Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсовая (Восстановлен).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
140.3 Кб
Скачать

2.3.4. Типова кореспонденція рахунків, яка використовується на сфг «Лотос» для обліку фінансових результатів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1. Визнання доходу від реалізації продукції або надання послуг

Дт 361

Кт 701, 703

2. Відображення суми ПДВ

Дт 701, 703

Кт 641

3. Собівартість реалізованої продукції або послуг

Дт 801, 803

Кт 23

4. Надійшли грошові кошти в оплату продукції або послуг

Дт 311

Кт 361

5. Списано на фінансові результати:

  • дохід від реалізації продукції або надання послуг

Дт 701, 703

Кт 791, 793

  • інші операційні доходи

Дт 71

Кт 791

  • собівартість реалізованої продукції або послуг

Дт 791

Кт 801, 803

  • адміністративні витрати

Дт 791

Кт 85

  • інші операційні витрати

Дт 791

Кт 84

6. Визначено та списано фінансовий результат

Дт 791

Кт 441

3. Шляхи вдосконалення організації обліку фінансових результатів

Найбільш складним і багатогранним систем обліку, контролю і аналізу є фінансовий результат діяльності підприємства. Системний підхід до удосконалення його методики мають складати рішення, що повинні бути реалізовані для досягнення ефективного функціонування підприємства в цілому, а також обліку, контролю й аналізу фінансових результатів зокрема. [33, c 546-548]

Для початку скажемо про ті моменти, які потрібно переглянути на підприємстві для його ефективного функціонування вцілому. В ході аналізу визначено, що на підприємстві відсутня облікова політика, то перше, на що я рекомендую звернути увагу, то це на складання наказу про облікову політику, який має містити у собі усі принципи, методи, процедури, які використовуються на підприємстві для складання та надання фінансової звітності. Облікова політика має поєднувати державне нормативне регулювання та визначати самостійність підприємства з питань бухгалтерського обліку. В додатку № 1 наведений приклад наказу про облікову політику, який я пропоную запровадити на підприємстві.

Також треба звернути увагу на складання посадових інструкцій головного та рядового бухгалтера, оскільки вони теж відсутні. Посадова інструкція дозволяє чітко організувати робото, раціонально розподілити обов'язки між виконавцями, вона обов'язково затверджується керівником підприємства, а посадова особа, якій вона призначена має буди ознайомлена має бути з цією інструкцією, що підтверджується підписом посадової особи. У додатках № 2 і № 3 наведені запропоновані мною посадові інструкції для головного та рядового бухгалтера.

Наступним важливим моментом є те, що в бухгалтерії СФГ «Лотос» не оформлюються довідки та розрахунки бухгалтерії, які допомагають контролювати витрати та точніше обліковувати доходи підприємства, які неуклінно впливають на фінансовий результат. Доходи та витрати підтверджуються лише первинними документами, складеними в момент здійснення господарських операцій, а їх дуже велика кількість, тому для більш легкого та точного визначення фінансових результатів діяльності можна додатково використовувати такі документи. Такого виду довідки та розрахунки також служать для відображення накопичених фінансових результатів різних видів діяльності та віднесення їх до складу нерозподіленого прибутку. Отже, якщо в майбутньому на СФГ «Лотос» будуть понесені витрати та виникнуть доходи інших видів діяльності окрім операційної, то такі документи можуть стати у нагоді.

Ще можна сказати про те, що СФГ «Лотос» для обліку витрат використовує 8 клас рахунків. Оскільки відомо, що рахунки 8 класу классу можуть використовувати тільки суб'єкти малого підприємництва, а також інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, а наше підприємство до таких не належить, тому я рекомендую використовувати 9 клас рахунків для обліку його витрат.

Також пропоную запровадити програму «1С Документооборот 8.0».

Вона розроблена на платформі «1С: Підприємство 8.2». «1С: Документооборот 8» призначений для вирішення завдань автоматизації обліку документів, поліпшення взаємодії працівників, контролю та аналізу виконавської дисципліни:

  • централізоване безпечне зберігання документів;

  • оперативний доступ до документів;

  • облік прав користувачів при доступі до документів;

  • реєстрація вхідних і вихідних документів;

  • перегляд і редагування документів;

  • контроль версій документів;

  • повнотекстовий пошук документів по змісту;

  • робота з документами будь-яких типів: офісними документами, текстами, зображеннями, аудіо - та відеофайлами, документами систем проектування, архівами, додатками і т.д.;

  • колективна робота користувачів з можливістю узгодження, затвердження та контролю виконання документів;

  • автоматизоване завантаження документів зі сканера і з електронної пошти;

  • облік та контроль робочого часу співробітників.

