Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсовая (Восстановлен).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
140.3 Кб
Скачать

2.3.3. Організація синтетичного обліку доходів, витрат і фінансових результатів діяльності. Прядок формування фінансових результатів

Для відображення інформації про доходи на рахунках бухгалтерського обліку Планом рахунків призначено клас 7 „ Доходи і результати діяльності”.

Для обліку доходів від реалізації на СФГ «Лотос» використовується рахунок 70 «Доходи від реа­лізації». Рахунок 70 призначено для узагальнення інформації про доходи від реалізації товарів, робіт і послуг, а також про суму знижок, наданих покупцям та про інші вирахування з доходу.

На СФГ «Лотос» з рахунку 70 «Доходи від реалізації» використовуються такі субрахунки: 701 «Дохід від реалізації готової продукції»; 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

На субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції» узагальнюється інформація про доходи від реалізації готової продукції. В кінці кожного місяця бухгалтерією складається Журнал-ордер і відомість до нього (Додаток № 13), Обороти по рахунку 701 (Додаток № 14), Аналіз рахунку (Додаток № 15), а також Картка рахунку (Додаток № 16).

На субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» уза­гальнюється інформацію про доходи від реалізації робіт і послуг. В додатку № 17 надано Журнал-ордер та відомість до нього по рахунку 703

Для бухгалтерського обліку собівартос­ті реалізованої това­рів, робіт та послуг призначено раху­нок 90 «Собівартість реалізації», який частково відбиває витрати діяльності.

За дебетом цього рахунка відобра­жується виробнича собівартість реалізованої продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), за кредитом — спи­сання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фі­нансові результати».

Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до складу виробничої собівартості гото­вої та реалізованої продукції, а тому інформація про такі витра­ти узагальнюється на рахунках обліку витрат звітного періоду — 92 «Адміністративні витрати», 94 «Інші ви­трати операційної діяльності», за дебетом яких відображають всі витрати пов’язані з роботою адміністративного управління, а за кредитом – списання на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Зіставлення чистих доходів від реалізації, які відображені на рахунку 70 «Доходи від реалізації» та собівартос­ті реалізованої продукції, яка відображується на рахунку 90 «Собівартість реалізації» дає змогу визначити валовий фінансовий результат (прибуток або збиток), який показується окремо стат­тею в Звіті про фінансові результати (Додатки № 24, 25, 26).

Для узагальнення інформації про інші доходи та інші витра­ти від операційної діяльності господарства крім доходу (вируч­ки) і витрат (собівартості) від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг призначено рахунки 71 «Інший операційний дохід» і 94 «Інші витрати операційної діяльності».

Зіставлення інших доходів та інших витрат дає змогу визначити фінансовий результат за всіма позиціями операційної діяльності господарства.

СФГ «Лотос» не веде фінансової діяльності в сфері розміщення інвестицій в дочірні і асоційовані підприємства, оскільки на балансі не має таких, відповідно не застосовує рахунки 72 «Дохід від участі в капіталі та 96 «Втрати від участі в капіталі».

На рахунку 951 «Фінансові витрати», а саме «Відсотки за кредит» ведеться облік витрат фінансової діяльності підприємства.

За дебетом рахунка відображується сума визнаних витрат, а за кредитом - списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

На субрахунку 951 «Відсотки за кредит» ведеться облік ви­трат, пов'язаних з нарахуванням та сплатою відсотків тощо за користування кредитами банків.

Для обліку й узагальнення інформації про фінансові резуль­тати від звичайної діяльності та надзвичайних подій Планом рахунків передбачено рахунок 79 «Фінансові результати».

За кредитом рахунка 79 «Фінансові результати» відображу­ються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебе­том — суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунка при його закритті списується па рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

З рахунку 79 «Фінансові результати» СФГ «Лотос» використовує субрахунок 793 «Результат іншої звичайної діяльності».

Регістрами бухгалтерського обліку являються Картка рахунку (Додаток № 18), Журнал-ордер і відомість до нього по рахунку 793 (Додаток № 19) та Аналіз рахунку (Додаток № 20), Обороти по рахунку 79 (Додаток № 21)В кінці року бухгалтерією складається Звіт про фінансові результати ф. № 2 (Додатки № 24, 25, 26), в якому узагальнюється інформація про всі види діяльності господарства з визначення фінансових результатів.

Фінансовий результат на СФГ «Лотос» формується поступово протягом фінансового-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності та включає:

  • чистий дохід від реалізації продукції та послуг;

  • валовий прибуток;

  • фінансові результати від операційної діяльності;

  • прибуток від звичайної діяльності;

  • прибуток (збиток) від надзвичайної діяльності.

Чистий дохід від реалізації продукції та послуг визначається шляхом вирахування з доходу від реалізації відповідних податків, зборів, знижок.

Наступним кроком до визначення чистого прибутку є визначення валового прибутку, який розраховується, як різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції та послуг тобто відомості, які обліковуються на рахунках 8 класу.

Поряд із визначенням валового прибутку від основної діяльності є показник – фінансові результат від операційної діяльності, який показує прибутковість чи збитковість підприємства. Він розраховується як алгебраїчна сума валового прибутку, іншого операційного доходу, адміністративних витрат та інших операційних витрат.

Якщо фінансові результати операційної діяльності об’єднати з фінансовими результатами інвестиційної та фінансової діяльності, то можна визначити фінансові результати від звичайної діяльності господарства. Але оскільки СФГ «Лотос» не веде ані фінансової, ані інвестиційної діяльності, то прибуток від звичайної діяльності буде дорівнювати прибутку від операційної діяльності.

На наше підприємство є платником фіксованого сільськогосподарського податку, відповідно фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності та сумою фіксованого сільськогосподарського податку.

Останнім кроком формування прибутку є визначення чистого прибутку. Чистий прибуток від звичайної діяльності розраховується як алгебраїчна сума прибутку від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку та надзвичайного збитку, але так як надзвичайних прибутків і збитків у 2008 - 2010 роках не було, то в даному випадку прибуток від звичайної діяльності і буде чистим прибутком. В кінці кожного звітного року в бухгалтерії СФГ «Лотос» формуються Журнал – ордер та відомість по рахунку 79 (Додаток № 19 ), Обороти по рахунку 79 (Додаток № 21), Картка рахунку 79 (Додаток №18) та Аналіз рахунку (Додаток № 20).