Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.3-18~2007.DOC
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

9.3 Кабельна мережа

  1. Живильні лінії від тягових підстанцій до контактних мереж у межах міста треба виконува-­ ти кабельними виробами, прокладеними в землі. Для заміських ліній допускається прокладання повітряних ліній.

  2. Переріз кабелів і проводів живильних і підсилюючих ліній треба приймати відповідно до електричного розрахунку, а повітряні лінії, крім цього, треба перевіряти на механічну міцність.

  3. Повітряні живильні та підсилюючі лінії треба виконувати неізольованими мідними чи біме-­ талевими проводами.

  1. Живильні та підсилюючі лінії повинні мати:

  • двоступеневу ізоляцію відносно утримуючих конструкцій і землі;

  • ізоляцію, яка повинна витримувати напругу не менше ніж 2 кВ.

  1. Для кабелів з плюсовим та мінусовим потенціалами треба застосовувати одножильні кабелі, що мають не менше двох контрольних жил.

  2. Кабелі, прокладені в ґрунті, повинні бути захищені від механічних пошкоджень відповідно до Правил улаштування електроустановок [9].

Відстань між силовими кабельними та інженерними спорудами - згідно з ДБН 360. Якщо ці відстані не можуть бути витримані, кабелі треба прокладати в трубах або розділяти перегородками.

9.3.7 У місцях перехрещення кабельної траси з міськими та приміськими дорогами І і II категорій, трамвайними та залізничними коліями кабелі треба прокладати в трубах. Труби повинні виходити з кожного боку від рейки на довжину не менше ніж 2 м або за межі водовідвідної канави на довжину не менше ніж 1 м.

Глибина закладання кабелів - відповідно до Правил улаштування електроустановок [9].

9.3.8 У спорудах швидкісного трамвая слід застосовувати кабелі, стійкі до поширення полум'я:

- для поодиноко прокладених кабелів - згідно з ДСТУ 4216 або ДСТУ 4217;

- для кабелів, прокладених паралельно, залежно від"обсягу неметалевих матеріалів на одному погонному метрі прокладки - згідно з ДСТУ 4237-3-21, ДСТУ 4237-3-22, ДСТУ 4237-3-23, ДСТУ 4237-3-24, ДСТУ 4237-3-25.

9.3.9 У місцях введення силових кабелів у будівлі, а також улаштування проходів через перекриття і капітальні стіни кабелі треба прокладати в трубах.

  1. Броня, свинцева й алюмінієва оболонки кабелю, корпус сталевої кінцевої лійки, а також її кріплення повинні бути електрично з'єднані, а на підстанціях, крім того, з'єднані з контуром заземлення.

  2. Кабелі треба маркувати в усіх кінцевих заділках, а також у всіх доступних для огляду місцях їх прокладання.

  3. Струмопровідні частини, з'єднані кабелями постійного струму, повинні мати розпізна-­ вальне забарвлення: кабелі плюсового потенціалу - червоне, мінусового - синє.

  4. Струмопровідні частини, з'єднані з кабелями змінного струму в кінцевих заділках, повинні мати розпізнавальне забарвлення: фаза А - жовте, фаза В - зелене, фаза С - червоне.

  5. Для вирівнювання потенціалів пунктів приєднання кабелів до рейок треба застосовувати регулюючі пристрої (статичні вольтододаткові установки або додаткові резистори).

9.3.15 Контрольні жили кабелів ліній живлення постійного струму можна використовувати як сигналізатори стану кабелів.

42

ДБНВ.2.3-18:2007