Облік документів ведеться в розрізі видів документів відповідно до положення про Документооборот підприємства. Принципи обліку вхідних, вихідних і внутрішніх документів, закладені в програму, відповідають законодавству, ГОСТам і вітчизняної діловодної практиці.

Використання програми «1С: Документооборот 8» дозволяє:

  • упорядкувати роботу співробітників з документами, виключити можливість втрати версій або перетину фрагментів при одночасній роботі;

  • скоротити час пошуку потрібної інформації і сумарний час колективної обробки документів;

  • підвищити якість готового матеріалу (проектів, документації тощо) за рахунок вирішення великої кількості спірних питань і впорядкування роботи користувачів.

«1С: Документооборот 8» в комплексі вирішує завдання автоматизації обліку документів, взаємодії працівників, контролю та аналізу виконавської дисципліни. Програма підтримує багатокористувацьку роботу в локальній мережі або через Інтернет, у тому числі і через веб-браузери.

«1C: Документооборот 8» дозволяє працювати з документами будь-яких типів. Кожен документ супроводжується обліково-реєстраційною карткою, набір реквізитів якої відповідає вимогам, які склалися у вітчизняній практиці.

У конфігурації програми «1С: Документооборот 8» внутрішні документи і файли зберігаються в структурі папок з урахуванням прав доступу.

Структура папок може формуватися згідно з організаційною структурою підприємства або за типами документів. Кожній папці встановлюється дозвіл на виконання користувачами або групами користувачів різних операцій: читання, додавання, редагування або видалення.

Додатково до цього всі дані конфігурації програми «1С: Документооборот 8» обмежуються правами доступу в залежності від видів документів, грифів доступу до документів, груп кореспондентів і груп фізичних осіб.

«1C: Документооборот 8» дозволяє вести облік та реєстрацію вхідної та вихідної кореспонденції. При цьому здійснюється автоматична генерація наскрізних реєстраційних номерів по складним правилами.

Реєстрація документів проводиться відповідно до встановлених законодавством методів.

Реєстрація документа супроводжується наступними процесами:

  • автоматизація процедури розгляду документів і подальшої постановки на контроль,

  • оповіщення виконавців,

  • підтримка регламентованих термінів виконання документів,

  • подальше формування звітів по надходженню і виконання документів, за простроченими документами.

В «1С: Документооборот 8» передбачена можливість завантаження вхідних, вихідних, внутрішніх документів і файлів з сканерів будь-яких типів.

Будь-який документ або файл «1С: Документообороту 8» можна відправити по електронній пошті безпосередньо з програми. Передбачена також завантаження вхідних і внутрішніх документів з електронної пошти.

Для перегляду та редагування документів «1С: Документооборот 8» використовує відповідні програми, встановлені на локальних комп'ютерах користувачів.

Повсякденна робота з документами і файлами виконується безпосередньо на «робочому столі»; користувач бачить список редагованих документів і список невиконаних завдань, передбачена настройка «робочого столу» з можливістю видалити, додати або поміняти місцями елементи конкретного розділу.

«1С: Документооборот 8» забезпечує доступ співробітників до файлів як для перегляду, так і для редагування. Конфлікти при одночасному редагуванні документів виключаються завдяки механізму блокування файлів.

При збереженні змін в інформаційній базі автоматично створюється нова версія файлу з зазначенням автора, дати і часу створення.

У конфігурації програми «1С: Документооборот 8» колективна робота з документами реалізована в наступних бізнес-процесах:

Розгляд: документ потрапляє на розгляд до керівника і з його резолюцією повертається до автора документа.

Виконання: документ передається на виконання всім користувачам за списком і контролерові для дотримання виконавської дисципліни. Один з користувачів може бути призначений відповідальним виконавцем.

