Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_Ekon_truda_praktika_2008.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
569.86 Кб
Скачать

Фактичний баланс робочого часу виконавця, складений за індивідуальною фотографією робочого часу

Витрати робочого часу

Розмір, хв.

Підготовчо-заключний час

12

Оперативний час

350

Обслуговування робочого місця

18

Відпочинок і власні потреби

50

Простої за оргтехпричинами

26

Простої через порушення трудової дисципліни

24

Разом

480

З а в д а н н я:

1) розрахувати показники використання робітником внутрішньозмінного фонду робочого часу: коефіцієнт ущільнення робочого дня, коефіцієнт зайнятості робітника основною роботою, коефіцієнт втрат робочого часу з вини виробництва, коефіцієнт втрат робочого часу з вини виконавця, коефіцієнт можливого зростання продуктивності праці при повному усуненні наявних втрат;

2) проаналізувати отримані результати і розробити організаційно–технічні заходи, спрямовані на поліпшення використання робочого часу.

Задача 4. Встановлена на підприємстві тривалість робочої зміни дорівнює 8 годинам. Норматив підготовчо-заключного часу на виконання виду робіт, на яких спеціалізується виконавець, становить 3,5% від тривалості зміни, а норматив часу на відпочинок та обслуговування робочого місця – відповідно 6 і 2 % до оперативного часу.

З а в д а н н я:

1) розрахувати нормативний баланс робочого часу виконавця на зміну;

2) проаналізувати структуру розробленого балансу.

Задача 5. У результаті узагальнення 100 самофотографій робочого дня тривалістю 8 годин встановлені наступні сумарні втрати і зайві витрати змінного часу (у хв.):

  • відсутність або очікування матеріалів - 960

  • тимчасове відключення електроенергії - 340

  • очікування інструменту - 665

  • відволікання на роботи не за фахом - 1394

З а в д а н н я:

1) обчислити середній коефіцієнт використання робочого часу;

2) визначити можливе підвищення продуктивності праці за умов скорочення втрат і зайвих витрат часу на 75%;

2) пояснити, яким чином вибір методу нормування праці може впливати на використання робочого часу.

Завдання 6. Для бригади чисельністю 46 осіб розроблено заходи щодо усунення частини втрат робочого часу. Внаслідок цього оперативний час у розрахунку на одного робітника зросте з 360 до 417 хв. на зміну.

Середній виробіток одного робітника бригади до проведення заходів становив 12600 грн. на рік. Витрати на 1 грн. товарної продукції дорівнюють 89 коп., питома вага умовно-постійних витрат у собівартості продукції – 21 %.

З а в д а н н я:

1) розрахувати можливе підвищення продуктивності праці за рахунок ущільнення оперативного часу;

2) обчислити окремо умовно-річну економію на поточних витратах від реалізації розроблених заходів і величину планового прибутку, який отримає підприємство від додаткового випуску бригади.

Задача 7. На обробку деталі у звітному періоді витрачалося 18 хв. Після перегляду норм часу на дану деталь була встановлена норма 15 хв. Тривалість зміни – 8 годин.

З а в д а н н я:

1) обчислити, на скільки відсотків знизиться трудомісткість роботи та підвищиться виробіток робітників в результаті встановлення більш напруженої норми часу;

2) назвати причини, які обумовлюють необхідність перегляду норм праці і можливі наслідки від несвоєчасного їх перегляду.

Задача 8. За даними фотохронометражних спостережень, проведених за 6 змін протягом декади, встановлені наступні елементи витрат часу на обслуговування робочого місця (табл. 8, хвил.).

Таблиця 8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]