Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР для практичних.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
503.81 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Землевпорядний факультет

Кафедра земельного кадастру

Методичні рекомендації

для виконання лабораторних робіт з дисципліни

ЗЕМЕЛЬНИЙ КАДАСТР”

розділ „Оціночні роботи в земельно-оціночному районі»

для студентів ОС„Бакалавр” за напрямом підготовки „Геодезія, картографія та землеустрій”

Львів 2015

Рекомендовано до друку методичною радою університету

протокол № від

Укладачі: д.е.н., проф. Ступень М.Г.

д.е.н.. доц. Гуцуляк Г.Д.

К.е.н. доц.Микула О.Я.

К.е.н. доц.Ковалишин О.Ф.

Ст. викл.Радомський С.С.

Відповідальний за випуск: ст.викл. Шпік Н.Р.

Рецензенти: начальник відділу державного земельного кадастру та моніторингу Львівського обласного головного управління земельних ресурсів – Філевич І.Ф.

© Львівський державний аграрний університет, 2015

Зміст

Зміст 3

ВСТУП 4

Лабораторна робота №1 6

Тема: Складання шкали бонітування ґрунтів 6

Завдання 1. Визначення показників природних властивостей і діагностичних ознак агро виробничих груп ґрунтів. 6

Завдання 2. Розрахунок коефіцієнта детермінації між природними властивостями та урожайністю сільськогосподарських культур 12

Завдання 3. Складання шкал бонітування 15

Лабораторна робота №2 18

Тема: Складання шкали економічної оцінки земель 18

Завдання 1. Визначення середніх показників по культурах за затратами, урожайністю, окупністю затрат за групами господарств земельнооціночного району 18

Завдання 2. Визначення показників економічної оцінки земель методом малих виборок 20

Завдання 3. Розв’язання системи лінійних рівнянь 22

Завдання 4. Визначення величини затрат та урожайності на агровиробничих групах грунтів 23

Завдання 5. Визначення валової продукції, окупності затрат і диференціального доходу за агро групами. 23

Завдання 6. Складання шкали часткової економічної оцінки земель земельнооціночного району. 24

Завдання 7. Визначення базисних показників економічної оцінки земель методом кореляційно-регресивного аналізу за рівнянням множинної регресії для складання шкал економічної оцінки земель 25

Завдання 8. Урівноваження розрахованих показників урожайності культур з середнім по земельнооціночному району 32

Завдання 9.Розрахунок показників загальної економічної оцінки земель 33

Завдання 10. Розрахунок валової продукції та затрат загальної економічної оцінки земель 34

Завдання 11. Розрахунок шкали загальної економічної оцінки земель 34

ВСТУП

Україна має потужний земельно-ресурсний потенціал. Із 60,3 мільйона гектарів земель країни майже 70 відсотків становлять сільськогосподарські угіддя, 10 мільйонів гектарів – лісові угіддя. Але це величезне багатство поки що використовується недостатньо. Недоліки у землекористуванні простежуються як у сфері сільськогосподарського виробництва, так і в інших галузях народного господарства.

Ці недоліки полягають, насамперед, у тому, що земля не включена в економічний обіг як один із основних засобів виробництва та його територіальний базис; недосконалою є система державних гарантій прав на земельні ділянки, що зумовлює зниження інтересів інвесторів до української економіки; практично не виконуються заходи з охорони земель внаслідок відсутності інтересів суб’єктів господарювання.

Разом з тим, за останні два роки в результаті здійснення реформ у сільському господарстві України відбулись істотні трансформації. Зокрема, змінились суб’єкти господарювання. Державні підприємства, колгоспи і радгоспи стали приватними підприємствами. У сільське господарство прийшов приватний власник, який не одержав землю, але одержав можливість керуватися у своїй роботі власними рішеннями. На даному етапі значно зростає роль управління земельними ресурсами.

Реформування земельних відносин з метою підвищення ефективності використання і охорони земель супроводжується комплексом землевпорядних і земельнокадастрових дій як правового, так і організаційно господарського характеру.

Проведення земельної реформи в країні свідчить, що вона потребує чіткої системи даних державного земельного кадастру, який містить необхідні відомості та документи про правовий режим земель, їх розподіл серед власників землі і землекористувачів, у тому числі орендарів, за категоріями земель, про якісну характеристику та народногосподарську цінність земель.

Земельна реформа здійснюється в Україні протягом останніх двох десятиріч. Одним з її основних досягнень є подолання державної монополії на землю, запровадження приватної власності, реформування сільськогосподарських підприємств на засадах приватної власності на майно і землю. Відбулися і має відбутися вирішення багатьох інших складних завдань, зокрема формування ринку землі та його інфраструктури, оформлення прав на землю, реєстрація нерухомості тощо.

Важливу роль у здійсненні земельної реформи відіграє земельний кадастр. Державний земельний кадастр має важливе народногосподарське значення. Його дані служать для організації ефективного використання земель і їх охорони, планування народного господарства, управлінні земельними ресурсами, яке потребує цілеспрямованого впливу на їх використання і охорону.

Державний земельний кадастр розглядається як єдина державна система земельно-кадастрових робіт, яка встановлює процедуру визнання факту виникнення або припинення права власності і права користування земельними ділянками та містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим цих ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників землі та землекористувачів.

Особливо важливе значення для формування економічного механізму управління земельними ресурсами має оцінка земель. В її складі сьогодні виділяють нормативну грошову та експертну оцінку земель.

Дані оцінки використовують з метою регулювання земельних відносин, раціонального використання та охорони земель, визначення розміру плати за землю і цінності земель у складі природних ресурсів, контролю за використанням і охороною земель, економічного та екологічного обґрунтування бізнес планів та проектів землеустрою..