Погодження: докладені до такого бізнес-процесу документи потрапляють на узгодження зазначеним респондентам і потім повертаються до автора цього бізнес-процесу для ознайомлення з результатами узгодження або відправки на повторне погодження.

Затвердження: документ потрапляє на затвердження до відповідальної особи і повертається до автора документа для ознайомлення з результатом затвердження.

Реєстрація: документ потрапляє до секретаря для присвоєння реєстраційного номера, проставлення печатки організації і відправки кореспонденту.

Ознайомлення: за допомогою цього бізнес-процесу потрібний документ розсилається всім користувачам за списком для ознайомлення.

Доручення: за допомогою цього бізнес-процесу можна видавати доручення співробітникам і перевіряти їх виконання.

Передбачена можливість призначати завдання не тільки конкретним виконавцям, але і ролям. Так, наприклад, документ можна відправити на затвердження ролі «Директор» і програма автоматично доставить відповідну завдання тому, хто в даний момент виконує цю роль - самому директору або його заступнику.

Електронний документ являє собою структурований набір даних, що містить реквізитні і змістовну частину. Реквізити документа та інформація його змістовної частини можуть бути використані в процесі пошуку конкретного документа.

В «1С: Документооборот 8» реалізований повнотекстовий пошуку будь-яких даних (документів, файлів) не тільки по всіх полях карток, але і по змісту версій файлів популярних форматів з урахуванням морфології російської та української мов.

Дані обліку робочого часу й можливість його контролю забезпечують керівника інформацією для прийняття управлінських рішень і дозволяють оптимізувати роботу працівників.

У програмі реалізована щоденна звітність співробітників, яка включає в себе дані про час, проект, зміст роботи. На підставі цих даних можна побудувати різноманітні звіти про витрати часу співробітників в розрізі видів робіт, підрозділів або періодів.

В «1С: Документооборот 8» передбачена робота в режимі розподіленої інформаційної бази в тому числі і для варіанту зберігання файлів не в інформаційній базі, а на диску. [51]

Оскільки на СФГ «Лотос» немає наказу і відповідно не розроблено графік документообігу, то в додатку № 22, 23 наведені дані документи, розроблені спеціально для потреб підприємства.

Для удосконалення аналітичного обліку пропоную аналітичний облік доходів і витрат до окремих рахунків або субрахунків вести в спеціальних відомостях або книгах, прийнятих за журнально-ордерною формою обліку, яка застосовується підприємством. Підсумки доходів і витрат на окремих аналітичних рахунках підраховувати за звітний місяць. У зв'язку з тим, що в Звіті про фінансові результати доходи і витрати за звітний період показуються наростаючим підсумком з початку року, доцільно після підсумку за останній місяць кварталу ввести окремий рядок (графу) “З початку року”. При необхідності визначення доходів і витрат з початку року в середині звітного періоду (кварталу) такі підсумки доцільно підраховувати на визначену дату, наприклад, на 1 травня , на 1 серпня.

На одному розвороті відомості (книги) аналітичного обліку доходів і витрат доцільно об'єднати 2 - 3 субрахунки одного синтетичного рахунку з виділенням підсумків “Разом” за субрахунком та “Всього” за синтетичним рахунком. Це дасть можливість спростити записи та підрахунки в аналітичному обліку, покращити наглядність аналітичного обліку та його використання для контролю й аналізу доходів і витрат.

Також можна вести аналітичний облік доходів і витрат, пов'язаних зі звичайною діяльністю та надзвичайними подіями, в спеціальних відомостях, що відкриваються на звітний рік для окремих синтетичних рахунків або субрахунків.

Враховуючи особливості структури Плану рахунків, в аналітичному обліку до окремих синтетичних рахунків доходів аналітичними рахунками виступають субрахунки, виділені в Плані рахунків для обліку окремих видів доходів і витрат. В цьому разі є недоцільним ведення аналітичного обліку в розрізі окремих субрахунків.

З метою спрощення записів в аналітичному обліку доходів і витрат та скорочення часу на визначення аналітичних рахунків рекомендується при визначенні за первинними документами кореспонденції рахунків після коду синтетичного рахунку чи субрахунку доходів або витрат через дефіс записувати порядковий номер статті за встановленою на підприємстві нумерацією статей. Наприклад, Кт 701-1.1, Кт 91-1, Дт 74-5 і т.д. В цьому разі при записах доходів і витрат в аналітичному обліку нема необхідності знову звертатись до первинних документів, щоб визначити вид доходів.

