання робітників поділяються на дві групи:

  • преміювання основних робітників;

  • преміювання допоміжних робітників.

Вони розрізняються цілями, характером та складом показників преміювання: для основних робітників – це кінцеві результати виробничого процесу, а для допоміжних – забезпечення сприятливих умов здійснення виробничого процесу. Виплати премій робітникам здійснюються з фонду заробітної плати та спеціальних фондів.

Для усіх категорій персоналу підприємства може застосовуватися спеціальна система преміювання, що націлює увесь його колектив на досягнення оптимальних кінцевих результатів господарської діяльності. Ця система має назву «участі у прибутках». Вона передбачає розподіл і отримання частини прибутку підприємства найманими працівниками не висуваючи при цьому ніяких вимог щодо рівня отриманих результатів господарської діяльності підприємства. У цьому полягають її методологічні відмінності від класичних систем преміювання. У складі елементів зазначеної системи преміювання застосовуються лише два елементи – цілі та джерела преміювання. Система преміювання участі у прибутках має наступні різновиди:

  • лише у прибутках;

  • участь у прибутках через володіння акціями;

  • участь у прибутках у поєднанні з будь-якою формою партнерства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]