Рекомендований спосіб кодування синтетичних і аналітичних рахунків доходів і витрат особливо доцільний при веденні комп'ютерного обліку на підприємстві, бо, крім вказаних вище переваг такого кодування рахунків, це дає можливість автоматично отримати підсумкові дані аналітичного обліку доходів з початку року.

Перелік аналітичних рахунків доходів має уточнюватись головним бухгалтером підприємства.

Аналітичний облік доходів і витрат в має розкривати елементи собівартості реалізованих товарів і створнення чистого доходу від їх реалізації та служити джерелом інформації для заповнення Звіту про фінансові результати.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Склавши організаційно – економічну характеристику СФГ «Лотос» бачимо, що господарство глибоко спеціалізується на вирощуванні зернових культур та соняшника, а також на наданні послуг у сільському господарстві іншим суб’єктам господарювання.

Господарство забезпечене земельними ресурсами в повному обсязі (34,05 тис.га/чол.).

Що стосується трудових ресурсів, то в 2010 році в порівнянні з 2009 роком середньорічна численність штатних працівників збільшилась в середньому на 50%, а завдяки збільшенню обягів виробництва та вартості валової продукції на 83%, продуктивність праці теж збільшилася в порівнянні з 2009 роком на 21,94 тис.грн., що свідчить про ефективне використання трудових ресурсів.

Проаналізувавши показники забезпеченості та ефективності використання основних виробничих засобів, бачимо, що рентабельність основних засобів у 2010 році підвищилася на 105,42% і склала 217,54, що свідчить про ефективне їх використання.

Ефективність інтенсифікації виробництва у 2010 році збільшується завдяки збільшенню доходів і як наслідок чистого прибутку та поряд із цим загалом на 29,58% збільшився рівень окупності витрат.

Горизонтальний і вертикальний аналіз балансу показав зменшення на кінець 2010 року на 7,49% вартості основних засобів. Це свідчить про те, що протягом року вдію не було введено нових основних засобів. Спостерігається значне збільшення дебіторської заборгованості на 3968,60 тис.грн., що є негативним явищем, яке може призвести до зменшення реальних грошових коштів на рахунках в банку та в касі підприємства. Що стосується пасиву балансу, то спостерігається збільшення резервного капіталу на 800 тис.грн., та значне зменшення суми довгострокової заборгованості по кредитам банків.

Оцінка загального фінансового стану показала, що підприємство може погасити за рахунок своїх грошових коштів лише 0,9% поточних зобов’язань у 2008 році, 0,6% у кінці 2009 року та 3% у 2010 році. В порівнянні з нормативним показником 20-25% ця частка надто мала. Якщо підключити і дебіторську заборгованість, то можна погасити 55% поточних зобов'язань у 2008 році, 91% у 2009, а у 2010 році сума грошових коштів та поточної дебіторської заборгованості перевищує вартість поточних зобов'язань у 3,02 рази, що зайвий раз свідчить про надто великий розмір дебіторської заборгованості. Загалом спостерігається позитивна динаміка, що є гарантією платоспроможності та ліквідності підприємства. Розрахувавши показники фіннансової стійкості, можна сказати, що підприємство є фінансово стійким, власний капітал в структурі майна підприємства займає більше 50% (від 53% у 2008 році до 84% у 2010 році). Це є дуже важливим для підприємства та дає підставу полягати, що майно, тобто активи підприємства в основному сформовані за рахунок власного капіталу.

Що стосується страхування бізнесу, то значення коефіцієнта занадто мале і є, нажаль частим явище для сільськогосподарських підприємств.

В ході проведеного аналізу також виявлено, що вартість усіх запасів підприємства менша, ніж сума власних оборотних коштів та короткострокових кредитів банків, це свідчить про те, що запаси повністю сформовані за рахунок власних оборотних коштів з можливим незначним залученням короткострокових кредитів банків. Тобто СФГ «Лотос» притаманна абсолютна стійкість фінансового стану. Що стосується динаміки загального фінансового стану, то можна сказати, що темпи росту вартості активів, вищі, ніж темпи росту економчних вигід від їх використання, тобто підприємство розвивається екстенсивним шляхом, але вцілому темпи росту доходів перевищують темпи росту витрат і за рахунок цього збільшується чистий прибуток.

Оцінка запасу фінансової стійкості показала, що рентабельність виробництва складає 76,65%. Для покриття всіх своїх постійних витрат підприємство має отримати виручку 2947,23 тис.грн. При таких умовах СФГ «Лотос» не отримає ні прибутку, ні збитку, а його рентабельність дорівнюватиме нулю.

Виявлено, що на СФГ «Лотос» відсутня облікова політика і це дає певні незручності в аналізі організації обліку на підприємстві, тому у додатку №1 мною запропонований Наказу про облікову політику разом з посадовими інструкціями головного та рядового бухгалтера, які також відсутні на підприємстві.

На СФГ «Лотос» бухгалтерський облік являється повністю автоматизованим. Для автоматизації бухгалтерського обліку використовують програму 1С: Бухгалтерія, яка є універсальною бухгалтерською програмою і призначена для ведення синтетичного й аналітичного бухгалтерського обліку по різних розділах.

На СФГ «Лотос» бухгалтерський облік ведеться відповідно до засад організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які передбачені чинним Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності несе голова господарства.

Протягом звітного періоду бухгалтерія СФГ «Лотос» реєструє усі здійснені підприємством витрати, групує їх, а також обліковує усі отримані в результаті понесених витрат доходи. Ці витрати і доходи в кінці звітного року співставляються по видам діяльності та виводиться кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства протягом року. Тобто можна сказати, що облік фінансових результатів починається з первинного обліку доходів і витрат.

СФГ «Лотос» веде облік витрат у розрізі елементів витрат, які будуть списуватися в кінці облікового періоду на фінансові результати від операційної діяльності. Оскільки типові форми первинних документів для обліку витрат не розроблені, то фактично ними вважають усі первинні документи, які підтверджують здійснення підприємством як матеріальних витрат та витрат на оплату праці, так і інших видів витрат.

Витрати відображуються в бухгалтерському обліку одночасно із зменшенням активів та збільшенням зобов'язань. Ведення обліку витрат операційної діяльності ведеться в «Журналі реєстрації господарських операцій» (графа 4) на підставі первинних документів.

Правильно оформлені та перевірені документи систематизують і групують протягом звітного періоду за такими елементам витрат: матеріальні витрати; витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; амортизація ; інші операційні витрати.

Основним джерелом доходу на СФГ «Лотос» є діяльність по вирощуванні зернових та технічних культур, але окрім цього додаткові доходи також поступають від надання послуг у рослинництві та тваринництві, рибальстві та рибництві, а також в облаштуванні ландшафту.

Отже, СФГ «Лотос» отримує дохід від реалізації продукції та послуг (виручку від реалізації готової продукції, робіт та послуг), а також інший операційний дохід.

До доходів включається також дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції та дохід від зміни вартості біологічних активів, одержаних внаслідок сільськогосподарської діяльності.

Дохід визначається під час збільшення активу та зменшення зобов’язань. Доходи визначаються на підставі первинних документів, що підтверджують отримання підприємством доходів, наприклад, від реалізації продукції, оскільки типових форм для обліку доходів, як і для обліку витрат також не існує.

Облік доходів ведеться в Журналі реєстрації господарських операцій у графі 5 «Доходи», де відображують усі грошові надходження без ПДВ.

Фінансовий результат діяльності фермерського господарства визначають як різницю між одержаними доходами - підсумок графи 5 «Доходи» в Журналі реєстрації господарських операцій і «Витратами», графа 4.

Для відображення інформації про доходи на рахунках бухгалтерського обліку Планом рахунків призначено клас 7 „ Доходи і результати діяльності”.

Для обліку доходів від реалізації на СФГ «Лотос» використовується рахунок 70 «Доходи від реа­лізації».

З рахунку 70 «Доходи від реалізації» використовуються такі субрахунки: 701 «Дохід від реалізації готової продукції»; 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

В кінці кожного місяця бухгалтерією складається Журнал-ордер і відомість до нього, Обороти по рахунку 701, Аналіз рахунку, а також Картка рахунку. Для бухгалтерського обліку собівартос­ті реалізованої това­рів, робіт та послуг призначено раху­нок 90 «Собівартість реалізації», який частково відбиває витрати діяльності.

За дебетом цього рахунка відобра­жується виробнича собівартість реалізованої продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), за кредитом — спи­сання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фі­нансові результати».

Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до складу виробничої собівартості гото­вої та реалізованої продукції, а тому інформація про такі витра­ти узагальнюється на рахунках обліку витрат звітного періоду — 92 «Адміністративні витрати», 94 «Інші ви­трати операційної діяльності», за дебетом яких відображають всі витрати пов’язані з роботою адміністративного управління, а за кредитом – списання на рахунок 79 „Фінансові результати”.

СФГ «Лотос» не веде фінансової діяльності в сфері розміщення інвестицій в дочірні і асоційовані підприємства, оскільки на балансі не має таких, відповідно не застосовує рахунки 72 «Дохід від участі в капіталі та 96 «Втрати від участі в капіталі».

Для обліку й узагальнення інформації про фінансові резуль­тати від звичайної діяльності та надзвичайних подій Планом рахунків передбачено рахунок 79 «Фінансові результати».

За кредитом рахунка 79 «Фінансові результати» відображу­ються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебе­том — суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунка при його закритті списується па рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

З рахунку 79 «Фінансові результати» СФГ «Лотос» використовує субрахунок 793 «Результат іншої звичайної діяльності».

Фінансовий результат на СФГ «Лотос» формується поступово протягом фінансового-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності та включає: чистий дохід від реалізації продукції та послуг; валовий прибуток; фінансові результати від операційної діяльності; прибуток від звичайної діяльності; прибуток (збиток) від надзвичайної діяльності.

В результаті дослідження для СФГ «Лотос» запропоновано видати наказ про облікову політику та посадові інструкції; вести довідки та розрахунки бухгалтерії для більш точного та легкого визначення фінансових результатів від усіх видів діяльності підприємства.

Для відображення інформації про доходи на рахунках бухгалтерського обліку Планом рахунків призначено клас 7 „ Доходи і результати діяльності”.

Для обліку доходів від реалізації на СФГ «Лотос» використовується рахунок 70 «Доходи від реа­лізації».

з рахунку 70 «Доходи від реалізації» використовуються такі субрахунки: 701 «Дохід від реалізації готової продукції»; 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

В кінці кожного місяця бухгалтерією складається Журнал-ордер і відомість до нього (Додаток № 13), Обороти по рахунку 701 (Додаток № 14), Аналіз рахунку (Додаток № 15), а також Картка рахунку (Додаток № 16).

Для бухгалтерського обліку собівартос­ті реалізованої това­рів, робіт та послуг призначено раху­нок 90 «Собівартість реалізації», який частково відбиває витрати діяльності.

За дебетом цього рахунка відобра­жується виробнича собівартість реалізованої продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), за кредитом — спи­сання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фі­нансові результати».

Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до складу виробничої собівартості гото­вої та реалізованої продукції, а тому інформація про такі витра­ти узагальнюється на рахунках обліку витрат звітного періоду — 92 «Адміністративні витрати», 94 «Інші ви­трати операційної діяльності», за дебетом яких відображають всі витрати пов’язані з роботою адміністративного управління, а за кредитом – списання на рахунок 79 „Фінансові результати”.

СФГ «Лотос» не веде фінансової діяльності в сфері розміщення інвестицій в дочірні і асоційовані підприємства, оскільки на балансі не має таких, відповідно не застосовує рахунки 72 «Дохід від участі в капіталі та 96 «Втрати від участі в капіталі».

Для обліку й узагальнення інформації про фінансові резуль­тати від звичайної діяльності та надзвичайних подій Планом рахунків передбачено рахунок 79 «Фінансові результати».

За кредитом рахунка 79 «Фінансові результати» відображу­ються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебе­том — суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунка при його закритті списується па рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

З рахунку 79 «Фінансові результати» СФГ «Лотос» використовує субрахунок 793 «Результат іншої звичайної діяльності».

Фінансовий результат на СФГ «Лотос» формується поступово протягом фінансового-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності та включає:

  • чистий дохід від реалізації продукції та послуг;

  • валовий прибуток;

  • фінансові результати від операційної діяльності;

  • прибуток від звичайної діяльності;

  • прибуток (збиток) від надзвичайної діяльності.

Оскільки наше підприємство не належить до суб'єктів малого підприємництва, а також інших організацій, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, то я рекомендую використовувати 9, а не 8 клас рахунків для обліку витрат.

Також пропоную запровадити програму «1С Документооборот 8.0».

Вона розроблена на платформі «1С: Підприємство 8.2». «1С: Документооборот 8» призначений для вирішення завдань автоматизації обліку документів, поліпшення взаємодії працівників, контролю та аналізу виконавської дисципліни. Використання програми «1С: Документооборот 8» дозволяє: упорядкувати роботу співробітників з документами, виключити можливість втрати версій або перетину фрагментів при одночасній роботі; скоротити час пошуку потрібної інформації і сумарний час колективної обробки документів; підвищити якість готового матеріалу (проектів, документації тощо) за рахунок вирішення великої кількості спірних питань і впорядкування роботи користувачів.

Оскільки на СФГ «Лотос» немає наказу і відповідно не розроблено графік документообігу, то в додатку № 22, 23 наведені дані документи, розроблені спеціально для потреб підприємства.

Для удосконалення аналітичного обліку пропоную аналітичний облік доходів і витрат до окремих рахунків або субрахунків вести в спеціальних відомостях або книгах, прийнятих за журнально-ордерною формою обліку, яка застосовується підприємством. Підсумки доходів і витрат на окремих аналітичних рахунках підраховувати за звітний місяць. Це дасть можливість спростити записи та підрахунки в аналітичному обліку, покращити наглядність аналітичного обліку та його використання для контролю й аналізу доходів і витрат.

Також можна вести аналітичний облік доходів і витрат, пов'язаних зі звичайною діяльністю та надзвичайними подіями, в спеціальних відомостях, що відкриваються на звітний рік для окремих синтетичних рахунків або субрахунків.

З метою спрощення записів в аналітичному обліку доходів і витрат та скорочення часу на визначення аналітичних рахунків рекомендується при визначенні за первинними документами кореспонденції рахунків після коду синтетичного рахунку чи субрахунку доходів або витрат через дефіс записувати порядковий номер статті за встановленою на підприємстві нумерацією статей.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-ІV

2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-ІV

3. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-ХІУ

4. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну України від 30.11. 99 р. № 291

5. Методичні рекомендації по застосуванню реєстрів бухгалтерського обліку: затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000р. №356//Відомості Верховної Ради України.-2001.-№19.-С.8-27.

6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. № 87

7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. № 87

8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затверджене наказом Мінфіну України від 28.05.99 р. № 137

9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну України від 29.11.99 р. № 290

10. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну України від 31.12.99 р. № 318

11. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну України від 24.05.95 р. №88

12. План рахунків бухгалтерського обліку активів, власного капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств і організацій України та Інструкція до нього (Наказ Мінфіну № 291).

13. Удосконалення обліку фінансових результатів: магістрант Серкіна Н.В.(спеціальність бухгалтерский облік і аудит) наукова стаття, 2010р.

14. Бондаренко О. Організація обліку: підручник/О.Бондаренко-К.:НАУ-друк,2009.

15. Бухгалтерський фінансовий облік. / За редакцією професора Ф. Ф. Бутинця. – Житомир: ПП “Рута”, 2002 р.

16. Бухгалтерський облік: Лишиленко О.В.: навчальний посібник. 2 – ге вид., - Київ: Видавництво “Центр навчальної літератури”, 2003 р.

17. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Ткаченко Н.М. 6-те вид. – К.: А.С.К., 2005.

18. Бухгалтерський фінансовий облік: Посібник за ред. Н.В Чабанова, Ю.А. Василенко К.: “Академія”, 2003.

19. Власюк Г.В. Проблеми та напрями вдосконалення обліку фінансових результатів. // Держава та регіони. – 2009. - №6. – с.60 – 64.

20. Грабова Н.В. Теорія бухгалтерського обліку: навч. посібник / Під ред. М.В. Кружального. – 5-е вид., доп. і перероб. – К.: А.С.К., 2002. – 223 с.

21. Грачова Р. Є. Енциклопедія бухгалтерського обліку. –К.: Галицькі контракти, 2004. – 832 с.

22. Давидович І. Є. Управління витратами: Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2008. – 320с.

23. Дерій В. Проблеми обліку витрат і доходів підприємства та перспективи їх вирішення в Україні// Бухгалтерський облік і аудит.–2008.–№4.–С. 7 – 11.

24. Загожай В.Б. Бухгалтерський облік в галузях економіки: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / В.Б. Загожай, М.Ф.Базась, М.М.Матюха, В.М.Базась – К.: МАУП, 2005. – 968с.

25. Завгородній А.Г. Бухгалтерський облік основи теорії та практики: навч.посіб. / А.Г. Завгородній, Г.О. Партин-К.: Т-во «Знання», 2003-327с.

26. Ковальчук О.В. Удосконалення методики обліку фінансових результатів.// Інвестиції:практика та досвід. – 2008. - №7. – с. 30 – 31.

27. Лень В.С. Організація бухгалтерського обліку: навч.посіб. / В.С. Лень-К.: Центр навчальної літератупи, 2006-696с.

28. Моссаковський В., Кононенко Т. Концепція обліку в Україні // Бухгалтерський облік і аудит. - 2004. - №11. - С. 8-13.

29. Панасюк В. М. Витрати виробництва: управлінський аспект. – Тернопіль: Астон, 2005. – 288с.

30. Партин Г. О. Управління витратами підприємства: концептуальні засади, методи та інструментарій: Монографія. – К.: УСБ НБУ, 2008. – 219 с.

31. Пісьмаченко Л.М., Гнезділова О.М. Шляхи вдосконалення обліку фінансових результатів та їх відображення у фінансовій звітності підприємства// Держава та регіони. – 2008. - №3. – с. 195 – 198.

32. Розвиток підприємництва в Україні. – К: Норма – друк, 2003. с.248

33. Сльозко Т.М. Організація бухгалтерського обліку: підручник/ Т.М.Сльозко-К.:Каравела;Піча Ю.В.,2009-624с.

34. Ткаченко Н. М. Бухгалтерський фінансовий облік, оподаткування і звітність: Підручник. – К.: Арлета, 2006. – 1080 с.

35. Турило А. М., Кравчук Ю. Б., Турило А. А. Управління витратами підприємства: Навч. Посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 120с.

36. Фінансовий аналіз суб’єктів господарювання./ Л.А. Лахтіонова: Монографія. – К.: КНЕУ, 2005.

37. Фінансовий менеджмент./ навчальний посібник:/ За редакцією професора Г.Г. Кірєйцева.- Київ: ЦУЛ, 2004.

38. Фінансовий менеджмент: Підручник / Керівник авт. кол. і наук. ред. проф. О. І Клочко, перероб. та доп. - К.: КНЕУ, 2003.

39. Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. 3-тє вид., перероб. та доп. - К.: КНЕУ, 2006.

40. Фінанси підприємства./ Підручник за ред. професора А.М. Поддєрьогіна. – К.: КНЕУ, 2003.

41. Хом’як Р.Л. Бухгалтерський облік в Україні: навч. Посібник /Р.Л. Хом’як - Львів: Національний університет «Львівська політехніка» (Інформаційно-видавничий центр «ІНТЕЛЕКТ+» Інституту післядипломної освіти), «Інтелект-Захід», 2003. - 820с.

42. Череп А. В. Управління витратами суб’єктів господарювання. Ч.І: Монографія. – 2-ге вид., стереотип. – Х.: ВД «ІНЖЕК», 2007. – 368с.

43. Шарманська В.М. Первинна документація і регістри бухгалтерського обліку: навч.посіб./В.М.Шарманська-К.:Знання-Прес-2003.

44. Шепітко Г.Ф. Теорія бухгалтерського обліку: навч.посіб./Г.Ф.Шепітко, Н.О.Ромашевська-К.:МАУП-2003.

45. www.nibu.factor.ua

46. epsylon.ho.ua

47. cct.com.ua

48. books.br.com.ua

49. magazine.faaf.org.ua

50. www.bugaltery.ua

51. 5ka.at.ua

ДОДАТКИ